Σύμφωνα με την ρωσική TASS, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ίλον Μάσκ, ο οποίος διοικεί τις Tesla και SpaceX και διαθέτει το Twitter, αρνήθηκε να διαγράψει μία δήλωση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο Twitter.
Ο Ρώσος είχε γράψει στο Twitter την Κυριακή πως κανείς δεν χρειάζεται την Ουκρανία πλέον.
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος απάντησε πως όλες οι ειδήσεις είναι προπαγάνδα σε έναν βαθμό και πως ο κόσμος πρέπει να παίρνει τις δικές του αποφάσεις. Πρόσθεσε πως η πλατφόρμα του δεν σκοπεύει να περιορίσει ούτε να προωθήσει λογαριασμούς ρωσικών κρατικών φορέων.
Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, το Twitter είχε ανακοινώσει πως θα μπλόκαρε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι λογαριασμοί των οποίων συνδέονταν με κρατικές αρχές που περιορίζουν την πρόσβαση στο «ελεύθερο ίντερνετ». Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είχε δηλώσει τότε πως το μέτρο αυτό στόχευε την ρωσική κυβέρνηση, ενώ είχε τονίσει πως θα επηρέαζε περισσότερους από 300 λογαριασμούς.
Έκτοτε όμως ο Ίλον Μάσκ αγόρασε την πασίγνωστη πλατφόρμα του Twitter, αλλάζοντας σημαντικά την πολιτική της εταιρείας περί περιορισμό συγκεκριμένων λογαριασμών. Όπως έχει αναφέρει ο Αμερικανός, ένας από τους κύριους λόγους που απέκτησε το Twitter είναι γιατί θέλει να διασφαλίσει την ελευθερία του λόγου όλου του κόσμου.
Νέα Σερβική Απόφαση
Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να δώσει γρήγορα σερβική υπηκοότητα σε Ρώσους και Ουκρανούς, επειδή η χώρα του έχει έλλειψη σε ειδικευμένο εργατικό προσωπικό.
Και έτσι έγινε, αφού μέχρι τα τέλη Μαρτίου του φετινού έτους (ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά δεδομένης της γραφειοκρατίας της Σερβίας), το υπουργείο εσωτερικών της χώρας δημοσίευσε ένα προσχέδιο για τις σχετικές τροποποιήσεις που θα γίνουν στο νόμου περί υπηκοότητας.
Εάν οι τροποποιήσεις αυτές εγκριθούν, κάθε ξένος που διαθέτει ανώτερη εκπαίδευση και έχει ζήσει και εργαστεί νόμιμα στην Σερβία για περισσότερο από ένα χρόνο θα έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την σερβική υπηκοότητα, χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξει την κύρια υπηκοότητά του. Τις τελευταίες ημέρες, ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε το γεγονός πως οι σερβικές αρχές ενδιαφέρονται ειδικά σε Ρώσους μεταξύ των νέων πολιτών.
«Άνθρωποι που είναι φανταστικοί επαγγελματίες δουλεύουν εδώ σήμερα. Το ρωσικό Yandex είναι σαν το αμερικανικό Google. Σε ενάμιση με δύο μήνες θα έχουμε τα πρώτα ρομπότ που θα παραδίδουν πράγματα σε σπίτια ανθρώπων στο Βελιγράδι» δήλωσε ο Βούτσιτς στις 6 Απριλίου σε συνέντευξή του με το κρατικό κανάλι RTS.