Οι εκτιμήσεις για το κρίσιμο ραντεβού είναι δυσοίωνες την ώρα που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει έλλειψη αερίου στην ΕΕ το 2023.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντώνται για πολλοστή φορά σήμερα στις Βρυξέλλες με έναν βασικό στόχο, να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο, με το πολυσυζητημένο σχέδιο παρέμβασης στην αγορά να προκαλεί βαθύ ρήγμα μεταξύ των κρατών μελών.
Η συμμαχία των χωρών που θέλει χαμηλότερη τιμή ,στα 220 ευρώ/MWh για την ενεργοποίηση του πλαφόν, συναντά έντονες αντιδράσεις από κράτη που εκπροσωπούνται από τη Γερμανία και την Ολλανδία και θέλουν να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες στο μπλοκ. Η ομάδα που περιλαμβάνει την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Πολωνία θέλει ένα πιο «επιθετικό εργαλείο» για τον περιορισμό των τιμών, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
«Δεν υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή για το πώς πρέπει να λειτουργήσει και για τους αριθμούς», μας είπε ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Tinne Van der Straeten. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, οι ηγέτες θα πρέπει να προσπαθήσουν να της δώσουν νέα ώθηση πριν από την τελική προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών ενέργειας στις 19 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ αναστέλλονται άλλοι έκτακτοι κανονισμοί, που καλύπτουν κοινές αγορές φυσικού αερίου και ταχύτερες αδειοδοτήσεις.
Η τελευταία παρέμβαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που τάσσεται κατά τις επιβολής πλαφόν καθώς όπως υποστηρίζει ελλοχεύει ο κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, φαίνεται να έχει ισχυροποιήσει τα επιχειρήματα των χωρών του μπλοκ της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Mετά και την παρέμβαση της ΕΚΤ απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των 27 υπουργών της Ε.Ε.
«Kαμπανάκι» απο τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρκετό αέριο για το χειμώνα, όμως ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη την ερχόμενη χρονιά, αν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες, ανακοίνωσε χθες (12/12) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) καλώντας τις κυβερνήσεις να δράσουν ταχύτερα για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές.
Αν η Ρωσία μειώσει τη μικρή ποσότητα αερίου, που εξακολουθεί να παραδίδει στην Ευρώπη, και η ζήτηση αερίου από την Κίνα αυξηθεί μετά τις χαμηλές ποσότητες που εισήγαγε εξαιτίας των λοκντάουν που οφείλονταν στην Covid-19, η ΕΕ μπορεί να βρεθεί το 2023 αντιμέτωπη με υστέρηση κατά 27 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με τον IEA
Η συνολική κατανάλωση αερίου της ΕΕ ήταν 412 bcm το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ. «Αυτό είναι μια σοβαρή πρόκληση», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ σε συνέντευξη Τύπου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως η υστέρηση θα ήταν περί τα 60 bcm, αν η ΕΕ δεν είχε λάβει έκτακτα μέτρα.
Η πιθανή έλλειψη θα μπορούσε να αποφευχθεί με την επέκταση των επιδοτήσεων και με πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της ανακαίνισης κατοικιών και της αντικατάστασης της θέρμανσης, που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, με αντλίες θερμότητας, καθώς και με την ταυτόχρονη προώθηση των σχεδίων της ΕΕ για μαζική επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας, ανέφερε ο IEA. Έκανε επίσης έκκληση να βελτιωθούν οι εκστρατείες για την ενθάρρυνση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η προμήθεια αερίου της ΕΕ είναι «ασφαλής γι’ αυτό το χειμώνα» και πως οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για τον επόμενο.