Την ανησυχία της για την κλιμακούμενη εκρηκτική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τις επιθέσεις που διέπραξαν Παλαιστίνιοι χθες και σήμερα ενώ κάλεσε το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει θανατηφόρα βία μόνο ως «έσχατη λύση».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει πλήρως τις νόμιμες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια, που δικαιολογούνται περαιτέρω από τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση, όταν είναι απολύτως αναπόφευκτη για την προστασία της ζωής», δήλωσε Μπορέλ προσθέτοντας πως «η ΕΕ ανησυχεί πολύ για την κλιμάκωση των εντάσεων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Καλούμε και τα δύο μέρη να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεκινήσουν μια αποκλιμάκωση και να επανεκκινήσουν τον συντονισμό σε θέματα ασφαλείας που είναι απαραίτητος για την αποτροπή περαιτέρω πράξεων βίας».
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ επεσήμανε ότι την Πέμπτη στην Τζενίν «τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων», η οποία «ανεβάζει στους 30 τον αριθμό των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη από την αρχή της χρονιάς».
«Τον περασμένο χρόνο, περισσότεροι από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων 30 παιδιά, ο υψηλότερος αριθμός από το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα το 2005», είπε.
Σε ξεχωριστή δήλωσή του, ο Μπορέλ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «σοκαρίστηκε από την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή κοντά στη «μια συναγωγή, καθώς και από τη βομβιστική επίθεση (το πρωί του Σαββάτου) στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».
«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά αυτές τις πράξεις παράλογης βίας και μίσους. Αυτά τα φρικτά γεγονότα δείχνουν για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη να αντιστραφεί αυτό το σπιράλ βίας και να καταβληθούν ουσιαστικές προσπάθειες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να μην αντιδρούν σε προκλήσεις».
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε σήμερα την «βαθιά ανησυχία» του μετά τις «τρομερές» επιθέσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε μήνυμά του που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Υπήρξαν θάνατοι και τραυματισμοί στην καρδιά του Ισραήλ», έγραψε αναφερόμενος στην επίθεση που σκότωσε επτά ανθρώπους μια ημέρα νωρίτερα μπροστά σε μια συναγωγή και στη συνέχεια στην επίθεση σήμερα το πρωί που προκάλεσε δύο τραυματίες.
«Η καρδιά μου είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους, η Γερμανία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ», πρόσθεσε ο καγκελάριος.
Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επίσης καταγγείλει την «αποτρόπαια» επίθεση που διαπράχθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος.
«Ένας διάλογος και συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών αρχών είναι πιο απαραίτητοι από ποτέ για την εξάλειψη της τρομοκρατίας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου σε δήλωσή του.
Η ρωσική διπλωματία δήλωσε με τη σειρά της «βαθιά ανήσυχη» και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις επιθέσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Ανησυχούμε βαθιά για αυτή την εξέλιξη των γεγονότων. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα την ανάγκη επανέναρξης ενός εποικοδομητικού παλαιστινιακού-ισραηλινού διαλόγου και αποκήρυξης μονομερών ενεργειών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, «μπορούμε να βάλουμε τέλος στην επαναλαμβανόμενη βία μόνο στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων που βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου», προσθέτει.
Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε για την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς μετά την επίθεση σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερκιών του βασιλείου.
«Το βασίλειο καταδικάζει την στοχοποίηση αμάχων τονίζοντας την αναγκαιότητα να σταματήσει η κλιμάκωση, να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία και να τερματιστεί η κατοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.