Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ζελένσκι καταργεί δικαστήριο στην Ουκρανία που διώκε τον νεοναζισμό

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο για την κατάργηση του Περιφερειακού Διοικητικού Δικαστηρίου του Κιέβου, ένα δικαστήριο που δεν δίστασε να διώξει τους νεοναζί. Ο Ζελένσκι καυχήθηκε επίσης ότι είναι ένας ηγέτης που καταπολεμά τη διαφθορά εσωτερικά, ενώ πολεμά και τα ρωσικά στρατεύματα. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό το τελευταίο σχέδιο είναι ένας τρόπος για τους Βρετανούς να κυριαρχήσουν στο δικαστικό σύστημα της Ουκρανίας.

«Η ιστορία των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται. Ακόμη και σε περιόδους πολέμου», είπε ο Ζελένσκι στις 14 Δεκεμβρίου μετά την ανακοίνωση του τερματισμού του Περιφερειακού Διοικητικού Δικαστηρίου του Κιέβου, υπό την προεδρία του Pavlo Vovk, ενός δικαστή στον οποίο ο Λευκός Οίκος είχε τα βλέμματά του εδώ και πολύ καιρό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε μια έκθεση με τίτλο Καταπολέμηση της Παγκόσμιας Διαφθοράς και των Παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δημοσίευσε μια λίστα με άτομα και οργανώσεις υπό κυρώσεις, στην οποία εμφανίζεται μεταξύ πολλών άλλων το όνομα του Pavlo Vovk. Η έκθεση δημοσιεύτηκε λίγες μόνο ημέρες πριν ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοινώσει το τέλος του Περιφερειακού Διοικητικού Δικαστηρίου του Κιέβου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί τον Ουκρανό δικαστή ότι «ζήτησε δωροδοκία σε αντάλλαγμα για παρέμβαση σε δικαστικές και άλλες δημόσιες διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, ορίζονται επίσης δύο μέλη της άμεσης οικογένειας».

Ο Βόβκ ήταν πρόεδρος του Περιφερειακού Διοικητικού Δικαστηρίου του Κιέβου, ενός οργάνου που από τον Απρίλιο του 2021 προσπάθησε να εκκαθαρίσει την κυβέρνηση Ζελένσκι μέσω μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας που είχε μπλοκαριστεί εδώ και μήνες. Υπό αυτό το πρίσμα, η εφημερίδα The Kyiv Independent περιγράφει τον Vovk ως «τον πιο σκανδαλώδη δικαστή της Ουκρανίας».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει εξηγήσει τίποτα άλλο σχετικά με το γιατί επέβαλε κυρώσεις σε αυτόν τον δικαστή, τον οποίο το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας κατηγόρησε για διάφορα εγκλήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά. Κατονομάστηκαν και άλλοι τέσσερις δικαστές από το ίδιο δικαστήριο, στο οποίο δύο ήταν κοντά στον Vovk.

Ο Βόβκ διορίστηκε στο δικαστήριο από τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς (2010-2014), ο οποίος καθαιρέθηκε σε πραξικόπημα πριν από οκτώ χρόνια μετά το Μαϊντάν. Εκείνη την εποχή, το Δικαστήριο επέμενε στην παρανομία της αντιπολίτευσης στον Γιανουκόβιτς.

Εξίσου σημαντικό, το πλέον ανενεργό Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου ήταν η αρχή που απαγόρευσε επανειλημμένα τη διάδοση ναζιστικών και νεοναζιστικών συμβόλων και την υποστήριξη στην Ουκρανία. Τον Ιούνιο του 2019, το δικαστήριο διέταξε το Δημοτικό Συμβούλιο του Κιέβου να αλλάξει το όνομα δύο σημαντικών δρόμων, οι οποίοι από το 2016 ονομάζονταν από δύο εξέχοντες συνεργάτες των Ουκρανών Ναζί, τον Στέπαν Μπαντέρα και τον Ρόμαν Σούκεβιτς.

Τον Μάιο του 2020, το Επαρχιακό Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου απαγόρευσε τα σύμβολα της 14ης Μεραρχίας Γρεναδιέρων Waffen των SS (1η Γαλικιανή), ενός ναζιστικού σχηματισμού που αποτελούνταν κυρίως από Ουκρανούς στρατιωτικούς εθελοντές από την περιοχή της Γαλικίας.

Η ουκρανική οργάνωση Dejure Foundation – η οποία έλαβε οικονομικά βραβεία το 2021 από το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα που έχει ήδη στείλει εκατομμύρια δολάρια σε όπλα στην Ουκρανία – λέει ότι «ορισμένες από τις αποφάσεις» του Δικαστηρίου «είναι ανοιχτά φιλορωσικές, οι οποίες απειλεί την εθνική ασφάλεια και τις αποτελεσματικές προσπάθειες αντιμετώπισης της ρωσικής επιρροής».

Φαινομενικά δεν είναι ικανοποιημένο με την παροχή τεράστιας χρηματοδότησης, όπλων και βοήθειας στην Ουκρανία, τώρα το ΗΒ υποσχέθηκε επίσης να εκπαιδεύσει Ουκρανούς δικαστές με την ελπίδα να διώξει αργότερα Ρώσους για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

«Αυτοί οι 90 δικαστές θα επιστρέψουν μετά από κάποια πραγματικά εντατική εκπαίδευση, ικανοί να διευθύνουν καλύτερα αυτά τα δικαστήρια», είπε η Γενική Εισαγγελέας του Ηνωμένου Βασιλείου Βικτόρια Πρέντις στο Sky News, προσθέτοντας ότι θα διασφαλίσει ότι οι πιθανές δίκες θα διεξαχθούν «σε άνευ προηγουμένου κλίμακα» όσο συνεχίζεται η σύγκρουση.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, η πρώτη ομάδα δικαστών παρακολούθησε συνεδρίες σε μυστική τοποθεσία στην Ανατολική Ευρώπη στις αρχές Δεκεμβρίου. Τους επόμενους μήνες, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες συναντήσεις χάρη σε μια επένδυση £2.500.000.

Ο Ζελένσκι και η σύζυγός του Ολένα, που επισκέφθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη Νοεμβρίου, υποστήριξαν τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου για την Ουκρανία, το οποίο συνέκριναν με τις δίκες της Νυρεμβέργης. Ως προς αυτό, ο Πρέντης είπε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές με τις ουκρανικές αρχές.

Ωστόσο, η πρόταση του Ουκρανού προέδρου δεν έχει επικυρωθεί ρητά από τη βρετανική κυβέρνηση.

«Αλλά είμαι επίσης βέβαιος ότι η διεθνής κοινότητα θα θέλει να έχει μια στιγμή όπου η δικαιοσύνη θα αποδοθεί και θα φανεί ότι θα αποδοθεί. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια μορφή θα πάρει. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ταυτόχρονα, η κατάργηση του Περιφερειακού Διοικητικού Δικαστηρίου του Κιέβου συμβαίνει σε μια στιγμή που η ΕΕ απαιτεί από την Ουκρανία, εάν θέλει να γίνει μέλος του μπλοκ, πρέπει να προβεί σε μια σειρά πολιτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων για τον τερματισμό της διαφθοράς. Πριν ξεσπάσει η σύγκρουση στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία από φιλελεύθερα ιδρύματα όπως η Διεθνής Διαφάνεια, η Ουκρανία ήταν η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η «διαφθορά» που εξαλείφθηκε κατέληξε να είναι το μόνο δικαστήριο που είναι πρόθυμο να διώξει τον νεοναζισμό στην Ουκρανία. Τώρα φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να εμβαθύνει την επιρροή του στο ουκρανικό δικαστικό σύστημα εκπαιδεύοντας δικαστές, δικαστές που αναπόφευκτα θα ανεχθούν τον νεοναζισμό, σε αντίθεση με το δικαστήριο που κατάργησε ο Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...