Κόσμος

Νέα παρτίδα τουρκικών Kirpi στην Ουκρανία για "σκότωμα" από τους ρωσικούς πυραύλους Kornet

Η δεύτερη παρτίδα των τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Kirpi της τουρκικής BMC φτάνει στην Ουκρανία, όπως ομολογεί ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Η Τουρκία είχε δεσμεύσει 200 ανάλογα οχήματα από τον Αύγουστο του 2022 για να επανδρώσουν  δύο ταξιαρχίες πεζοναυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, αυτή η νέα παρτίδα είναι διαφορετική. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά εν κινήσει από δημοσιογράφους της  ιστοσελίδας σε κοινωνικό δίκτυο με το όνομα Ukraine Weapons Tracker.

Το ειδικά θωρακισμένο τουρκικό όχημα Kirpi διαθέτει τηλεχειριζόμενο πυργίσκο με το οπλικό σύστημα (RCWS) αντί για το πολυβόλο M2 Browning 12,7 mm.

Σε σχετικό βίντεο, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι είναι όντως το σύστημα ANUBIS RCWS που κατασκευάστηκε από τη Ρουμανική εταιρεία Pro-Optica SA ( η Pro Optica SA συνεργάζεται με την Elbit Systems στον τομέα των τηλεκατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων ), ως κάτι  ασυνήθιστο, γιατί η Kirpi συνεργάζεται μέχρι τώρα με την εταιρεία Aselsan για το θέμα αυτό.

Το τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο σύστημα SARP Dual διαθέτει δύο πολυβόλα (12,7 mm και 7,62 mm) και έχει ήδη μπει για τα καλά στην Ουκρανία, ενώ τα τουρκικά οχήματα έχουν πλέον κατά κάποιο τρόπο ρουμανικά όπλα.

Ο λόγος μπορεί να είναι αρκετά απλός: η εταιρεία κατασκευής Kirpi BMC αγοράζει οπλικά συστήματα που ήταν σχετικά πιο φθηνά και διαθέσιμα σε ποσότητες. 

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, η Pro Optica έχει πουλήσει 100 τηλεχειριζόμενους πυργίσκους στην τουρκική εταιρεία Nurol που ήθελε να τους εγκαταστήσει στα δικά της οχήματα που προορίζονταν για τη Γενική Διοίκηση της Τουρκικής Χωροφυλακής.

Αλλά τα πρωτότυπα απέτυχαν στις δοκιμές, έτσι αυτά τα οπλικά συστήματα έμειναν στην αποθηκευμένα χωρίς αγοραστή. 

Αργότερα, η Nurol κατάφερε να πουλήσει μερικά από αυτά εγκατεστημένα σε οχήματα 4x4 στις αφρικανικές χώρες με έκπτωση. Ο αριθμός των οπλικών συστημάτων που έχουν απομείνει δεν έχει διευκρινιστεί.

Από τη μία πλευρά, αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί να έχει πάρει μερικές  «περιττές» πλατφόρμες όπλων που δεν έγιναν αποδεκτές από τους Τούρκους. Ο ίδιος ο Τουρκικός Στρατός χρησιμοποιεί κυρίως τηλεχειρισζόμενα συστήματα  SARP και Otokar RCWS στα οχήματά του.

 Τα υποτίθεται ανθεκτικά στις νάρκες οχήματα όπως το Kirpi αποδείχθηκαν ότι αναφλέγονταν σαν λαμπάδες στην Ουκρανία, μετά τα πλήγματα από ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους Kornet, που κάνουν θραύση στο πεδίο της μάχης. 

 

 

Και τα δύο μπορούν να τροφοδοτηθούν αυτόνομα για αρκετές ώρες για εξοικονόμηση ζωής του κύριου κινητήρα του οχήματος. Πάνω από όλα, το Aselsan SARP διαθέτει επιλογή φόρτωσης υπό θωράκιση.

Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι χρειάστηκε πολύ λίγος χρόνος για την NVO Practika για να ενσωματώσει το σταθμό όπλων της Aselsan στα οχήματά της και αυτό με ελάχιστες τροποποιήσεις στη σχεδίασή τους. Παρεμπιπτόντως, τα αποτελέσματα των δοκιμών τουρκικών μονάδων στην Ουκρανία ήταν επίσης πολλά υποσχόμενα.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ