Κόσμος

Νέες μελέτες για την προέλευση του κορονοϊού: Τι πωλούσαν παράνομα στην αγορά της Γουχάν;

Η πανδημία του covid-19 που είχε ως συνέπεια το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και τη νόσηση πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων περισσότερων. Δημιούργησε ζημια πολλών τρισ. στην παγκόσμια οικονομία.

Dominic Dwyer , διευθυντής Παθολογίας Δημόσιας Υγείας, Παθολογίας Υγείας NSW, Westmead Hospital και University of Sydney, University of Sydney αποκαλύπτει σειρά ερευνών και δεδομένων που δίνουν μια νέα διάσταση στην προέλευση του κορωναϊού. Γράφει στο TheConversation

Ήμουν ο εκπρόσωπος της Αυστραλίας στην έρευνα του διεθνούς Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την προέλευση του SARS-CoV-2.

Πήγα στη Γουχάν σε μια διερευνητική αποστολή στις αρχές του 2021. Επισκέφτηκα την πλέον κλειστή αγορά.

Τώρα έχουμε ισχυρότερες αποδείξεις ότι τοποθετεί σκύλους ρακούν στην αγορά ως πιθανή δεξαμενή ζώων του SARS-CoV-2, που δυνητικά μολύνει τους ανθρώπους.

Αν είχαμε αυτά τα στοιχεία πριν από τρία χρόνια, πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο διαφορετική θα ήταν η πρόσφατη ιστορία. Θα είχαμε περιορίσει την τεράστια ενέργεια, τον παροξυσμό των μέσων ενημέρωσης και την πολιτική ταραχή σχετικά με τις λιγότερο πιθανές υποθέσεις της προέλευσης της πανδημίας. Θα μπορούσαμε καλύτερα να εστιάσουμε την ερευνητική μας προσοχή.

Οι ανατροπές, οι στροφές και τα παζλ

Λήφθηκαν δείγματα από διάφορα μέρη της αγοράς, τον Ιανουάριο του 2020, εντός εβδομάδων από τα πρώτα κρούσματα COVID-19 στη Γουχάν. Το RNA του SARS-CoV-2 και το ανθρώπινο DNA ταυτοποιήθηκαν σε αυτά τα περιβαλλοντικά δείγματα, αν και κανένα δείγμα ζώων δεν ήταν θετικό στον ιό.

Αυτό παρουσιάστηκε στην ομάδα του ΠΟΫ που διερεύνησε την προέλευση της πανδημίας τον Ιανουάριο του 2021, της οποίας ήμουν μέλος.

Το έργο δημοσιεύτηκε ως προεκτύπωση (δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, πριν επαληθευτεί ανεξάρτητα) τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα υποκείμενα «μεταγονιδιωματικά» δεδομένα για την υποστήριξη των συμπερασμάτων στην προεκτύπωση –ότι υπήρχαν αλληλουχίες SARS-CoV-2 και ανθρώπινες (αλλά όχι ζωικές)– έπρεπε να παρασχεθούν για να επιτραπούν περαιτέρω αναλύσεις.

Αυτό είναι κάτι που απαιτείται γενικά από τα περιοδικά και θεωρείται κατάλληλο στο πνεύμα του επιστημονικού ανοίγματος και της συνεργασίας.

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα είχε πρόσβαση στα δεδομένα μόνο στις αρχές Μαρτίου του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τότε ήταν που σημειώθηκε μια «πτώση» αυτών των περιβαλλοντικών μεταγονιδιωματικών αλληλουχιών στη βάση δεδομένων GISAID, το διεθνές αποθετήριο ανοικτής πρόσβασης ιικών αλληλουχιών.

Αυτό επέτρεψε σε μια ανεξάρτητη ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων να τα αναλύσει. Σε μια εκπληκτική αποκάλυψη, εντόπισαν μεγάλες ποσότητες DNA σκύλου ρακούν και άλλου ζωικού DNA σε συνδυασμό με τον SARS-CoV-2.

Τα σκυλιά ρακούν μπορούν εύκολα να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 και μπορούν να τον μεταδώσουν. Η διεθνής ομάδα δημοσίευσε τις παρατηρήσεις της ως προεκτύπωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αξιοσημείωτη ήταν η φυσική συστέγαση αυτών των αλληλουχιών ιών και ζώων στη γωνία μιας πολύ μεγάλης αγοράς, στη γωνιά που σχετίζεται με πρώιμα ανθρώπινα κρούσματα. Είναι πλέον γνωστό (αλλά αρχικά απορρίφθηκε από τις κινεζικές αρχές) ότι στην περιοχή αυτή της αγοράς πωλούνταν άγρια και εκτρεφόμενα ζώα.

Αφού αναλύθηκαν οι αλληλουχίες από τη διεθνή ομάδα, επικοινώνησε με τους Κινέζους επιστήμονες που είχαν πραγματοποιήσει τη δοκιμή αγοράς για σχόλια και συζήτηση – ειδικά σχετικά με τη σημαντική παρατήρηση που αναμειγνύεται μεταξύ των αλληλουχιών SARS-CoV-2 ήταν ένα μεγάλο ποσοστό σκύλων ρακούν και DNA άλλων ζώων.

Οι αλληλουχίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν από τη βάση δεδομένων GISAID μέσα σε λίγες ώρες από την προσέγγιση των συγγραφέων της μελέτης. Αυτό είναι ίσως ασυνήθιστο για μια ανοιχτή βάση δεδομένων όπως το GISAID και θα μπορούσε να αναζητηθεί σαφήνεια γιατί συνέβη αυτό.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό το έργο;

Αυτή η τελευταία εργασία δεν αποδεικνύει ότι τα σκυλιά ρακούν ήταν σίγουρα η πηγή του SARS-CoV-2. Πιθανώς, είναι πιθανό να ήταν ένας ενδιάμεσος ξενιστής μεταξύ νυχτερίδων και ανθρώπων. Οι νυχτερίδες φιλοξενούν πολλούς κορωναϊούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2.

Ωστόσο, τα δεδομένα ταιριάζουν με την αφήγηση των συνδέσεων ζώων/ανθρώπων του SARS-CoV-2.

Αυτό, μαζί με άλλες εξετάσεις ζωικών συνδέσεων με τον SARS-CoV-2, θα πρέπει να ληφθεί στο πλαίσιο της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων για την υποστήριξη των άλλων υποθέσεων προέλευσης του SARS-CoV-2, όπως διαρροή εργαστηρίου, μολυσμένα κατεψυγμένα τρόφιμα, και εξαγορά εκτός Κίνας. Σιγά σιγά, τα στοιχεία υποστηρίζουν τη ζωική προέλευση της επιδημίας, με επίκεντρο την αγορά Χουανάν στη Γουχάν.

Ο χρόνος που χρειάστηκε για να βγει στην επιφάνεια αυτή η πρώιμη εργασία και η δυσκολία πρόσβασης στα ακατέργαστα δεδομένα είναι ατυχές, σημεία που επισημάνθηκαν πρόσφατα από τον ΠΟΫ.

Συνοπτικά, θα έλεγε κανείς, ότι έγινε η λανθασμένη ανάλυση των αρχικών δεδομένων που συλλέχθηκαν στις αρχές του 2020 και οι ερευνητές έχασαν τους συνδέσμους των ζώων.

Κυνικά, (και χωρίς στοιχεία) θα μπορούσε κανείς να πει ότι η σημασία των δεδομένων αναγνωρίστηκε, αλλά δεν έγινε άμεσα διαθέσιμη. Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να απαντήσουν οι Κινέζοι ερευνητές στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.

Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της καθυστέρησης;

Εάν αυτό είχε εντοπιστεί στις αρχές του 2020, τότε θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί περαιτέρω μελέτες για την κατανόηση της προέλευσης του ιού στα ζώα.

Τρία χρόνια μετά, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν τέτοιες μελέτες, παρακολουθώντας αντίστροφα από την κλειστή πλέον αγορά μέχρι τις ζωικές πηγές και τους ανθρώπους που χειρίζονταν αυτά τα ζώα.

Οι σαφέστερες απαντήσεις θα είχαν αφαιρέσει λίγη από τη φωτιά από τη συζήτηση γύρω από την πιθανή προέλευση του ιού. Φυσικά, όλες οι υποθέσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι, αλλά ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν να είχαν διερευνηθεί πολύ καλύτερα με προηγούμενα δεδομένα.

Θα άλλαζε την πορεία της πανδημίας; Πιθανώς όχι. Ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί παγκοσμίως και είχε προσαρμοστεί πολύ καλά στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο από τη στιγμή που ήταν διαθέσιμη αυτή η εργασία. Ωστόσο, θα είχε οδηγήσει την έρευνα σε καλύτερες κατευθύνσεις και θα βελτίωνε τον μελλοντικό σχεδιασμό πανδημίας.

Τώρα τι;

Τα μαθήματα για το μέλλον είναι προφανή. Η ανοιχτή αποκάλυψη δεδομένων αλληλουχίας είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανάληψη επιστημονικής έρευνας, ειδικά για κάτι τέτοιας διεθνούς σημασίας.

Η μη διαθεσιμότητα δεδομένων ή η μη αναζήτηση βοήθειας σε περίπλοκες αναλύσεις, απλώς επιβραδύνει τη διαδικασία.

Η προκύπτουσα πολιτική από δω και πέρα από όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και την Κίνα, σημαίνει ότι η καχυποψία έχει βαθύνει και η πρόοδος επιβραδύνθηκε ακόμη περισσότερο.

Αν και ο ΠΟΥ έχει επικριθεί για λάθη στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και στη συλλογή δεδομένων για την κατανόηση της προέλευσης και της προόδου της μελλοντικής έρευνας, παραμένει ο καλύτερος διεθνής οργανισμός για την προώθηση της ανοιχτής ανταλλαγής δεδομένων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF