Οι σφοδρές αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Σουδάν το Μεγάλο Σάββατο είναι η συνέπεια της εν εξελίξει μάχης για τoν απόλυτο έλεγχο της εξουσίας ανάμεσα σε δύο πρώην συμμάχους: τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χεμέντι», αρχηγό της ισχυρής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης», RSF.
Ο πρώτος είναι ο ντε φάκτο αρχηγός του Σουδάν και ο δεύτερος ο αντιπρόεδρος του στρατιωτικού συμβουλίου κι, επομένως, το «νούμερο δύο» στην ιεραρχία. Ο στρατός του Σουδάν ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της χώρας αλλά οι «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» ελέγχουν σημαντικές περιοχές εξόρυξης χρυσού.
Μπουρχάν και Ντάγκλο είχαν ενορχηστρώσει από κοινού το πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021 αλλά τους τελευταίους μήνες η ένταση μεταξύ τους ολοένα και οξυνόταν.
Η αιτία της διαφωνίας τους είναι η κατεύθυνση την οποία το Σουδάν θα ακολουθήσει και η πορεία του πίσω στη δημοκρατία. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συμφωνηθεί ένα σχέδιο για μετάβαση στη δημοκρατία αλλά οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Ένα από τα πιο βασικά «αγκάθια» μεταξύ των δύο ανδρών ήταν η ενσωμάτωση των RSF στον σουδανικό στρατό και ποιος από τους δύο θα είχε τον πρώτο (και τον μοναδικό) λόγο για στρατιώτες και όπλα.
Ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχει ήδη υπογραμμίσει ότι το πραξικόπημα του 2021 ήταν ένα λάθος και προσπαθεί να παρουσιάσει τον ίδιο και την παραστρατιωτική οργάνωση «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» ότι είναι με την πλευρά του λαού ενάντια στις ελίτ του Χαρτούμ. Από την πλευρά του, ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν τονίζει ότι ο στρατός θα παραδώσει την εξουσία μονάχα σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Κανείς δεν γνωρίζει ποιος έριξε την πρώτη σφαίρα το Μεγάλο Σάββατο. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται και γι' αυτό. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τη Μεγάλη Τετάρτη οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης άρχισαν να αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους γύρω από την μικρή αλλά στρατηγικής σημασίας πόλη, Μερόβε, βόρεια της σουδανικής πρωτεύουσας, Χαρτούμ.
Την Μεγάλη Πέμπτη, οι δυνάμεις τους αναπτύσσονταν προς την πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές της χώρας, χωρίς το πράσινο φως του σουδανικού στρατού. Το πρωί του Μεγάλο Σαββάτου, οι πρώτες μάχες ξέσπασαν σε στρατιωτική βάση νότια του Χαρτούμ. Μέχρι και σήμερα, οι συγκρούσεις δεν έχουν σταματήσει και είναι αιματηρές.
Σκληρές οδομαχίες με πυροβολισμούς, εκρήξεις ακόμη και αεροπορικές επιδρομές εντείνουν το χάος. Εδώ και δύο περίπου 24ωρα οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί και εκτός πρωτεύουσας και ειδικότερα στη σημαντική για το διεθνές εμπόριο παραθαλάσσια πόλη Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα και σε ανατολικές περιοχές που συνορεύουν με την Ερυθραία και την Αιθιοπία. Υπάρχουν επίσης αναφορές για μάχες και στη διαλυμένη περιοχή του Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας. Την ίδια στιγμή, οι φόβοι εντός και εκτός Σουδάν για εκατοντάδες νεκρούς, στρατιώτες και αμάχους, εντείνονται.
Κατά τη διάρκεια της τριών δεκαετιών δικτατορίας του Ομάρ Αλ Μπασίρ η Ρωσία κατάφερε να εξελιχθεί σε εκείνη την ξένη δύναμη με την περισσότερη επιρροή στη χώρα επιτυγχάνοντας, αργότερα, ακόμη και την υπογραφή συμφωνίας για την ίδρυση ρωσικής ναυτικής βάσης στη σουδανική επικράτεια στην Ερυθρά Θάλασσα.
Μετά την ανατροπή Μπασίρ, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να ανταγωνίζονται με τη Μόσχα για την επιρροή στο Σουδάν, η οποία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού αλλά βουλιάζει εξαιτίας των συγκρούσεων και των πραξικοπημάτων.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν καταγραφεί επιδρομές και της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ στη χώρα ενώ Μπουρχάν και Ντάγκλο έχουν αναπτύξει ισχυρότατους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με δυνάμεις τους να έχουν πολεμήσει στο πλευρό των δυνάμεων του συνασπισμού του οποίου ηγείται το Ριάντ στον μακρύ εμφύλιο της Υεμένης. Στην εξίσωση προστίθεται και η Αίγυπτος η οποία έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατό του Σουδάν.
Το Σουδάν βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Αφρικής και συνορεύει με 7 χώρες συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών κρατών της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας. Πριν την απόσχιση του Νοτίου Σουδάν, το 2011, ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στην Αφρική.
Σήμερα, κινδυνεύει να διολισθήσει εκ νέου σε εμφύλιο σπαραγμό με τους κατοίκους να παραμένουν κλεισμένοι στις οικίες τους καθώς συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη και σε αστικές περιοχές με τα νοσοκομεία να δοκιμάζουν τις αντοχές τους χωρίς ρεύμα, χωρίς αίμα, χωρίς υλικά μεταγγίσεων και άλλα απαραίτητα ιατρικά εφόδια.
Δύση και Ρωσία παρακολουθούν την κατάσταση υπό τον φόβο να μην επεκταθεί εκτός των σουδανικών συνόρων ενώ ζητούν -συμφωνώντας για πρώτη φορά μετά από μήνες- στην κατάπαυση του πυρός.