«Ο αγώνας της Αργεντινής να ανακτήσει την κυριαρχία στα νησιά Φώκλαντ, που βρίσκονται υπό βρετανικό έλεγχο, είναι δίκαιος’, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Τη Δευτέρα,6/3, έγραψε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο ιστοσελίδα του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, του Β. Πούτιν, ότι ” η προσπάθεια του Μπουένος Άιρες να συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα του για την κυριαρχία των αμφισβητούμενων εδαφών δείχνει ξεκάθαρα την πορεία προς τον αγώνα ενάντια στις επαίσχυντες πρακτικές της νεοαποικιοκρατίας»
Η αντίδρασή του έρχεται αφότου η Αργεντινή κατήγγειλε το σύμφωνο «Foradori-Duncan» την περασμένη εβδομάδα. Αυτό το έγγραφο που υπογράφηκε το 2016 από τις κυβερνήσεις του Λονδίνου και του Μπουένος Άιρες δεν αποτελεί συμφωνία για τη διευθέτηση της διαφοράς τους για τα νησιά Φώκλαντ, αλλά αποτελείται από μια δήλωση στην οποία οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν αυτή τη διαφορά, αλλά «δεσμεύονται να συνεργαστούν σε ορισμένα οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτά τα νησιά του Νότιου Ατλαντικού και στον εντοπισμό των λειψάνων των Αργεντινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1982 όπως άλλωστε συμβαίνει με ό,τι αγγίζει το μολυσμένο χέρι του Λονδίνου)», γράφει ο Μεντβέντεφ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι αποκλείεται το Ηνωμένο Βασίλειο να εκχωρήσει την κυριαρχία των Νήσων Φώκλαντ στην Αργεντινή.
Σε άλλο σημείο γράφει “τώρα ήρθε η ώρα για διεθνές χειρουργείο για την εξάλειψη του κακοήθους όγκου του αποικιακού παρελθόντος”. Την υποστήριξή του στην Αργεντινή ο Ρώσος αντιπρόεδρος την είχε εκδηλώσει και παλιότερα σε μήνυμα με το οποίο συνεχάρη τη χώρα αυτή για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου τον Δεκέμβριο. Τότε είχε ζητήσει από τη Μεγάλη Βρετανία «να αφήσει ελεύθερα αυτά τα νησιά».
Στις 2 Απριλίου 1982, τα στρατεύματα της Αργεντινής κατέλαβαν τα νησιά Φώκλαντ στον Νότιο Ατλαντικό. Η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, διέταξε στρατιωτική επέμβαση για την ανάκτησή τους. Ο πόλεμος διήρκεσε 74 ημέρες και έληξε με τη νίκη των βρετανικών στρατευμάτων, το αρχιπέλαγος παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Λονδίνου. Παρά την ήττα, η Αργεντινή συνεχίζει να διεκδικεί τα νησιά.