Κόσμος

Γαλλία: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

Κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού διαδήλωσαν χιλιάδες άνθρωποι το Σάββατο (21/1) μέσα στο κρύο στο Παρίσι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των νεολαιίστικων οργανώσεων αλλά και του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI, ριζοσπαστική αριστερή αντιπολίτευση).

«Αντίσταση!», «Είμαστε εδώ, κι ας μην το θέλει ο Μακρόν»: ενώ ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο, μια πορεία με επικεφαλής νέους, στην οποία όμως μετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, πραγματοποιήθηκε μεταξύ της πλατείας της Βαστίλης και της πλατείας του Έθνους, χωρίς να σημειωθεί κάποιο αξιοσημείωτο περιστατικό.

Η σημερινή συγκέντρωση δεν είχε τη συμμετοχή που παρατηρήθηκε στην κινητοποίηση της Πέμπτης, στην οποία μετείχαν από ένα έως δύο εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας ή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με σχεδόν 150.000 διαδηλωτές, οι διοργανωτές μπορούν να καυχηθούν ότι πέτυχαν τον στόχο τους. Άλλες καταμετρήσεις ωστόσο είναι πολύ πιο ολιγάριθμες: 12.000 άτομα σύμφωνα με αστυνομική πηγή, 14.000 σύμφωνα με το γραφείο Occurrence για λογαριασμό μιας ομάδας μέσων ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο πλήθος, η Σαρλότ Λαμορλέτ, 30χρονη σκηνοθέτιδα, και η Κλοέ Κισκιπούρ, 29χρονη ηθοποιός, πιστεύουν ότι «είμαστε στην αρχή του κινήματος, πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα και να ενθαρρύνουμε κι άλλους ανθρώπους να έρθουν».

Δίπλα της, η Ζοέ Λοριού-Σεβαλιέ, μέλος του κόμματος Génération.s. «Θέλουμε να το παλέψουμε, θέλουμε να πούμε ότι δεν θα είμαστε η γενιά που θυσιάστηκε».

Παρών μέσα στο πλήθος ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), απευθύνθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν: «Ανάθεμά σας, που θέλετε να μετατρέψετε ολόκληρη την ύπαρξή μας σε εμπόρευμα».

Το σχέδιο για το συνταξιοδοτικό και το βασικό του μέτρο, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, προσκρούει σε ένα ενωμένο συνδικαλιστικό μέτωπο και τη μεγάλη εχθρότητα της κοινής γνώμης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πολιτική αυτή δοκιμασία για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σημειώνεται σε μια τεταμένη οικονομικά και κοινωνικά συγκυρία, με τους Γάλλους να υφίστανται τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού, στο 5,2% κατά μέσο όρο το 2022.

Η κυβέρνηση επέλεξε να παρατείνει τον χρόνο εργασίας για να αντιμετωπίσει την οικονομική επιδείνωση των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού. Υπεραμύνεται του προγράμματός της παρουσιάζοντάς το ως «φορέα κοινωνικής προόδου» κυρίως με αυξήσεις στις μικρές συντάξεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ