Η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται ότι θα καθυστερήσει για πολύ ακόμα. Η σουηδική κυβέρνηση είναι σφόδρα ενοχλημένη και δεν μπορεί να δεχτεί όλα τα αιτήματα που προβάλλει η Τουρκία (χωρίς τα οποία η Άγκυρα αρνείται να επικυρώσει την σουηδική υποψηφιότητα , πράγμα που σημαίνει ότι ο δρόμος προς τη Συμμαχία είναι ακόμα κλειστός γι' αυτήν).
"Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι κάναμε ό,τι υποσχεθήκαμε να κάνουμε. Αλλά τώρα μας ζητούν να κάνουμε και αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε , τα οποία φυσικά δεν θα πράξουμε. Τώρα η απόφαση εναπόκειται στην Τουρκία", είπε ο Κρίστερσον.
Με τη σειρά του, ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto υποσχέθηκε ότι η Φινλανδία δεν θα ενταχθεί μόνη της στο ΝΑΤΟ, αλλά θα αναμένει την λύση του σουηδικού προβλήματος. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία απαιτεί από τις δύο Σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους και να εκδώσουν τους Κούρδους ακτιβιστές που είναι στην χώρα στην Άγκυρα.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία με την Τουρκία το 2022, με στόχο να ξεπεραστεί ο αποκλεισμός της κυβέρνησης στην Άγκυρα σχετικά με την ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν μαζί, τον Μάιο, τις υποψηφιότητές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ .
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες εγκαταλείπουν έτσι την πολιτική της μη ευθυγράμμισης, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αντίθετα, η Τουρκία έδειξε την αντίθεσή της και κατηγόρησε τα δύο βόρεια κράτη ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές ή αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν.
Η Τουρκία τους θεωρεί «τρομοκράτες» και έχει ζητήσει την έκδοσή τους. Πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του δημοσιογράφου Μπουλέντ Κένες , που ζήτησε προσωπικά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το Agerpres. Πρόκειται για έναν δημοσιογράφο, αρχισυντάκτη τουρκικής έκδοσης, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως συνένοχος σε απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.