Υπέρ της καταψήφισης του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Τουρκίας στις 14 Μαΐου τάσσεται η ηγεσία των Πρασίνων, κάνοντας λόγο για «απόφαση μεταξύ δικτατορίας και δημοκρατίας» και για «ευκαιρία να επιστρέψουμε στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου». Με έγγραφο που εγκρίθηκε από την Ομοσπονδιακή Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος και έχει στη διάθεσή του το περιοδικό Der Spiegel, το συγκυβερνών κόμμα καλεί όσους ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία «να εργαστούν για τη δημοκρατική διαδικασία αλλαγής». Προειδοποιεί μάλιστα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία μπορούν να επαναληφθούν μόνο εφόσον η 'Αγκυρα «κάνει στροφή προς τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
Σύμφωνα με το περιοδικό, οι συμπρόεδροι Ρικάρντα Λανγκ και Όμιντ Νουριπούρ ζητούν ανοιχτά την καταψήφιση του τούρκου προέδρου: «Με τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, έπειτα από χρόνια αυταρχικής ηγεσίας υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να επιστρέψουμε στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου. Ζητούμε από όλους τους ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία, να λάβουν μέρος στις εκλογές της 14ης Μαΐου και να εργαστούν για τη δημοκρατική διαδικασία αλλαγής», αναφέρεται στο κείμενο.
Οι Πράσινοι ασκούν επίσης δριμεία κριτική στην εσωτερική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι και ότι πρέπει να ξεκινήσει διάλογος και ειρηνευτική διαδικασία για το κουρδικό ζήτημα, ενώ σχετικά με την εξωτερική πολιτική της 'Αγκυρας, στο κείμενο τονίζεται: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την επιθετική εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Την καλούμε να επιστρέψει σε μια πολυμερή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας (…), στη βάση αξιών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».
Οι Πράσινοι προειδοποιούν όμως την 'Αγκυρα και σχετικά με την προοπτική επανεκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μπορούν να επαναληφθούν μόνο εφόσον η Τουρκία κάνει στροφή προς τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», τονίζουν.
Στη Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής, εκ των οποίων περίπου οι μισοί έχουν δικαίωμα ψήφου. Η εκλογική διαδικασία για τους απόδημους ολοκληρώνεται στις 9 Μαΐου.