Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θέλει να ανακτήσει τα συντρίμμια του αμερικανικού drone, για την κατάρριψη του οποίου στη Μαύρη Θάλασσα κατηγορείται από τη Δύση, και να αποδείξει την εμπλοκή, όπως καταγγέλλει, των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ενώ η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι ερευνά τα κίνητρα της Μόσχας στο περιστατικό.
Χθες Τετάρτη το βράδυ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εκτίμησε ότι ένα από τα αίτια του ατυχήματος είναι η «αύξηση» των αμερικανικών επιχειρήσεων κατασκοπείας.
«Τα αίτια του συμβάντος είναι η μη τήρηση από την πλευρά των ΗΠΑ της ζώνης περιορισμού πτήσεων, την οποία έχει ανακοινώσει η Ρωσία και η οποία θεσπίστηκε λόγω της διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (στην Ουκρανία), καθώς και λόγω της αύξησης των δραστηριοτήτων (των υπηρεσιών) Πληροφοριών εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας», επεσήμανε ο Σοϊγκού σε ανακοίνωσή του.
«Η Ρωσία δεν επιθυμεί μια τέτοια τροπή των γεγονότων αλλά πλέον θα αντιδρά αναλογικά σε κάθε πρόκληση», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Το Reaper MQ-9 κατέπεσε στα διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, αφού χτυπήθηκε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, από ρωσικό καταδιωκτικό αεροσκάφος. Η Μόσχα παραδέχεται ότι αναχαίτισε το drone με μαχητικά αεροσκάφη, αλλά αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ τους που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρριψή του.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το drone εισήλθε, από τα ανοικτά της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014, στην ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού που έχει κηρύξει η ίδια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Σε αυτό το στάδιο δεν μπορώ να μιλήσω για κίνητρο ή πρόθεση (από την πλευρά της Ρωσίας), αλλά αυτό που μπορώ να πω απολύτως ξεκάθαρα είναι ότι πρόκειται για μια απερίσκεπτη και επικίνδυνη ενέργεια», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Το Κίεβο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι κατέρριψαν σκοπίμως το Reaper προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον.
Μήνυμα του Πούτιν
Την ώρα που έχει αρχίσει η παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση, η εξουδετέρωση του drone αποτελεί «ένα μήνυμα από (τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι είναι έτοιμος να επεκτείνει τη ζώνη της σύγκρουσης και να εμπλέξει και άλλες πλευρές», τόνισε στο Twitter ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν υπογράμμισε χθες ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να πετούν «όπου επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».
«Η Ρωσία θα πρέπει να πετά τα στρατιωτικά της αεροσκάφη με επαγγελματικό και ασφαλή τρόπο», πρόσθεσε ο Όστιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Σοϊγκού.
Από την πλευρά της η Ρωσία επεσήμανε ότι θα προσπαθήσει να εντοπίσει τα συντρίμμια του Reaper προκειμένου να τα εξετάσει. «Δεν γνωρίζω αν θα τα καταφέρουμε ή όχι, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Και αναγκαστικά θα ασχοληθούμε με αυτό και ελπίζω φυσικά με επιτυχία», δήλωσε μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το περιστατικό αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ «εμπλέκονται άμεσα (…) στον πόλεμο».
Μέτρα
Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, έχει επισημάνει στο CNN ότι οι ΗΠΑ «έχουν λάβει μέτρα» ώστε να διασφαλίσουν ότι το drone ή ο εξοπλισμός του δεν θα πέσουν σε εχθρικά χέρια.
Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσπαθήσουν και οι Αμερικανοί να ανακτήσουν τα συντρίμμια του Reaper, αν και παραδέχθηκε ότι μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν δύσκολη. «Δεν διαθέτουμε κανένα πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα αυτή τη στιγμή και το drone πιθανόν έσπασε και βυθίστηκε σε μια περιοχή με βάθος 1.200 με 1.500 μέτρα», σημείωσε.
Ακόμη και αν η Ρωσία καταφέρει να συλλέξει τα συντρίμμια του, οι ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα για να προστατεύσουν κάθε ευαίσθητη πληροφορία, τόνισε. «Είμαστε βέβαιοι πως ό,τι είχε αξία προηγουμένως δεν έχει πλέον», κατέληξε ο Μίλι. Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος εκλήθη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι η Μόσχα θεωρεί την παρουσία αμερικανικών drone στην περιοχή ως απειλή, ενώ κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να σταματήσουν «τις πτήσεις τους κοντά στα ρωσικά σύνορα».
Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που μια χώρα του ΝΑΤΟ παραδέχεται ότι έχασε εξοπλισμό τον οποίο χειριζόταν η ίδια στην περιοχή αυτή.