Κόσμος

POLITICO: Η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή ξεκινά νέο κεφάλαιο στο Qatargate

Στην αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή με ηλεκτρονική επιτήρηση αναφέρεται σε εκτενές άρθρο του το POLITICO. Η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στο Qatargate σημειώνεται. 

Η Καϊλή, διάσημη Ελληνίδα πολιτικός, ήταν μεταξύ των πρώτων που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι αρχές αποκάλυψαν μια εκτεταμένη έρευνα σύμφωνα με την οποία ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, δωροδοκούσαν βουλευτές της ΕΕ.

Η αποκαλούμενη έρευνα του Qatargate παγίδευσε επίσης τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρζι, και αρκετούς άλλους νυν και πρώην βουλευτές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι - του φερόμενου ως αρχηγού ενός δικτύου δωροδοκίας, ο οποίος συνήψε συμφωνία με Βέλγους ανακριτές τον Ιανουάριο.

Μετά την απόφαση της Τετάρτης, η Εύα Καϊλή θα βρεθεί με «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» σε κατ' οίκον περιορισμό, όπως οι άλλοι ύποπτοι για την υπόθεση Qatargate αφήνοντας τη φυλακή Χάρεν, στα βόρεια των Βρυξελλών. Η διαδικασία μεταφοράς από τη φυλακή διαρκεί συνήθως αρκετές ημέρες.

Μόλις βγει, θα επιστρέψει στο διαμέρισμά της μόλις λίγα βήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - το ίδρυμα το οποίο κατηγορείται ότι προσπάθησε να διαφθείρει. 

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κυρία Εύα Καϊλή μπορεί να πάει σπίτι της επειδή τέθηκε υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση από τον ανακριτή Κλεζ», είπε ο Σβεν Μαρί, δικηγόρος της Καϊλή, αναφερόμενος στον Βέλγο δικαστή που ηγείται της έρευνας, Μισέλ Κλεζ. «Προς το παρόν, δεν θέλω να κάνω  κανένα άλλο σχόλιο, πέραν του ότι αυτή η απόφαση μου φαίνεται μόνο λογική» πρόσθεσε.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Καϊλή, είναι επίσης εκτός φυλακής σε κατ' οίκον περιορισμό, αλλά δεν διαμένει στο διαμέρισμα της Καϊλή, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση και μίλησαν στο POLITICO. 

Η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των βελγικών αρχών να διαλευκάνουν ποιος μπορεί να ήταν υπό τον έλεγχο ξένων κυβερνήσεων ενώ εργαζόταν στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία οδηγείται σύντομα προς μια δίκη, δήλωσε ο Κριστιάν Ντε Βαλκενέερ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο.

«Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», διευκρίνισε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο Ντε Βαλκενέερ, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση θεωρείται «παράταση του εντάλματος σύλληψης, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή». Ωστόσο, οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν κατηγορούμενο στη φυλακή, κάτι που εγείρει ερωτήματα για το σημείο που βρίσκεται η έρευνα.

Για μήνες, το «δίχτυ» των εισαγγελέων διευρυνόταν καθώς η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη βουλευτές της ΕΕ, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, καθώς και μια λογίστρια στην Ιταλία, τη Μόνικα Μπελίνι. Όμως οι εξελίξεις έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς άλλες συλλήψεις και σταδιακή αποφυλάκιση υπόπτων από τις φυλακές σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Κοζολίνο και η Μπελίνι βρίσκονται αμφότεροι στην Ιταλία, όπου τοπικοί δικαστές ζήτησαν από το Βέλγιο περισσότερες πληροφορίες πριν λάβουν απόφαση σχετικά με αίτημα έκδοσης.

Μέσα σε όλα αυτά, η κράτηση της Καϊλή έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στο βελγικό σύστημα φυλακών.

Οι δικηγόροι της διαμαρτύρονται για την κράτησή της, παρομοιάζοντας την κατάστασή της με «βασανιστήρια» ως ένα σημείο. Τόνισαν ότι η Καϊλή έχει ένα παιδί δυο ετών στο σπίτι, και υποστήριξαν ότι οι δυο τους έπρεπε να είναι μαζί. Τα μέλη του ιταλικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγραψαν επίσης επιστολή τον Φεβρουάριο καταγγέλλοντας την αντιμετώπιση της 44χρονης γυναίκας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ομοίως, στην Ιταλία, οι δικηγόροι των δύο υπόπτων, του Κοζολίνο και της Μπελίνι, υποστήριξαν ότι θα ήταν απάνθρωπο να μεταφερθούν οι πελάτες τους στα κελιά των φυλακών του Βελγίου. Ουσιαστικά, ισχυρίστηκαν, οι Βέλγοι εισαγγελείς ήθελαν να βάλουν ανθρώπους στη φυλακή μέχρι να υποκύψουν. 

Οι βελγικές αρχές ως επί το πλείστον έχουν αποφύγει να απαντήσουν δημόσια στους ισχυρισμούς σχετικά με τις συνθήκες κράτησης.

Η Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου, έγινε πρόσφατα η πρώτη πολιτικός που επισκέφτηκε την Καϊλή στη φυλακή. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Ιταλός βουλευτής θυμήθηκε τη σκοτεινή περιγραφή της 44χρονης Ελληνίδας για τις πρώτες μέρες της στη φυλακή.

«Τις πρώτες έξι εβδομάδες, βρισκόταν σε κατάσταση βαθιάς απόγνωσης και είχε σκέψεις αυτοκτονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μπεργκαμίνι στο POLITICO αρκετές ημέρες μετά την επίσκεψή της στις 31 Μαρτίου. «Αλλά μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες αυτό άλλαξε. Τις πρώτες 16 ώρες, δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό, δεν μπορούσε να πλυθεί και να ζεσταθεί».

Η Καϊλή, είπε η Ιταλίδα βουλευτής, ένιωσε ότι κρατούνταν στη φυλακή «σαν τρόπαιο». Αρκετές φορές, πρόσθεσε η Μπεργκαμίνι, η Καϊλή επανέλαβε το ρεφρέν: «Υποβάλλομαι σε πολιτική δίωξη».

Το απόγευμα της Τετάρτης, η ομάδα (υπεράσπισης) της Καϊλή άρχισε γρήγορα να παρουσιάζει τη μετακίνησή της σε κατ' οίκον περιορισμό ως «ένα βήμα μπροστά» στον αγώνα για να καθαρίσει το όνομά της.

«Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια, δεν έχει ομολογήσει εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει», είπε ο Έλληνας δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Θα παλέψει για την αθωότητά της μέχρι το τέλος».

Η απόφαση με την οποία η Εύα Καϊλή αποφυλακίζεται με ηλεκτρονική επιτήρηση:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ