Όλη η έκταση των ισχυρών σεισμών της Δευτέρας που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τις γειτονικές επαρχίες της Συρίας, δεν θα γίνει γνωστή σύντομα. Οι σεισμολόγοι λένε ότι, είναι οι χειρότεροι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία στη σύγχρονη εποχή. Ο αριθμός των νεκρών είναι χιλιάδες και χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.
Παρόλο που οι τραγικές εικόνες συνεχίζουν να δείχνουν τις ζώνες της καταστροφής, ορισμένοι ήδη ζυγίζουν τις πιθανές επιπτώσεις των σεισμών στην τουρκική πολιτική σκηνή.
Το αμερικανικό Reuters, έχει ήδη σπεύσει να δώσει πρόβλεψη για τα προβλήματα για τον Ερντογάν στις εκλογές.
«Τραγικά γεγονότα όπως ο σεισμός στην Τουρκία, είναι πιθανό να αποτελέσουν πρόσθετη πηγή αβεβαιότητας ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Μαΐου», αναφέρει.
Αυτό θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: εάν οι φυσικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν θα είναι μέχρι τις εκλογές και εάν ο Ερντογάν αποφασίσει ότι, είναι υπέρ του να παρατείνει το κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (που κηρύχθηκε μετά τον πρώτο σεισμό) και να αναβάλει τις εκλογές πέραν της προθεσμίας της 18ης Ιουνίου.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση, από τότε που ο Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέβηκαν στην εξουσία το 2002, με τον ετήσιο πληθωρισμό να ξεπερνά το 80%, η λίρα να υποχωρεί κατά 30% έναντι του δολαρίου πέρυσι και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας να εκτινάσσεται σχεδόν στο 5% του ΑΕΠ. Η ύφεση τρώει τη δημοτικότητα του Ερντογάν και οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να υποδηλώνουν ότι, η αντιπολίτευση μπορεί απλώς να καταφέρει να τον ανατρέψει.
Ένα βασικό τεστ, είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει στην εξουσία. Η αξιολύπητη απάντηση της κυβέρνησης του κυβερνώντος συνασπισμού στον τεράστιο σεισμό στη βορειοδυτική Τουρκία το 1999, θεωρήθηκε ευρέως ως καθοριστικός παράγοντας για την άνοδο του AKP.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από κραυγές για βοήθεια. Ο Μετίν Εργκούν, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού Καλού Κόμματος, περιέγραψε σκηνές από το Χατάι, μια επαρχία που συνορεύει με τη Συρία που είναι από τις χειρότερες πληγείσες.
«Το Χατάι έχει γίνει πόλη-φάντασμα. Παντού καταστροφή. Δεν υπάρχει ρεύμα. Οι ομάδες διάσωσης είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς», έγραψε.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, στον δήμο Pazarcik, το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, ντόπιοι κάτοικοι έσκαψαν με τα χέρια τους τα ερείπια για να φτάσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Όπως και το 1999, τα ερωτήματα σχετικά με τους οικοδομικούς κώδικες και τα πρότυπα ασφαλείας μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης του AKP που χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή διαφθορά θα αυξηθούν. Οι συνεργάτες του Ερντογάν, γνωστοί ως «Συμμορία των Πέντε», έβγαλαν δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιους διαγωνισμούς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει ορκιστεί να τους «κυνηγήσει».
Ο Ερντογάν έχει στραφεί στις δαπάνες για να αναζωογονήσει την οικονομία πριν από τις εκλογές, με αποφάσεις πρόωρης συνταξιοδότησης για 2,3 εκατομμύρια εργαζομένους, επιδοτήσεις ενέργειας και υποσχέσεις να χτίσει μισό εκατομμύριο σπίτια για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Οι «ενέσεις μετρητών» από τα φιλικά καθεστώτα του Κόλπου και η φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, που βοήθησαν να ελαττωθεί το ξεφάντωμα, είναι απίθανο να μετριάσουν το κολοσσιαίο κόστος της τραγωδίας της Δευτέρας.
Η αυξανόμενη δημόσια εχθρότητα για την παρουσία σχεδόν 4 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων, θα δυσκολέψει την κυβέρνηση να δικαιολογήσει οποιαδήποτε εκτροπή κεφαλαίων προς την κατεχόμενη από τους Τούρκους βόρεια Συρία.
Οι επόμενες ημέρες, θα αποκαλύψουν πόσο επιδέξιος παραμένει ο Ερντογάν στο να μετατρέπει τις αντιξοότητες προς όφελός του, όπως έκανε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, χρησιμοποιώντας το ως πρόσχημα για να συντρίψει τους αντιπάλους του.
Κάποιοι λένε ότι χρησιμοποιεί ήδη την κρίση για να σπείρει περαιτέρω διχόνοια μέσα στην αντιπολίτευση. Αντί να ενημερώσει τον Κιλιτσντάρογλου για την προσπάθεια βοήθειας, επέλεξε να τηλεφωνήσει στη Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτιδα του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου Καλού Κόμματος.
Η Ακσενέρ δεν έχει κρύψει την αντίθεσή της στην υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου και στη συνεργασία με τους Κούρδους, η υποστήριξη των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για να κερδίσει η αντιπολίτευση. Κάποιοι την κατηγορούν ότι έκανε παρασκηνιακές συμφωνίες με τον Ερντογάν. Το τηλεφώνημα ίσως ενίσχυσε τις υποψίες τους. Ωστόσο, η κλίμακα της καταστροφής της Δευτέρας υποδηλώνει ότι, ακόμη και ο Ερντογάν μπορεί να είναι «έξω από τα νερά» του αυτή τη φορά.