Κόσμος

Ανείπωτη τραγωδία σε Τουρκία-Συρία από τους σεισμούς! Πάνω από 3.000 νεκροί-Ο αριθμός των θυμάτων προβλέπεται ότι θα αυξηθεί

Μαύρη ημέρα ξημέρωσε τη Δευτέρα στην Τουρκία και τη Συρία που χτυπήθηκαν από δύο εξαιρετικά καταστροφικούς και φονικούς σεισμούς, 7,8 και 7,5 Ρίχτερ, μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Χιλιάδες οι νεκροί, με τον απολογισμό να αλλάζει συνεχώς, δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες και εκατομμύρια οι άστεγοι, άλλοι από τον φόβο να επιστρέψουν στα λαβωμένα από το σεισμό σπίτια τους και άλλοι γιατί τα έχασαν και αυτά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Οι ομάδες διάσωσης προέρχονται από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία , τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Ουγγαρία. Η Τουρκία ζήτησε επίσημα τη βοήθεια του ΝΑΤΟ.


Τα τουρκικά σωστικά συνεργεία, που συνεπικουρούνται πλέον και από ξένες αποστολές, κάνουν ό,τι μπορούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι μόνο οι συνεχείς -πολύ ισχυροί- μετασεισμοί, αλλά και το δριμύ ψύχος και οι καταστροφές στις υποδομές που δυσχεραίνουν το έργο τους.

Και αυτά θα κρατήσουν για μήνες, καθώς όλοι οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι η ευρύτερη περιοχή θα δονείται για καιρό.

Ανείπωτη καταστροφή

Σχεδόν 24 ώρες από τον σεισμό, τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι τουρκικές και οι συριακές αρχές κάνουν λόγο για σχεδόν 3.000 νεκρούς.

Η Τουρκία αναφέρει ότι τα επιβεβαιωμένα θύματα είναι 1.762. Στη Συρία, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.400 τραυματίστηκαν λόγω των σεισμών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 593 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.411 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.050 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.


Οι πρώτοι απολογισμοί σοκάρουν: Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές 111 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Καχραμανμαράς, 126 στο Χατάι, 38
στην Αντιγιαμάν. Τουλάχιστον άλλοι 59 σκοτώθηκαν στην Μαλάτια και στην Γκαζιάντεπ, γίνεται λόγος για 64 νεκρούς όπου τουλάχιστον 581 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιούσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Σε πάνω από 12.000 υπολογίζονται οι τραυματίες μόνο στην Τουρκία, όπου ένας απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών παραμένει παγιδευμένος μέσα στα ερείπια. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470.

Οι μετασεισμοί ξεπερνούν τους 120.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή. Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται με αποτέλεσμα πολλοί διασωθέντες φορούν πιτζάμες μέσα στο κρύο. Μπροστά σε τόση καταστροφή κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες. Σύροι πυροσβέστες προσπαθούν και αυτοί να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.


Η επίσημη υπηρεσία υπηρεσιών διάσωσης της Τουρκίας αναφέρει ότι τα κτίρια που καταστράφηκαν είναι 5.606.

Ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρρεύσει σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ, δείγμα κακοτεχνιών και πρόχειρης κατασκευής χωρίς τήρηση των κανόνων. Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία. Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί. 

Αγωγοί αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτική ή για να εξακριβωθεί το εύρος των ζημιών που έχουν υποστεί στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαράς και Γκαζιάντεπ.

Διεθνής βοήθεια

Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο Ερντογάν. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρωτοστατούν στη συνδρομή προς την Τουρκία για να αντιμετωπίσει την τραγωδία.

Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει στο Ιντσιρλίκ ένα C-130 με διασώστες της ΕΜΑΚ, εκπαιδευμένους σκύλους , οχήματα και άλλο εξοπλισμό.


Στην Τουρκία έχουν φτάσει ή πρόκειται να φτάσουν ομάδες από τη Βρετανία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του RescEU, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ισπανία, και την Ιταλία. Βοήθεια θα σταλεί από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, αλλά και τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της παροχής βοήθειας από το Ισραήλ προς τη Συρία, με την οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις.

Ο σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις δύο χώρες έπιασε στον «ύπνο» τους πολίτες με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι έγινε αισθητός ακόμη και στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Λίβανο.  Σύμφωνα με το CNN Turk, ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Τουρκίας.

Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο - δύο μαθητές είχαν σκοτωθεί στη Σάμο από την ίδια ισχυρή δόνηση.

 

Άνθρωποι σκάβουν με γυμνά χέρια κάτω από τα ερείπια, διασώστες τρέχουν με τραυματισμένα παιδιά στην αγκαλιά τους. Οι εικόνες απόγνωσης από Τουρκία και Συρία

Δραματικά πλάνα από τη Συρία με έναν διασώστη να τρέχει στην αγκαλιά του με ένα μικρό παιδί που ανασύρθηκε από τα ερείπια δόθηκε στη δημοσιότητα.

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία, οι άνθρωποι λένε ότι σκάβουν για ώρες με γυμνά χέρια αναζητώντας επιζώντες κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν από τον σεισμό. Τις εικόνες από τη Συρία έδωσε στη δημοσιότητα το Sky News. Ένας υπάλληλος έκτακτης ανάγκης φαίνεται να τρέχει με ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά του, ενώ άλλοι συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Στην Τουρκία, οι άνθρωποι κλαίνε και κάνουν τεράστιες προσπάθειες ενάντια στον χρόνο για να βρουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια. "Υπάρχουν 12 οικογένειες εγκλωβισμένες εδώ και κανείς δεν κατάφερε να βγει έξω. Είναι όλοι εδώ μέσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει κανείς να δει πού είναι ο κόσμος. Δεν υπάρχει πολιτική άμυνα. Σκάβουμε με τα χέρια μας από τις 3 το πρωί», είπε ένας άντρας.

 

Ο μοναδικός διάδρομος προσγείωσης στο αεροδρόμιο Hatay στη νότια Τουρκία, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Γκαζιαντέπ, σχίστηκε στα δύο από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Όλες οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί.

 

Στις εικόνες που τραβήχτηκαν επί τόπου, φαίνεται πώς ο διάδρομος σχίστηκε στα δύο και ένα είδος αναχώματος ύψους ενός μέτρου, που σχηματίστηκε από το σπάσιμο και την παραμόρφωση των πλακών από σκυρόδεμα του διαδρόμου, εμφανίστηκε σε όλο το πλάτος του. . Το αεροδρόμιο έκλεισε και οι πτήσεις ακυρώθηκαν, σύμφωνα με την Daily Sabah . Σε δύο άλλα αεροδρόμια της περιοχής, το Γκαζιαντέπ και το Καχραμανμαράς, ακυρώθηκαν πολιτικές πτήσεις προκειμένου να προσγειωθούν αεροπλάνα που μετέφεραν ομάδες βοήθειας και διάσωσης.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...