Η Βουλγαρία, παρόλου που είναι ένα από τα φτωχότερα μέλη της ΕΕ και θεωρείται από καιρό ως είναι φιλομοσχοβάτη, τελικά βοήθησε την Ουκρανία να επιβιώσει από την πρώιμη επίθεση της Ρωσίας παρέχοντάς της κρυφά μεγάλες ποσότητες ντίζελ και πυρομαχικών που χρειαζόταν απεγνωσμένα.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov και ο υπουργός Οικονομικών Assen Vassilev δήλωσαν ότι η χώρα τους παρείχε το 30% των πυρομαχικών σοβιετικού διαμετρήματος που χρειαζόταν ο στρατός της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης τρίμηνης περιόδου την περασμένη άνοιξη, και μερικές φορές το 40% του ντίζελ.
Οι άνδρες, που είναι τώρα στην αντιπολίτευση, περιέγραψαν μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, την αξιοσημείωτη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από το μικρό βαλκανικό κράτος, το οποίο επίσημα αρνιόταν όλα τα αιτήματα να οπλίσει την Ουκρανία, σε συνεντεύξεις στην Die Welt .
« Ο Kiril Petkov έχει δείξει την ακεραιότητά του και θα του είμαι πάντα ευγνώμων που χρησιμοποίησε όλη του την πολιτική ικανότητα για να βρει μια λύση», είπε ο Kuleba στη γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο Βούλγαρος ηγέτης «αποφάσισε να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. και βοηθήστε μας να αμυνθούμε ενάντια σε έναν πολύ ισχυρότερο εχθρό».
Ο Πέτκοφ έπρεπε να ενεργήσει κρυφά λόγω των απροκάλυπτων συμπαθειών υπέρ του Κρεμλίνου μεταξύ πολλών στην πολιτική τάξη της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένων των σοσιαλιστών εταίρων του στο συνασπισμό. Μέρες μετά την έναρξη της λεγόμενης ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, απέλυσε τον υπουργό Άμυνας του, ο οποίος αρνιόταν να χαρακτηρίσει την εισβολή πράξη πολέμου.
Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι περισσότερο από το 70% των Βουλγάρων φοβόταν ότι θα παρασυρθεί στη σύγκρουση και αντιτίθετο στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η χώρα τους είχε μεγάλα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών σοβιετικού διαμετρήματος που χρειαζόταν επειγόντως το Κίεβο.
Σύμφωνα με τον Kuleba, οι αποστολές όπλων ξεκίνησαν στα μέσα Απριλίου μετά την επίσκεψη του στη Σόφια. Η Ουκρανία είχε απωθήσει την αρχική κίνηση της Ρωσίας στο Κίεβο, αλλά είχε επικίνδυνη έλλειψη προμηθειών, με πολλές δυτικές παραδόσεις να μην έχουν ακόμη ξεκινήσει και πυρομαχικά σοβιετικού διαμετρήματος να είναι ιδιαίτερα απαραίτητα.
«Γνωρίζαμε ότι η Βουλγαρία είχε μεγάλες ποσότητες από τα πυρομαχικά που χρειάζονταν, οπότε με έστειλαν να προμηθευτώ τα απαραίτητα υλικά», είπε ο Κουλέμπα στην Die Welt. Είπε ότι ήταν θέμα «ζωής και θανάτου», προσθέτοντας ότι ο Πέτκοφ είχε απαντήσει ότι ενώ η εσωτερική πολιτική του κατάσταση δεν ήταν «εύκολη», θα έκανε «ό,τι περνούσε από το χέρι του».
Η Σόφια δεν προμήθευε απευθείας την Ουκρανία, αλλά επέτρεψε σε Βούλγαρους μεσάζοντες να πουλήσουν στους ομολόγους τους στην Ουκρανία ή σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και κράτησε ανοιχτές τις αεροπορικές της συνδέσεις με την Πολωνία και χερσαίες διαδρομές μέσω Ρουμανίας και Ουγγαρίας, είπε ο Πέτκοφ στην εφημερίδα. Πολλές παραδόσεις πληρώθηκαν τελικά από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε η Die Welt, χωρίς να αναφέρει πηγές.
Ακόμη μεγαλύτερη μυστικότητα περιέβαλε τις εξαγωγές ντίζελ, και πάλι μέσω διεθνών ενδιάμεσων. Ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι αφού τα καύσιμα που έστελνε η Βουλγαρία στην Ουκρανία παρήχθη από ρωσικό αργό πετρέλαιο, σε διυλιστήριο κοντά στο Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα που διαχειρίζεται η ρωσική Lukoil.
«Φορτηγά και βυτιοφόρα πήγαιναν τακτικά στην Ουκρανία μέσω Ρουμανίας και σε ορισμένες περιπτώσεις τα καύσιμα φορτώνονταν επίσης σε εμπορευματικά τρένα», είπε ο Βασίλεφ. «Η Βουλγαρία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ντίζελ στην Ουκρανία», εξάγοντας περίπου το ήμισυ της παραγωγής του διυλιστηρίου του Μπουργκάς, πρόσθεσε. Ο Kuleba επιβεβαίωσε τις παραδόσεις, λέγοντας ότι ήρθαν "σε μια κρίσιμη στιγμή".
Η Μόσχα αντέδρασε με εξοντωτικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και μια επίθεση πληροφοριών (70 Ρώσοι διπλωμάτες εκδιώχθηκαν για κατασκοπεία μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του περασμένου έτους), καθώς και διακόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου στη βαριά εξαρτημένη Βουλγαρία ήδη από τις 27 Απριλίου.
Όμως ο Πέτκοφ είπε ότι έλυσε μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση οργανώνοντας δύο δεξαμενόπλοια υγροποιημένου πετρελαίου από τις ΗΠΑ, καθιστώντας σαφές στην Ουάσιγκτον ότι η παράδοση ήταν «ένα πολιτικό μήνυμα προς ολόκληρη την Ευρώπη ότι υπάρχουν πάντα τρόποι εξόδου από την εξάρτηση από τη Ρωσία». .
Τον Ιούνιο, η κυβέρνησή του έπεσε μετά από ψήφο δυσπιστίας . Τον Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε να επιτρέψει επίσημα τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, το διυλιστήριο της Lukoil ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τη Βουλγαρία και επιδιώκει να εισάγει αργό από άλλες χώρες.