Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο “δρόμος προς την κόλαση”- Από τις μεγαλύτερες αγορές εμπορίας όπλων

Ενώ οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία, γίνεται επίσης αντιληπτό ότι όλη αυτή η στρατιωτική υποστήριξη μπορεί να αποδείξει το ρητό ότι, «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». Και αυτό οφείλεται στο τρομακτικό ιστορικό της Ουκρανίας, ως «μία από τις μεγαλύτερες αγορές εμπορίας όπλων στην Ευρώπη», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.

Εικόνες ή ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το πώς οι Ουκρανοί άμαχοι παρατάσσονται για να αρπάξουν αυτόματα τουφέκια, αναμφίβολα έδειξαν την αποφασιστικότητα και την αλληλεγγύη τους να αγωνιστούν για την κυριαρχία της χώρας τους.

Αλλά αυτές οι ιστορίες, παραβλέπουν τον κίνδυνο  παράνομης εκτροπής που συνεπάγεται η έκδοση όπλων με ελάχιστη έως καθόλου επίβλεψη, κάτι που η ουκρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται, παρά το γεγονός ότι η εκτροπή όπλων στρατιωτικής ποιότητας, όπως χειροβομβίδες, ρουκέτες , και οι νάρκες ξηράς ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια, δίνοντας στη χώρα ένα πολύ κακό όνομα στη διαδικασία.

Από τις μεγαλύτερες αγορές εμπορίας όπλων

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος , εκτός από πηγή διέλευσης και σημείο προορισμού για τη διακίνηση ανθρώπων, η Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές εμπορίας όπλων, με σημαντικό απόθεμα όπλων, και με λίγα εμπόδια στην πρόσβαση σε όπλα και εκατομμύρια φορητά όπλα και ελαφρά όπλα στη μαύρη αγορά.

«Ενώ, είναι εδώ και πολύ καιρό ένας βασικός κρίκος στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων, ο ρόλος της έχει ενταθεί μόλις από την έναρξη της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Τα περισσότερα όπλα φέρεται να διακινούνται στο εσωτερικό, αλλά το παράνομο εμπόριο όπλων συνδέεται επίσης με εγκληματικές αγορές όπλων στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Τουρκία, καθώς και σε χώρες της ΕΕ και της πρώην Γιουγκοσλαβίας», επισημαίνει ο δείκτης.

Εντός της Ουκρανίας, οι πόλεις Οδησσό, Ντνίπρο, Χάρκοβο και Κίεβο είναι σημαντικά κέντρα επιμελητείας για εγκληματικά δίκτυα. Ο αυξανόμενος αριθμός όπλων, σε συνδυασμό με σχετικά περιορισμένους ελέγχους και συγκρούσεις σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του μεγέθους της εγκληματικής αγοράς φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού, ιδιαίτερα πιστόλια Makarov και Tokarev, επιθετικά τουφέκια τύπου AK και τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή Dragunov.

«Επιπλέον, υπάρχει μια μικρότερη αγορά για ελαφρά πολυβόλα. Οι κατασχέσεις πυροβόλων όπλων ήταν οι μεγαλύτερες στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου οι μάχες ήταν οι πιο έντονες. Οι περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, αποτελούν τις κύριες πηγές παράνομων ροών για την υπόλοιπη χώρα», αναφέρει ο Παγκόσμιος Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματος. 

Ομοίως, ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που συντάχθηκε από το «Empact», μια πρωτοβουλία με γνώμονα την ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ, μιλά για τις αυξανόμενες προσπάθειες λαθρεμπορίας παράνομων πυροβόλων όπλων στην Πολωνία από την Ουκρανία και διακίνηση όπλων προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πώς η Ουκρανία καταπολεμά την απειλή

Φυσικά, από την εμφάνισή της ως ανεξάρτητη χώρα το 1991, η Ουκρανία καταπολεμά την απειλή του παράνομου λαθρεμπορίου πυρομαχικών και όπλων  για όλα τα ταραγμένα σημεία του κόσμου, ιδίως τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Κορέα και Κίνα.

Η ουκρανική κυβέρνηση διεξήγαγε έρευνες για κλοπή στρατιωτικής περιουσίας, αλλά η εκτροπή φορητών και μεγάλων όπλων συνεχίστηκε. Μια ενημέρωση «Έρευνα φορητών όπλων» το 2017, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι,  τα περισσότερα από τα 300.000 φορητά όπλα που εξαφανίστηκαν από την Ουκρανία από το 2013 έως το 2015, μόνο το 13% περίπου ανακτήθηκε ποτέ.

Πράγματι,  το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNDOC), μέσω του Παγκόσμιου Προγράμματός του για Πυροβόλα Όπλα (GFP), διοργάνωσε ένα συνέδριο με εκπροσώπους από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Ουκρανίας, τις εισαγγελικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας και επαγγελματίες της ποινικής δικαιοσύνης από Ρουμανία, Σλοβακία, Γεωργία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, μεταξύ άλλων.

Ο γενικός στόχος της εκδήλωσης, ήταν να συμβάλει σε μια πιο αποτελεσματική ποινική δικαιοσύνη, στην παράνομη διακίνηση πυροβόλων όπλων και το οργανωμένο έγκλημα και να διευκολύνει την εφαρμογή της Σύμβασης για το Οργανωμένο Έγκλημα και του συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου πυροβόλων όπλων στην Ουκρανία.

Τεράστια στρατιωτική βοήθεια

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ένα άλλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 275 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τις Στρατηγικές Επικοινωνίες Τζον Κίρμπι.

«Η εξουσιοδότηση 275 εκατομμυρίων δολαρίων για την Προεδρική Βοήθεια είναι το 27ο τέτοιο πακέτο από τον Αύγουστο του 2021», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο. Το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και 80.000 φυσίγγια πυρομαχικών πυροβολικού των 155 χιλιοστών.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης εξοπλισμό αντι-drone, δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας και περίπου 150 γεννήτριες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δεσμεύσει ένα τεράστιο ποσό 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία, από την αρχή της διακυβέρνησης Μπάιντεν και θα συνεχίσουν να ικανοποιούν τις εξελισσόμενες απαιτήσεις στο πεδίο της μάχης.

Όλα αυτά, ωστόσο, δεν κρύβουν την δυσάρεστη αλήθεια ότι το ουκρανικό σύστημα, κατακλυσμένο από δωρεές και υπό τεράστια πίεση να τις αναπτύξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ενάντια του ρωσικού στρατού, δεν έχει τους πόρους για να εμποδίσει τα όπλα να εκτρέπονται στο υπάρχον παράνομο εμπόριο όπλων.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ