Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε μικρή ηλικία μετανάστευσε στη Βραζιλία, παντρεύτηκε τον πλουσιότερο τραπεζίτη του κόσμου και πλέον – σύμφωνα με το Forbes– είναι η πιο πλούσια Ελληνίδα. O λόγος για τη Βίκυ Σάφρα, η περιουσία της οποίας υπολογίζεται στα 7,4 δισ. δολάρια.
Η Σάφρα, της οποίας το πατρικό όνομα ήταν Σαρφάτη, παντρεύτηκε τον Τζόσεφ Σάφρα όταν ήταν μόλις 17 ετών. Η οικογένειά της (Έλληνες εβραίοι της Θεσσαλονίκης, με ρίζες και στην Κομοτηνή, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της) είχαν μεταναστεύσει στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1950 όταν η ίδια ήταν ακόμη παιδί.
Ο σύζυγός της Τζόζεφ Σάφρα, είχε πάει στη Βραζιλία με τον πατέρα του ως μετανάστης, το 1962. Οι δυό τους παντρεύτηκαν το 1969 και έμειναν μαζί μέχρι το τέλος, αποκτώντας τέσσερα παιδιά και 14 εγγόνια.
Η οικογένεια Σάφρα έβγαλε τα πρώτα της χρήματα στον τραπεζικό τομέα τη δεκαετία του 1840. Ίδρυσαν το Safra Freres & Cie στο Χαλέπι της Συρίας, για να χρηματοδοτήσουν καραβάνια με καμήλες κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όταν ο πατέρας του Τζόζεφ, ο Τζέικομπ Σάφρα, μετακόμισε στη Βραζιλία ξεκίνησε μια εταιρεία που ασχολείτο με το εμπόριο μετάλλων, μηχανημάτων και βοοειδών και αργότερα άνοιξε μια τράπεζα.
Πλέον, η Βίκυ Σάφρα έχει απομακρυνθεί εντελώς από τα φώτα της δημοσιότητας. Όταν ζούσε και ο σύζυγός της προτιμούσαν να κρατούν χαμηλό προφίλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατοικεί στην Ελβετία, όπου εδρεύει μία από τις τράπεζες της οικογένειας, το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.
Η ίδια ασχολείται με το φιλανθρωπικό έργο της οικογένειας, κυρίως με το Ίδρυμα Vicky and Joseph Safra.
Η περιουσία
Αφού ο σύζυγός της πέθανε τον Δεκέμβριο του 2020 σε ηλικία 82 ετών, ο έλεγχος της τεράστιας αυτοκρατορίας που είχε χτίσει πέρασε στην ίδια και στα τέσσερα παιδιά της, σε μια από τις μεγαλύτερες -όπως χαρακτηρίστηκε- μεταφορές πλούτου στην ιστορία.
Στον όμιλο της οικογένειας περιλαμβάνονται οι τράπεζες Banco Safra SA, Safra National Bank της Νέας Υόρκης και J Safra Sarasin της Ελβετίας, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακίνητα συνολικού ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων ο εμπορικός ουρανοξύστης Gherkin στο Λονδίνο και το κτίριο στην 660 Madison Avenue στη Νέα Υόρκη, ένα μερίδιο στην εταιρεία εμπορίας μπανάνας Chiquita Brands International και ένα επιβλητικό αρχοντικό 130 δωματίων στο Σάο Πάολο.
Η πλουσιότερη Ελληνίδα στη Γη και τα παιδιά της έχουν τώρα μαζί περισσότερα από 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Η οικογένεια Σάφρα είχε προετοιμαστεί από τον ίδιο τον Τζόζεφ για το θάνατό του, καθώς είχε διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον. Πέρασε πάνω από μια δεκαετία δείχνοντας στα παιδιά του το πώς θα ηγηθεί ο Όμιλος. Ο 46χρονος Τζέικομπ, ο μεγαλύτερος γιος, είναι υπεύθυνος των διεθνών επιχειρήσεων για την οικογενειακή επιχείρηση, ενώ ο νεότερος, ο Ντέιβιντ, 36 ετών, επιβλέπει τη βραζιλιάνικη εταιρεία.
Τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας Σάφρα δεν εργάζονται ως μέλη της εταιρείας, επιλέγοντας αντ ‘αυτού να ακολουθήσουν τους δικούς τους επαγγελματικούς δρόμους.
Η οικογένεια Σάφρα είναι διάσημη και για τη συλλογή έργων τέχνης, όπως επίσης και για τη διάσημη δωρεά -μέσω του ιδρύματος Jacob Safra Foundation- το οποίο δώρισε το πρωτότυπο χειρόγραφο της Θεωρίας της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Ισραηλητικό Μουσείο της Ιερουσαλήμ.
H μήνυση του ενός γιου
Ο γιος του Λιβανο-Βραζιλιάνου δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα, ιδρυτή της Banco Safra, έβδομης μεγαλύτερης τράπεζας στη Βραζιλία και 19ης μεγαλύτερης στη Λατινική Αμερική, Αλμπέρτο, μήνυσε τη μητέρα του και τα δύο αδέρφια του για κληρονομικές διαφορές.
Ο Αλμπέρτο Σάφρα κατηγόρησε την οικογένειά του ότι σκόπιμα μείωσαν το μερίδιό του σε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου της Safra National Bank επιδιώκοντας να τον εκδιώξουν από την οικογενειακή αυτοκρατορία.
Στην αγωγή, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο μηνυτής ισχυρίστηκε ότι η μητέρα του, Βίκυ Σάφρα και τα αδέρφια Τζέικμπ και Ντέιβιντ, είχαν εμπλακεί σε πράξεις κακής εταιρικής συμπεριφοράς για να βλάψουν τα συμφέροντά του στην εταιρεία.
«Λόγω παράνομων και επιθετικών πράξεων που διέπραξαν τα αδέρφια του, ο Αλμπέρτο Σάφρα δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταθέσει μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης για να προστατεύσει τα δικαιώματά του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικηγόρου του.
Ο Αλμπέρτο Σάφρα παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Banco Safra στα τέλη του 2019 μετά από μια διαφωνία με τον μικρότερο αδερφό του Ντέιβιντ. Έναν χρόνο αργότερα, ο πατέρας τους, Τζόζεφ Σάφρα, ο οποίος κατείχε για πολλά χρόνια τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Βραζιλίας και του πλουσιότερου τραπεζίτη στον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 82 ετών.
Το 2021, ο Αλμπέρτο και η οικογένεια έφτασαν κοντά σε μια συμφωνία σχετικά με την επιθυμία του εκλιπόντος πατριάρχη της οικογένειας να αποφύγει τις διαφορές σχετικά με την περιουσία, η αξία της οποίας ανερχόταν σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.