Όσο οι μέρες περνούν από τους διπλούς φονικούς σεισμούς της Τουρκίας με μέγεθος 7,8 και 7,7 Ρίχτερ τόσο τα επιστημονικά δεδομένα ρίχνουν φως στο φαινόμενο, αποτέλεσμα του οποίου είναι να έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και τεράστιες καταστροφές το κόστος των οποίων για ανοικοδόμηση να αγγίζει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στο protothema.gr επισημαίνει ότι από τους διπλούς σεισμούς υπήρξε παραμόρφωση του εδάφους σε μια έκταση 400 χιλιομέτρων με κατεύθυνση από βορρά προς νότο. Μάλιστα εξηγεί και τον σχετικό χάρτη ο οποίος είναι αποτέλεσμα δορυφορικών δεδομένων.
«Από τα δεδομένα δορυφορικού ραντάρ έχουμε τον χάρτη που δείχνει την μετατόπιση του εδάφους με βάση μια εικόνα πριν το σεισμό και μια μετά. Παρατηρούμε μια αλληλουχία χρωμάτων στο χάρτη από το κόκκινο στο μπλε που είναι μια σειρά κύκλων όπου ένας κύκλος ισοδυναμεί με 2,8 εκατοστά. Έχουμε λοιπόν μια παραμόρφωση σε μεγάλη έκταση όπου η απόσταση είναι 400 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο».
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά η μετατόπιση των πλακών Ανατολίας- Αραβίας αγγίζει τα 80 εκατοστά, όπως εξηγεί: «Η σεισμική μετατόπιση των πλακών Ανατολίας και Αραβίας από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου 2023 μετρήθηκε με χρήση της τεχνολογίας GNSS στα 80 εκατοστά. Οι σεισμικές μετατοπίσεις φαίνονται πάνω στον χάρτη με ανύσματα, όπου το βέλος δείχνει τη φορά κίνησης με διάστημα εμπιστοσύνης 67%.
Οι μετατοπίσεις είναι μόνιμες και προκύπτουν από το άθροισμα των κινήσεων των μόνιμων γεωδαιτικών σταθμών στο Γκαζιαντέπ (40 εκατοστά, κωδικός ΑΝΤΕ) προς βορειο-ανατολικά και του σταθμού στο Εκιζονού (41 εκατοστά, κωδικός ΕΚΖ1) προς νοτιο-δυτικά. Επίσης, ο σταθμός στην πόλη Οσμανίγιε (κωδικός ΟΝΙΕ) κινήθηκε 30 εκατοστά προς νοτιο-δυτικά.
Η παραμόρφωση μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε από το επίκεντρο. Η ενέργεια του σεισμού ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε την μετατόπιση του σταθμού TVA2 στην λίμνη Βαν (500 km μακριά από το επίκεντρο). Το επίκεντρο των 7,8 Ρίχτερ φαίνεται με κίτρινο αστεράκι και οι μετασεισμοί του πρώτου 24αώρου με κόκκινους κύκλους. Τα δεδομένα GPS τα έδωσε για επιστημονική χρήση το Κτηματολόγιο της Τουρκίας».