Την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την σύζυγό του Άννα Μαρία στα Χανιά τον Απρίλιο του 2009 φέρνει στη μνήμη το flashnews.
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την σύζυγό του Άννα Μαρία, με τακτική αεροπορική πτήση στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» είχαν φτάσει στα Χανιά στο πλαίσιο ολιγοήμερων διακοπών.
Την επόμενη ημέρα, από το ξενοδοχείο στην συνοικία της Χαλέπας όπου διέμεναν, πραγματοποίησαν μια βόλτα στην παλιά πόλη και στο ενετικό λιμάνι των Χανίων.
Όπως ο ίδιος είχε πει σε σύντομη συνομιλία με δημοσιογράφους που τον συνάντησαν, περίμενε με ανυπομονησία να δει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα 40 περίπου χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη επίσκεψή του στα Χανιά.
«Έχω έρθει πολλές φορές στα Χανιά. Ήρθα και με τον πατέρα μου αλλά και μόνος μου. Η τελευταία φορά ήταν προ 40 ετών. Τώρα θα δούμε τις διαφορές», είχε δηλώσει.
Πάντως οι πρώτες εικόνες που είχε δει από την παλιά πόλη του άφησαν καλές εντυπώσεις ενώ τόνισε πως τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και η τουριστική κίνηση επισημαίνοντας πως αξίζει να έρχονται τουρίστες στα Χανιά.
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την σύζυγό του Άννα Μαρία, με τακτική αεροπορική πτήση στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» είχαν φτάσει στα Χανιά στο πλαίσιο ολιγοήμερων διακοπών
Τις επόμενες ημέρες το τέως βασιλικό ζεύγος, επισκέφθηκε περιοχές στην ενδοχώρα του νομού Χανίων και στο Ρέθυμνο, ενώ την Κυριακή των Βαΐων είχαν επισκεφθεί και τον τέως Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο σπίτι του στο Ακρωτήρι. Όπως είχε πει ο τέως βασιλιάς, επρόκειτο για μια ευγενική πρόσκληση από τον κ. Μητσοτάκη.
«Ήταν πολύ ευχάριστα. Δεν έγινε πολιτική συζήτηση, ήταν σε οικογενειακό περιβάλλον και σε φιλική ατμόσφαιρα…» .
Την Μεγάλη Τρίτη, ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία κατέθεσαν στεφάνι στους τάφους των Βενιζέλων, ενώ ερωτώμενος για τον λόγο της κίνησης αυτής, αφού ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε έρθει σε σφοδρή σύγκρουση με τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο, ο… εγγονός του απάντησε : «Έγιναν αντίπαλοι για κάποιο λόγο, επειδή διαφώνησαν όσον αφορά στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά μην ξεχνάτε ότι ο Βενιζέλος ήταν μεγάλος πολιτικός και μαζί με τον παππού μου μεγάλωσαν όλη την Ελλάδα. Εμένα μου αρέσει να θυμάμαι τα θετικά θέματα.
Ήταν ένα πολύ θετικό στοιχείο το ότι ο Βενιζέλος ως πολιτικός ηγέτης και ο παππούς μου ως στρατιωτικός ηγέτης απελευθέρωσαν και μεγάλωσαν την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να είναι κάτι το οποίο μας ενώνει και όχι κάτι που μας διαιρεί. Ως εκ τούτου έτσι αισθανόμουν και κατέθεσα το στεφάνι».
Την ίδια ημέρα και πριν αναχωρήσει από τα Χανιά προσκάλεσε δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε, και στην διάρκεια της συνάντησης ερωτώμενος σχετικά, ανέφερε πως δεν σκοπεύει να ασχοληθεί με τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.
«Υπάρχουν πάρα πολλοί πολιτικοί, δεν χρειάζεται και άλλος. Οπότε προτιμώ να μείνω έξω από αυτά», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.
Πάντως εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την διεθνή οικονομική κρίση (του 2009) καθώς όπως είχε πει «από λαιμαργία ορισμένων έφθασε η οικονομία παγκοσμίως σε τέτοια κατάσταση που θα δούμε μεγάλη ανεργία και μεγάλες στεναχώριες. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να λυθεί το πρόβλημα γιατί τι θα κάνει η νεολαία που τελειώνει τώρα σχολεία και πανεπιστήμια; Αυτοί που εργάζονται τα τελευταία χρόνια και κάνουν οικογένεια, τι θα απογίνουν;»
Σε ότι αφορά στις αντιρρήσεις που υπάρχουν επειδή χρησιμοποιεί ακόμη τον τίτλο του βασιλέα σχολίασε : «Αυτή ήταν η ιδιότης μου και αυτή δεν αλλάζει. Εγώ δεν έχω καμιά στεναχώρια για την ιδιότητα την οποία είχα παλιά. Ήμουν αρχηγός του Ελληνικού κράτους ένα φεγγάρι και αυτή ήταν η ιδιότης μου. Δεν πιστεύω ότι έναν πρώην αρχηγό κράτους, όπως είναι ο κ. Στεφανόπουλος ή ο κ. Σαρτζετάκης, δεν θα τον λέτε κε πρόεδρε ή κάτι τέτοιο. Είχαν μια θέση που ήταν πολύτιμη για το κράτος. Την είχα και εγώ ένα φεγγάρι , δεν την έχω τώρα και ούτε με απασχολεί αυτό το θέμα».