Κόσμος

Οι άνδρες επέστρεψαν στα πανεπιστήμια στο Αφγανιστάν τη Δευτέρα, οι γυναίκες όχι

Άνδρες που επέστρεψαν στα μαθήματα τη Δευτέρα στα αφγανικά πανεπιστήμια που άνοιξαν ξανά μετά τις μακρά χειμερινές διακοπές, σε αντίθεση με τις γυναίκες, στις οποίες το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν επιτρέπει να σπουδάσουν, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απαγόρευση πρόσβασης των γυναικών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι ένας από τους αμέτρητους περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών που υιοθέτησαν οι Ταλιμπάν από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021. Η απόφαση έχει προκαλέσει κύμα καταδίκης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμανικών χωρών.

Αισθάνομαι σαν κατώτερος άνθρωπος», δήλωσε αγανακτισμένη η Negah Khan, μέχρι πρόσφατα φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο στο ανατολικό Αφγανιστάν, καθώς χιλιάδες συνάδελφοί της επέστρεφαν στα πανεπιστήμια τους τη Δευτέρα.

«Εάν τα κορίτσια και οι γυναίκες του Αφγανιστάν μορφωθούν, δεν θα δεχτούν ποτέ μια κυβέρνηση που εκμεταλλεύεται το Ισλάμ και το Κοράνι. Θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους... αυτό είναι που φοβάται η κυβέρνηση», τονίζει η Waheeda Durrani, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της στη δημοσιογραφία στο Herat.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, ο υπουργός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά για τις γυναίκες, με την αιτιολογία ότι οι φοιτήτριες δεν συμμορφώνονται με την απαίτηση να φορούν πέπλο που καλύπτει ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπό τους και δεν συνοδεύονται πάντα από ένας «μαχράμ», ένας άνδρας σύντροφος από την οικογένειά τους, όπως τους ζητήθηκε.

Τα πανεπιστήμια είχαν ήδη υιοθετήσει νέους κανόνες μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, ειδικά με στόχο τον διαχωρισμό των κοριτσιών από τα αγόρια κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Έτσι, οι γυναίκες μπορούσαν να λάβουν οδηγίες μόνο από δασκάλους του ίδιου φύλου ή από μεγαλύτερους άνδρες. «Με πονάει που βλέπω ότι χιλιάδες κορίτσια στερούνται την εκπαίδευση αυτές τις μέρες», είπε ο Mohammad Haseeb Habibzadah, ένας φοιτητής πληροφορικής στο Χεράτ.

Ο Ejatullah Nejati, φοιτητής μηχανικός στο διάσημο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, πιστεύει ότι η πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες δικαίωμα. «Ακόμα κι αν παρακολουθούν μαθήματα άλλες μέρες (από τα αγόρια), δεν είναι πρόβλημα.

Έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να τους δοθεί», επέμεινε ο νεαρός ενώ επέστρεφε στην πανεπιστημιούπολη. Μέσα στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Rana της πρωτεύουσας, αφίσες που εξηγούσαν πώς πρέπει να ντύνονται οι γυναίκες κρέμονταν ακόμα στους διαδρόμους, ενώ αρκετοί φοιτητές κάθισαν στις μισοάδειες αίθουσες, βρήκαν δημοσιογράφοι του AFP. Με επιστολή που ανήρτησαν στα κοινωνικά δίκτυα, οι μαθητές ζήτησαν από τους συναδέλφους και τους καθηγητές τους να «μποϊκοτάρουν» τα μαθήματα σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Αρκετοί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είπαν ότι η απαγόρευση πρόσβασης των γυναικών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι μόνο προσωρινή, αλλά δεν διευκρίνισαν πότε θα αρθεί. Επίσης, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια έχουν κλείσει από τους Ταλιμπάν εδώ και ενάμιση χρόνο. Οι αρχές έχουν προσφέρει πολλές δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν αυτό το κλείσιμο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετοί δάσκαλοι ή χρήματα ή ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά μετά την ανάπτυξη ενός ισλαμικού προγράμματος σπουδών.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν παραδέχονται ότι ο ανώτατος ηγέτης τους, Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, και οι υπερσυντηρητικοί κληρικοί που τον συμβουλεύουν παραμένουν βαθιά σκεπτικοί για τη σύγχρονη εκπαίδευση.

Η απαγόρευση σπουδών προκάλεσε σοκ στις Αφγανές που, λιγότερο από τρεις μήνες νωρίτερα, είχαν περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Ο ειδικός εισηγητής για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, Richard Bennett, κατήγγειλε, σε δήλωσή του τη Δευτέρα, την «σκόπιμη και υπολογισμένη πολιτική» των Ταλιμπάν που συνίσταται στην «απόρριψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών και τη διαγραφή τους από το κοινό. ΖΩΗ".

Παρά τις υποσχέσεις να είναι πιο ευέλικτοι, οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ που σηματοδότησε την πρώτη τους περίοδο στην εξουσία (1996-2001), αυξάνοντας τα κατασταλτικά μέτρα κατά των γυναικών,σύμφωνα με το Agerpres.

Οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από πολλές δημόσιες θέσεις εργασίας ή πληρώνονται ελάχιστα για να μείνουν στο σπίτι. Δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν ασυνόδευτα από άνδρα συγγενή και πρέπει να καλύπτονται πλήρως όταν φεύγουν από το σπίτι τους. Τον Νοέμβριο, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν επίσης στις γυναίκες την είσοδο σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...