Ο αριθμός των φτωχών Αφγανών σχεδόν διπλασιάστηκε σε διάστημα τριών ετών και αναμένεται φέτος να ανέλθει στα 34 εκατομμύρια, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, ο οποίος προειδοποιεί για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης με τα μέτρα που έλαβαν οι Ταλιμπάν κατά των γυναικών.
Από την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, η οικονομική παραγωγή του Αφγανιστάν κατέρρευσε κατά 20,7%, επισημαίνεται στην πιο πρόσφατη έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
"Αυτό το άνευ προηγουμένου σοκ διατήρησε το Αφγανιστάν ανάμεσα στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου", υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι Αφγανοί που θα βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας θα είναι κατά 15 εκατομμύρια περισσότεροι το 2023 σε σύγκριση με το 2020 (19 εκατομμύρια).
Στοιχεία από πρόσφατη απογραφή στο Αφγανιστάν δεν υπάρχουν, αλλά ο ΟΗΕ υπολογίζει τον πληθυσμό της χώρας σε 40 εκατομμύρια, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το 85% των κατοίκων της θα ζει στην φτώχεια.
Το 2022, το ΑΕΠ του Αφγανιστάν μειώθηκε κατά 3,6%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης. "Συνεχής εισροή ξένης βοήθειας, ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, επέτρεψε να αποφευχθεί η ολοκληρωτική κατάρρευση του Αφγανιστάν", εξηγεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος στη χώρα του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη Αμπντάλα Αλ Νταρντάρι, ο οποίος προειδοποίησε ότι η ξένη βοήθεια δεν πρέπει να μειωθεί φέτος.
Το 2023, το ΑΕΠ του Αφγανιστάν θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,3% αν διατηρηθεί το επίπεδο της ξένης βοήθειας. "Ωστόσο οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης παραμένουν αδύναμες και ανεπαρκείς μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα αν η ξένη βοήθεια ανασταλεί λόγω των περιοριστικών πολιτικών των Ταλιμπάν", προβλέπεται από την έκθεση.
Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί μόνον ένα 5% του συνολικού ποσού των 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ για φέτος για το Αφγανιστάν.
"Αν η ξένη βοήθεια μειωθεί φέτος, το Αφγανιστάν κινδυνεύει να πέσει από την άκρη του γκρεμού στην άβυσσο", υπογράμμισε ο Νταρντάρι.
Από την επάνοδό τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν πολλαπλασίασαν τα μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων των γυναικών, οι οποίες δεν έχουν πλέον δικαίωμα στην εκπαίδευση πέραν του δημοτικού σχολείου. Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης στις Αφγανές να εργάζονται για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις προτού επεκτείνουν το μέτρο αυτό τον Απρίλιο για να ισχύει και για τον ΟΗΕ.
"Τα διατάγματα που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένης οδηγίας που απαγορεύει στις Αφγανές να εργάζονται για τον ΟΗΕ, επηρεάζουν άμεσα την οικονομική παραγωγικότητα και μπορούν επίσης να έχουν επίπτωση στο επίπεδο της βοήθειας", σύμφωνα με την έκθεση.
"Δεν θα υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στο Αφγανιστάν στην οικονομία και τη δημόσια ζωή", προειδοποίησε η Κάνι Γουιγκναράτζα, περιφερειακή διευθύντρια για την Ασία και τον Ειρηνικό του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη.