Κόσμος

Ρωσία - Κίνα: Εμβαθύνουν τους δεσμούς τους - Τι σημαίνουν τα μηνύματα αλληλοστήριξης

Ολοένα και στενότερες γίνονται οι σχέσεις Ρωσίας - Κίνας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι έπειτα με τις δύο χώρες να επιδιώκουν πλέον στενότερους δεσμούς. Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη σήμερα, Παρασκευή, με τον πρόεδρο της Ρωσίας να εκφράζει από την πλευρά του ξεκάθαρα στον κινέζο ομόλογό του την επιθυμία του για στρατιωτική συνεργασία και  τον Σι από την άλλη να δηλώνει έτοιμο για το βήμα αυτό.

Για οκτώ περίπου λεπτά και αφού ο Ρώσος πρόεδρος φρόντισε εξαρχής να επισημάνει ότι οι δεσμοί της Ρωσίας με την Κίνα είναι οι «καλύτεροι στην ιστορία», τόνισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας- Κίνας αποκτούν μεγαλύτερη σημασία ως σταθεροποιητικός παράγοντας και ότι ο στόχος είναι να εμβαθύνουν τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Σι από την πλευρά του ανέφερε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατηγική συνεργασία της με τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας «δύσκολης» κατάστασης στον κόσμο γενικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

«Σας περιμένουμε, αγαπητέ κύριε πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σας περιμένουμε την ερχόμενη άνοιξη σε κρατική επίσκεψη στη Μόσχα. Αυτό θα δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο τη δύναμη των ρωσοκινεζικών δεσμών σε βασικά ζητήματα» δήλωσε ο Πούτιν απευθύνοντας πρόσκληση στον Κινέζο πρόεδρο κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης.

Οι δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου έχουν αρχίσει ήδη να ενισχύονται από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα και το Πεκίνο πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, Πούτιν και Σι είχαν διακηρύξει μία «χωρίς όρια» συνεργασία όταν ο Ρώσος ηγέτης επισκέφθηκε το Πεκίνο τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο, η αλληλοστήριξη των δύο χωρών συνεχίστηκε και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κίνα ήταν από τις χώρες εκείνες που αρνήθηκε κατηγορηματικά να επικρίνει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, κατηγορώντας παράλληλα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τη στάση τους απέναντι στο Κρεμλίνο ενώ παράλληλα κατέκρινε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση. 

Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει υποστηρίξει σθεναρά την Κίνα εν μέσω εντάσεων που ξέσπασαν με τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν.

Η αλληλοστήριξη των δύο χωρών μοιάζει πιο επιτακτική από πότε καθώς τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλα. Ο Πούτιν από τη μία προσπαθεί να διατηρήσει την εγχώρια υποστήριξη για έναν πόλεμο που έχει διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, την ίδια ώρα που ο εφιάλτης του κορωνοϊού επιστρέφει στην Κίνα με τους ασθενείς να έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία και μία μία οι χώρες να βάζουν την Κίνα σε «καραντίνα».
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...