Κόσμος

Λευκός Οίκος: Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Κίνας επικοινωνούν - αλλά όχι οι στρατοί

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι δεν είναι η "κατάλληλη στιγμή" για τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ταξιδέψει στην Κίνα, αφού ανέβαλε ένα ταξίδι στις 5-6 Φεβρουαρίου λόγω του επεισοδίου με το αερόστατο, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ όταν θα είναι "κατάλληλο".

Ο Κίρμπι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου ότι οι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Κίνας μπορούν ακόμη να επικοινωνούν παρά τις εντάσεις για το επεισόδιο με το αερόστατο.

"Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν εντάσεις, αλλά ο υπουργός Μπλίνκεν εξακολουθεί να έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών. Εξακολουθούμε να έχουμε μια πρεσβεία στο Πεκίνο ... και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί επίσης να επικοινωνεί απευθείας με το προσωπικό της πρεσβείας της ΛΔΚ εδώ", είπε, αναφερόμενος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

"Δυστυχώς, οι στρατιωτικές γραμμές δεν είναι ανοιχτές και αυτό είναι πραγματικά αυτό που θα θέλαμε να δούμε να τροποποιείται", είπε.

Η Κίνα διέκοψε αρκετούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών και άλλους τομείς διμερούς διαλόγου μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Αύγουστο στο νησί Ταϊβάν που διεκδικεί η Κίνα από την τότε πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία έφερε τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου σε επικίνδυνο χαμηλό επίπεδο.

Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν εκφώνησε ομιλία με επίκεντρο το περιστατικό με το αερόστατο. Είπε ότι αναμένει να μιλήσει με τον Κινέζο ηγέτη Σι για το θέμα και ότι ελπίζει να φτάσει στην άκρη της υπόθεσης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κίρμπι είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε ζητήσει επίσημα μια κλήση με τον Σι, αλλά πρόσθεσε: "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συμβεί, ότι ο πρόεδρος ... δεν θέλει να μιλήσει με τον πρόεδρο Σι. Θα το κάνει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


"Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για μια κλήση", δήλωσε ο Κίρμπι. "Ο πρόεδρος θα θελήσει να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Σι την κατάλληλη στιγμή".

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι ο Μπάιντεν και ο Σι μίλησαν για τελευταία φορά σε μια συνάντηση τον Νοέμβριο στο νησί Μπαλί και οι δύο πλευρές είδαν το ταξίδι του Μπάιντεν στο Πεκίνο ως μια ευκαιρία για περαιτέρω προσπάθειες σταθεροποίησης των όλο και πιο τεταμένων σχέσεων.

Το σχόλιο του Κίρμπι ήρθε καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την πιθανότητα μιας συνάντησης μεταξύ του Μπλίνκεν και του κορυφαίου διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια που ξεκίνησε την Παρασκευή.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποία βρίσκεται επίσης στο Μόναχο για τη διάσκεψη, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο περιστατικό με το αερόστατο και την κατάρριψη τριών άλλων αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων.

"Έπρεπε να καταρριφθεί επειδή ήμασταν βέβαιοι ότι χρησιμοποιήθηκε από την Κίνα για να κατασκοπεύσει τον αμερικανικό λαό", δήλωσε στο MSNBC.

"Θα διατηρήσουμε την προοπτική που έχουμε όσον αφορά τη σχέση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών", δήλωσε η Χάρις. "Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά σίγουρα και σίγουρα αυτό το μπαλόνι δεν ήταν χρήσιμο".

Η Κίνα αντέδρασε οργισμένα όταν ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε το αερόστατο ύψους 60 μέτρων στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου, αφού διέσχισε τις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Η Κίνα δήλωσε ότι το αερόστατο προοριζόταν για την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών και είχε εκτραπεί από την πορεία του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις προσπάθειες ανάκτησης για τη συλλογή αισθητήρων και άλλων συντριμμιών από το αερόστατο και οι ερευνητές αναλύουν τώρα τα "σπλάχνα" του.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ