Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Είναι ασφαλή τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκς - Προς συμφιλίωση Τουρκίας-Συρίας

Με φόντο τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε κοντά στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, έγινε γνωστό ότι υπόγειοι κραδασμοί και δονήσεις καταγράφηκαν ακόμη και 170 χιλιόμετρα από το επίκεντρο. Εδώ βρίσκεται η τουρκική στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ, στο έδαφος της οποίας βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ. Οι δονήσεις εδώ, έγιναν αισθητοί ακόμη και χωρίς ειδικά όργανα για τη ύπαρξη υπόγειων δονήσεων, ωστόσο, αυτό δεν οδήγησε σε καμία καταστροφή στο έδαφος της στρατηγικής πυρηνικής εγκατάστασης των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δονήσεις χαμηλής ισχύος καταγράφηκαν στο έδαφος της στρατιωτικής εγκατάστασης των ΗΠΑ, ωστόσο, η εγκατάσταση αποθήκευσης, στην επικράτεια της οποίας βρίσκεται ένα πολύ ευρύ φάσμα αμερικανικών πυρηνικών όπλων, δεν υπέστη καμία ζημιά. Αυτό οφείλεται, όχι μόνο στο γεγονός ότι η αποθήκη βρίσκεται αρκετά μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, αλλά και στο γεγονός ότι, η στρατιωτική εγκατάσταση είναι επαρκώς προστατευμένη, συμπεριλαμβανομένης της απειλής σεισμών.

Όμως, μια  ισχυρή πυρκαγιά στο λιμάνι Iskenderun στη νοτιοανατολική Τουρκία, συνεχίζει να αυξάνεται μετά τον σεισμό. Διευκρινίζεται ότι, τα κοντέινερ με φορτίο στο λιμάνι ανατράπηκαν κατά τη διάρκεια του σεισμού. Παρά τις προσπάθειες του πλοίου της ακτοφυλακής Yasam, η φωτιά καλύπτει όλες τις νέες περιοχές στο λιμάνι.

Ο σεισμός δίνει σε Τουρκία και Συρία μια ευκαιρία για συμφιλίωση

Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων εκατό ετών σημειώθηκε στην Τουρκία και τη Συρία, σκοτώνοντας  χιλιάδες ανθρώπους. Ο Πούτιν, προσέφερε στους Τούρκους και Σύρους ομολόγους του τη βοήθεια της Ρωσίας, για την εξάλειψη των συνεπειών της καταστροφής. Στο μεταξύ, πολλοί πιστεύουν ότι η κοινή τραγωδία για τις δύο χώρες θα συμβάλει στην πολιτική τους προσέγγιση με τη μεσολάβηση της Μόσχας.

Ο  Πούτιν έστειλε συλλυπητήρια στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε την ετοιμότητά του να βοηθήσει στη συνέχεια.  Ο Άσαντ αποδέχτηκε  την προσφορά, με αποτέλεσμα διασώστες από το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων θα πετάξουν στη Συρία. Το ίδιο έκανε και ο Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με Ρώσους  ειδικούς στον τομέα των διεθνών σχέσεων, η τραγωδία στη Μέση Ανατολή δίνει στην Άγκυρα και τη Δαμασκό, την ευκαιρία να συμφιλιωθούν με τη μεσολάβηση της Μόσχας για μια κοινή έξοδο από την κρίση.

Είναι πολύ πιθανό, ο σεισμός να συμβάλει στην εντατικοποίηση των προετοιμασιών για τη συνάντηση μεταξύ Άσαντ και Ερντογάν, για την οποία συζητήθηκε πολύ τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Το θετικό της μοτίβο, μπορεί να είναι η ανάπτυξη κοινών βημάτων για την εξάλειψη των συνεπειών αυτού που συνέβη.

Ωστόσο,  σύμφωνα με τονGevorg Mirzayan, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πόσο θα το χρειαστεί η Τουρκία από εκλογική άποψη, οι πολιτικοί τεχνολόγοι του Ερντογάν δεν έχουν ακόμη υπολογίσει. 

«Άλλωστε, οι Τούρκοι ψηφοφόροι έχουν πειστεί εδώ και πολλά χρόνια ότι ο Άσαντ είναι εχθρός και τρομοκράτης. Και ο διάλογος στα μάτια των απλών Τούρκων, μπορεί να είναι είτε η συνθηκολόγηση του Ερντογάν είτε η λογική κατάληξη ενός πολέμου που κοστίζει», αναφέρει.

Η Ρωσία ενεργεί σήμερα ως ενδιάμεσος μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, προετοιμάζοντας μια τριμερή συνάντηση των ηγετών των χωρών. Η Μόσχα θέλει έναν τουρκοσυριακό διάλογο και θα κάνει τα πάντα για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση.

Με τη σειρά του, ο ειδικός Kirill Semenov, δεν θα απέκλειε ότι μετά από λίγο καιρό Άγκυρα και Δαμασκός, θα συναντηθούν ακόμη στα μισά του δρόμου, λύνοντας κοινά προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός. «Αυτή η τραγωδία σίγουρα αφήνει ένα παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο. Πράγματι, για να εξαλειφθούν οι συνέπειες αυτού που συνέβη, ο Άσαντ και ο Ερντογάν θα πρέπει να αλληλεπιδράσουν», αναφέρει.

Η στάση του Ερντογάν απέναντι στον Άσαντ άλλαξε πρόσφατα προς το καλύτερο. Μπορεί να υποτεθεί ότι, στην Τουρκία αρχίζουν να προχωρούν από το γεγονός ότι ο σημερινός ηγέτης βρίσκεται στη Συρία για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι απαραίτητο να διαπραγματευτεί μαζί του, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Επιπλέον, την παραμονή των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ανακύπτει και πάλι το προσφυγικό, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς διάλογο με τη Δαμασκό. Αυτό το θέμα για την Άγκυρα γίνεται παράγοντας στον εσωτερικό πολιτικό αγώνα, αφού η αντιπολίτευση κατηγορεί την τουρκική ηγεσία για αδράνεια.

Ως εκ τούτου, υπάρχει μια τάση για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και ο σεισμός θα γίνει ένας επιπλέον παράγοντας. Και οι δύο χώρες, πρέπει να εξαλείψουν τις συνέπειες και να λύσουν τα προβλήματα που προέκυψαν μετά τον σεισμό. «Αλλά υπάρχουν πιο θεμελιώδεις λόγοι στον τουρκοσυριακό διάλογο, σχετίζονται με τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής συνολικά», αναφέρει ο Semenov.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF