Κόσμος

Ιταλία: Η Μελόνι προαναγγέλλει Ευρωπαϊκή μάχη για το μεταναστευτικό

Την Τρίτη 21/03 η Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε στην Ιταλική Γερουσία (Άνω Βουλή) τα καυτά θέματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ιταλία όπως: μεταναστευτικό, οικολογική μετάβαση και πόλεμος στην Ουκρανία. Μια πρόβα τζενεράλε 48 ώρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (23-24/3), σύμφωνα με την ερτ. 

Το μεταναστευτικό ως ‘διαρθρωτική κατάσταση έκτακτης ανάγκης’ 

Την ημέρα που βρέθηκε η 88η σορός του ναυαγίου του Κούτρο – το οποίο, υπενθυμίζουμε, συνέβη στις 26/02 – η ομιλία της Ιταλίδας Πρωθυπουργού ενώπιον των κομμάτων ξεκίνησε με το μεταναστευτικό, τονίζοντας πως “βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που γίνεται διαρθρωτική”. “Η Ευρώπη και ολόκληρη η Δύση καλούνται να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση με όραμα, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα” πρόσθεσε η Μελόνι.

“Στον απόηχο της τραγωδίας του Κούτρο έγραψα στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο Συμβούλιο της ΕΕ. Για να επαναλάβω ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο” υπογράμμισε η Μελόνι, η οποία πρόσθεσε πως “τα σύνορα της Ιταλίας είναι τα σύνορα της Ευρώπης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είπε στη Γερουσία πως “θέλουμε να καταπολεμήσουμε σθεναρά την εμπορία ανθρώπων: να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις, να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης, να αυξήσουμε τους επαναπατρισμούς, να διαθέσουμε επαρκείς πόρους για αυτούς τους στόχους. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας και τις θέτουμε ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών” και πρόσθεσε πως “πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης με επαρκείς πόρους. Τώρα πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί ίση προσοχή στις ροές από τη Μεσόγειο”.

“Τα κράτη σημαίας των ΜΚΟ πρέπει να αναλάβουν ευθύνες”

Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε επίσης πως “πριν από κάθε υποθετικό δικαίωμα στη μετανάστευση, κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να μην εξαναγκάζεται να μεταναστεύσει σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής”.

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο τόνισε πως “οι υποδείξεις της ΕΕ κατοχυρώνουν την αρχή της συμμετοχής των κρατών σημαίας των πλοίων των ΜΚΟ στις επιχειρήσεις SAR, οι οποίες δεν πρέπει πλέον να αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των κρατών λιμένων. Τα κράτη σημαίας που χρηματοδοτούν τις ΜΚΟ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναθέτει το δίκαιο της θάλασσας”.

“Για μεγάλο χρονικό διάστημα – συνεχίζει η Μελόνι – η Ιταλία έχει κατηγορηθεί ότι δεν κάνει αρκετά για να παρεμποδίσει τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Στο Συμβούλιο της ΕΕ τον Φεβρουάριο εργαστήκαμε για να ανατρέψουμε αυτή την προοπτική: υπάρχει μόνο ένας τρόπος να σταματήσουμε τις δευτερογενείς μετακινήσεις, είναι να σταματήσουμε τις πρωτογενείς μετακινήσεις, δηλαδή τις παράτυπες αναχωρήσεις”.

Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός μίλησε για την “αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων απέλασης για παράτυπους μετανάστες”, μια προσέγγιση που η ίδια όρισε “σε συνδυασμό με την ενίσχυση της Frontex”, ως “βήματα που σηματοδοτούν μια αλλαγή παραδείγματος. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι”. Η Μελόνι τόνισε λοιπόν πως “σύντομα θα παρουσιαστεί το σχέδιο εφαρμογής, και η Ιταλία θα επαναλάβει εκεί ότι δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο, είναι καιρός να δράσουμε. Είναι καιρός να μεταφράσουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

“Έχω καθαρή τη συνείδησή μου, είμαι μητέρα”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επί του θέματος, η Μελόνι καταλήγει πως “δεν θέλουμε πλέον να θρηνούμε αθώους στη Μεσόγειο”. Αναφερόμενη στις πρόσφατες αποφάσεις του ‘διατάγματος μεταναστευτικών ροών’, η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε πως “η μαζική μετανάστευση βλάπτει εκείνους που δικαιούνται διεθνή προστασία και δεν μπορούν να βρουν βοήθεια επειδή οι ποσοστώσεις καλύπτονται από εκείνους που φθάνουν παράνομα” και δήλωσε βέβαιη ότι “σε αυτό έχω την πλειοψηφία των Ιταλών μαζί μου”.

Σε απάντηση στο θέμα του ναυαγίου στην Καλαβρία κατά τη διάρκεια του question time, η Μελόνι απάντησε με σφοδρούς τόνους κατά γερουσιάστριας του Δημοκρατικού Κόμματος η οποία είχε αναφερθεί σε γραπτά του Πιερ Πάολο Παζολίνι του 1969 (“Όλοι γνωρίζουμε, αλλά δεν έχουμε τις αποδείξεις”) πως “δεν υπάρχουν οι αποδείξεις ότι η Ιταλική Κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα. Θα το είχε κάνει, όπως το κάνει καθημερινά, σώζοντας κατά μέσο όρο 2-3.000 άτομα καθημερινά”.

“Είμαι μητέρα, συνάδελφε, είμαι μητέρα. Σας παρακαλώ, ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους” ολοκλήρωσε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός.

“Προτιμώ να παραιτηθώ παρά να κάνω όπως ο Τζουζέπε Κόντε ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ”

“Άκουσα ότι θα πάω στην Ευρώπη για να πάρω εντολές. Τα γεγονότα θα το δείξουν. Δεν θα με δείτε ποτέ να το κάνω αυτό” είπε η Μελόνι απαντώντας σε τοποθέτηση που προέκυψε κατά τη διάρκεια του question time.
“Προτιμώ να παραιτηθώ, παρά να εμφανιστώ ενώπιον του Ευρωπαίου ομολόγου μου με τους τόνους με τους οποίους ο Τζουζέπε Κόντε πήγε ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ – συνέχισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός – για να της πει ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων ήταν παιδιά που φοβόντουσαν μήπως πέσουν στη (λαϊκή) συναίνεση, αλλά στο τέλος θα έκαναν αυτό που ζητούσε η Ευρώπη”. Και κατέληξε πως “προτιμώ να παραιτηθώ παρά να εκπροσωπήσω ένα τέτοιο έθνος”.

“Η πράσινη οικονομία πρέπει να είναι κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη”

Σχετικά με το θέμα της οικολογικής μετάβασης και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πράσινα σπίτια και τέλος στην εμπορία αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα, η Μελόνι υπογράμμισε πως “η πορεία προς μια πράσινη οικονομία πρέπει να είναι κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη, γι’ αυτό και είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις όπως ο κανονισμός για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα”. Το ίδιο ισχύει και για τους κανονισμούς για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων “επειδή τιμωρούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας και κινδυνεύουν να μας υποβάλουν σε περαιτέρω ενεργειακή εξάρτηση”.

Ως απάντησή της σε τοποθέτηση κατά τη διάρκεια του question time, η Μελόνι τόνισε πως “η Ευρώπη μπορεί να θέσει τους στόχους, αλλά δεν χρειάζεται να μου πει πώς να τους πετύχω, γιατί δεν αλλάζω γνώμη για το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας και για ορισμένες θέσεις που έχουν μια ιδεολογική προσέγγιση που κινδυνεύει να υποκύψει στη διαδικασία που, στο βωμό της απεξάρτησης από τον άνθρακα, μας παραδίδει δικαιώματα στην αποβιομηχάνιση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: ‘Ναι’ στη συμφωνία των σιτηρών και αποστολή όπλων, απαραίτητη η πίεση στη Μόσχα

Η πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της συμφωνίας για την εξαγωγή σιταριού στη Μαύρη Θάλασσα, και την αποστολή όπλως στην Ουκρανία – σημείο πάνω στο οποίο η Μελόνι τόνισε πως είναι “ψέμα το να λέμε στους Ιταλούς ότι αν δεν προμηθεύαμε όπλα στην Ουκρανία θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις συντάξεις ή να μειώσουμε τους φόρους”.

Τέλος, η Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως “σε γεωπολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, η πίεση προς τη Μόσχα είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και, ακόμη περισσότερο, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια πορεία διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης, συνθήκες που δεν έχουν ωριμάσει μέχρι στιγμής, αλλά τις οποίες εξακολουθούμε να επιδιώκουμε επίμονα κάθε μέρα”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ