Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε ότι έστειλε όπλα στη Ρωσία, μετά από κατηγορίες από πολλές πλευρές ότι βοηθά το καθεστώς του Κρεμλίνου στον αιματηρό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ ότι βοηθά την παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ με οβίδες και πυραύλους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του εκτελεστικού οργάνου των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δημοσίευσε εικόνες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που υποτίθεται ότι δείχνουν ρωσικά βαγόνια να επιστρέφουν από τη Βόρεια Κορέα φορτωμένα με στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων οβίδων Βάγκνερ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα χαρακτήρισαν επίσημα την Βάγκνερ «διεθνική εγκληματική οργάνωση» και είπαν ότι θα παραδώσουν τα αρχεία στον ΟΗΕ ως μέρος των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.
Την Κυριακή, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας κατήγγειλε μια μελλοντικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν υποσχεθεί στην κυβέρνηση 31 άρματα μάχης Abrams στο Κίεβο. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υποθέσεων των ΗΠΑ της Βόρειας Κορέας, Kwon Jong Gun, απέρριψε «αυτή την εντελώς ψευδή φήμη» και απείλησε τις ΗΠΑ με «πραγματικά ανεπιθύμητο αποτέλεσμα» εάν συνεχίσουν να τη διαδίδουν.
«Το να προσπαθούμε να αμαυρώσουμε την εικόνα μας κατασκευάζοντας κάτι που δεν υπάρχει είναι μια σοβαρή πρόκληση που δεν μπορεί ποτέ να επιτραπεί και μπορεί μόνο να προκαλέσει αντιδράσεις», πρόσθεσε.
Την Παρασκευή, η Κιμ Γιο Γιονγκ, η ισχυρή αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, επέκρινε επίσης τις υποσχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, κατηγορώντας τις ότι «περνούν ακόμη περισσότερο την κόκκινη γραμμή».
Η Ρωσία είναι, μαζί με την Κίνα, ένας από τους λίγους διεθνείς συμμάχους της Βόρειας Κορέας και έχει ήδη βοηθήσει άμεσα το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Εκτός από τη Συρία και τη Ρωσία, η Βόρεια Κορέα είναι η μόνη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ, των δύο οιονεί κρατών που κατάχτησαν οι Ρώσοι στο έδαφος της Ουκρανίας.
Η Ρωσία, η οποία είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζει εδώ και καιρό την αυστηροποίηση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας και έχει ζητήσει ακόμη και χαλάρωση για ανθρωπιστικούς λόγους.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε το 2022 ότι θέλει η χώρα του να έχει την πιο ισχυρή πυρηνική δύναμη στον κόσμο, χαρακτηρίζοντας το καθεστώς πυρηνικής ενέργειας του Βορρά «μη αναστρέψιμο» τον Σεπτέμβριο. Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το καθεστώς Κιμ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σύντομα άλλη μια πυρηνική δοκιμή, η οποία θα είναι η έβδομη στην ιστορία της και η πρώτη σε έξι χρόνια.