Η προγραμματισμένη επίσκεψη του βρετανού μονάρχη Καρόλου του III στη Γαλλία αναβλήθηκε καθώς τα συνδικάτα των εργαζομένων προκήρυξαν μία ακόμα ημέρα πανεθνικών απεργιών και διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλική Προεδρία.
Ο Κάρολος επρόκειτο να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιά στη Γαλλία, από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου. «Δεδομένης της ανακοίνωσης χθες μίας ακόμα ημέρας εθνικών διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού την Τρίτη, η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 26-29 Μαρτίου, θα αναβληθεί», σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ
Σημειώνεται ότι υπήρχαν έντονοι φόβοι ότι η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό θα διατάρασσε την επίσκεψη, που οι συνδικαλιστές έλεγαν ότι έχουν «βάλει στο στόχαστρό» τους.
«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας (ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης) και η επίσκεψη αυτή θα είναι στο στόχαστρό μας», προειδοποίησαν ο Ματιέ Ομπρί (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και ο Ιβάν Φορ του συνδικάτου Force Ouvriere μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest αυτή την εβδομάδα. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ» στο Μπορντό όπως σχεδίαζε, προέβλεψε ο Πασκάλ Μεσγκενό, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFTC στην αρχή μεταφορών Transports Bordeaux Métropole (TBM).
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράλ Νταρμανέν, από τη μεριά του, είχε δηλώσει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον βρετανό μονάρχη παρά τις διαδηλώσεις. «Είμαστε υπερβολικά εστιασμένοι. Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε υπό άριστες συνθήκες», είπε ο υπουργός στο δίκτυο CNews TV.
Πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι διαδηλώσεις πιθανόν να επηρεάσουν ζητήματα επιμελητείας της βασιλικής επίσκεψης παρότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νινέ δήλωσε «πολύ ήρεμος» στο BFMTV ενόψει της επίσκεψης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι σίγουρα πιο άνετα με τους μονάρχες παρά με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στους οποίους αρνείται το δικαίωμα ψήφου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος», δήλωσε ο Ιάν Μπροσά, εκπρόσωπος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που κατέστησε δυνατή την έγκριση του νομοσχεδίου με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη.
Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Ρεμί Καρντόν, από την πλευρά του, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα είναι περίπατος» για τον Κάρολο και τον γάλλο πρόεδρο.
Στην άκρα αριστερά, ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) Ολιβιέ Μπεζανσνό, αναφερόμενος στον Κάρολο, αστειεύτηκε στο franceinfo: «Θα τον υποδεχτούμε με μια γερή γενική απεργία!».