2S1 Gvozdika
Κόσμος

Όταν οι Πολωνοί παρήγαγαν σοβιετικό όπλο... καλύτερα και από τους Σοβιετικούς! (Εικόνες)

Οι Πολωνοί έχουν παράδοση στην αποτελεσματική παραγωγή ξένων οπλικών συστημάτων. Το έχουν κάνει στο παρελθόν με το τεθωρακισμένο MT-LB, μετά με το αυτοκινούμενο όπλο 2S1 Gvozdika κλπ. Τώρα, παράλληλα με την παραγωγή του πολωνικού αυτοκινούμενου πυροβόλου Krab, θα θυμηθούν τις παλιές τους "συνήθειες" και θα προσπαθήσουν να παράξουν εξίσου σωστά την έκδοση K9PL του νοτιοκορεάτικου πυροβόλου K9. 

Για να κάνουμε όμως μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και να δούμε πιο αναλυτικά πώς κατάφεραν να παράξουν με μεγάλη επιτυχία το σοβιετικό 2S1. 

Η Αρχή Της Ιστορίας

Όλα ξεκίνησαν τις δεκαετίες του '70 και του '80, όταν ο πολωνικός στρατός ζήτησε 260 με 500 συστήματα 2S1 από την Σοβιετική Ένωση. Η απάντηση από τους Σοβιετικούς ήταν αρνητική, αναφέροντας πως η βιομηχανία τους μπορούσε να τους προσφέρει μόνο 48 μονάδες αυτών των αυτοκινούμενων όπλων. Ως αποτέλεσμα, η Βαρσοβία οργάνωσε την δική της παραγωγή των συστημάτων και μόλις έλαβε σχετική άδεια ξεκίνησε να τα κατασκευάζει το 1983.

Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, μιας και μεταξύ 1983 και 1993 παράχθηκαν ακριβώς 602 πυροβόλα 2S1 στις υποδομές της πολωνικής HSW, με 72 από αυτά να παραδίδονται στην Σοβιετική Ένωση! Συνολικά παράχθηκαν πάνω από 10 χιλιάδες μονάδες παγκοσμίως, αλλά αυτό δεν κάνει την επιτυχία των Πολωνών λιγότερο σημαντική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς Το Κατάφεραν Αυτό;

Σύμφωνα με την ουκρανική αμυντική σελίδα Defense Express, η Πολωνία το κατάφερε αυτό επειδή η αμυντική βιομηχανία της επέλεξε προσωπικό με επαγγελματικά κριτήρια, όπως τις ικανότητές τους, και δεν ενεπλάκη πολιτική. Με απλά λόγια, όλοι όσοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή βρέθηκαν στην θέση τους με την αξία τους, αφού στην αμυντική επιχείρηση HSW όλα δούλευαν αξιοκρατικά και δεν υπήρχε ευνοιοκρατία. 

Η αξιοκρατία είναι η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, τονίζει η σελίδα, αφού από μόνα τους τα διαθέσιμα μέσα της εποχής περιόριζαν τις δυνατότητες. Μόνο η τέλεια συνεργασία θα μπορούσε να καταλήξει σε αποτελεσματική μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας σε μία εποχή που το φαξ ήταν το αποκορύφωμα της τεχνολογίας.

Παράλληλα, οι Πολωνοί μηχανικοί προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία που είχαν από την παραγωγή BMP-1 και MT-LB, δύο σοβιετικά οχήματα που είχαν παραχθεί στο παρελθόν στην χώρα.

Τέλος, για να είναι όσο πιο ανεξάρτητη μπορούσε από την Μόσχα, η Βαρσοβία απευθύνθηκε στην βουλγάρικη αμυντική βιομηχανία για την παραγωγή εξαρτημάτων των 2S1 που δεν μπορούσαν - σύμφωνα με την άδεια παραγωγής - να παραχθούν εκτός Σοβιετικής Ένωσης. Οι Βούλγαροι με την μαεστρία τους στην μηχανική κατάφεραν να παράξουν τα εξαρτήματα, χωρίς οι Σοβιετικοί να "πάρουν χαμπάρι"!

GALLERY

2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
2S1 Gvozdika
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...