Κόσμος

Guardian: Φρίκη στο Ιράν! Γυναίκες που διαδηλώνουν πυροβολούνται στο πρόσωπο, στήθος και στα γεννητικά όργανα

Οι γιατροί στο Ιράν διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που φτάνουν στο νοσοκομείο από διαδηλώσεις πυροβολούνται  από άνδρες επειδή διαδηλώνουν. Οι ιρανικές δυνάμεις στοχεύουν γυναίκες διαδηλωτές στο πρόσωπο, στο στήθος ή στα γεννητικά όργανα, αποκάλυψαν στους δημοσιογράφους του The Guardian υπό τον όρο της ανωνυμίας .

Γιατροί και νοσοκόμες - που περιθάλπουν τους διαδηλωτές κρυφά για να αποφύγουν τη σύλληψη - είπαν ότι παρατήρησαν για πρώτη φορά την πρακτική αφού είδαν περισσότερες γυναίκες να έρχονται με διαφορετικά τραύματα  των οποίων ήταν συνήθως, στους γλουτούς και στη πλάτη.

Ενώ ένα μπλακ άουτ στο Διαδίκτυο απέκρυψε μεγάλο μέρος της αιματηρής καταστολής των διαδηλωτών, οι φωτογραφίες που δόθηκαν από γιατρούς στον The Guardian έδειχναν φρικτούς τραυματισμούς σε όλο το σώμα από σφαίρες που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας εναντίον ανθρώπων από κοντινή απόσταση.

Μερικές από τις φωτογραφίες έδειχναν ανθρώπους με δεκάδες μικρές μπάλες ενσωματωμένες βαθιά στη σάρκα τους. Ο Guardian μίλησε με 10 επαγγελματίες γιατρούς που προειδοποίησαν για τη σοβαρότητα των τραυματισμών που θα μπορούσαν να αφήσουν εκατοντάδες νεαρούς Ιρανούς με μόνιμους τραυματισμούς. Οι πυροβολισμοί ειδικά στα μάτια γυναικών, ανδρών και παιδιών ήταν συνηθισμένοι, είπαν.

Ένας γιατρός στην κεντρική επαρχία του Ισφαχάν είπε ότι πιστεύει ότι οι αρχές στοχεύουν άνδρες και γυναίκες με διαφορετικούς τρόπους «επειδή ήθελαν να καταστρέψουν την ομορφιά αυτών των γυναικών». «Θεράπευσα μια 20χρονη που πυροβολήθηκε στα γεννητικά όργανα από δύο άντρες. Άλλες δέκα αιχμές ενσωματώθηκαν στο εσωτερικό του μηρού. Τα 10 σκάγια αφαιρέθηκαν εύκολα, αλλά  δύο ήταν μια πρόκληση καθώς είχαν κολλήσει ανάμεσα στην ουρήθρα και το κολπικό άνοιγμα», είπε ο γιατρός. «Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του κόλπου, γι’ αυτό της ζήτησα να πάει σε έναν αξιόπιστο γυναικολόγο. Είπε ότι διαμαρτυρόταν όταν μια ομάδα περίπου 10 φρουρών την περικύκλωσε και την πυροβόλησε στα γεννητικά όργανα και τους μηρούς».

Ο γιατρός, όπως όλοι οι ιατροί που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας υπό τον φόβο αντεκδίκησης — είπε ότι δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει το άγχος και τον πόνο που αντιμετώπιζε. «Θα μπορούσε να ήταν η ίδια μου η κόρη». Άλλοι ειδικοί γιατροί κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής πολιτοφυλακής Basij που είναι υπέρ του καθεστώτος, ότι αγνόησαν τις πρακτικές ελέγχου των ταραχών, όπως η στόχευση των ποδιών και των ποδιών για να αποφευχθεί η καταστροφή ζωτικών οργάνων.

Ένας γιατρός στο Karaj, μια πόλη κοντά στην Τεχεράνη, είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «πυροβολούν τα πρόσωπα και τα ιδιωτικά μέρη γυναικών επειδή έχουν ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας. Και θέλουν να απαλλαγούν από τα σεξουαλικά τους κόμπλεξ πληγώνοντας αυτούς τους νέους». Επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών για να σχολιάσει τους ισχυρισμούς των γιατρών, αλλά δεν έχει απαντήσει ακόμη, γράφει ο The Guardian.

Πανελλαδικές διαμαρτυρίες

Οι ακτιβιστές λένε ότι μια τέτοια φρικτή βία με βάση το φύλο δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της μισογυνιστικής κυριαρχίας των αγιατολάχ του Ιράν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στην επανάσταση του 1979 και διατήρησαν τον έλεγχό τους μέσω της ωμής βίας, συχνά κατά των γυναικών.

Ο θάνατος τον Σεπτέμβριο μιας 22χρονης γυναίκας, της Mahsa Amini, πυροδότησε τη μεγαλύτερη πρόκληση για την κληρική θεοκρατική εξουσία της χώρας. Η Amini συνελήφθη επειδή φορούσε ακατάλληλα το παραδοσιακό της πέπλο και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε μέχρι κωματώσης κατάστασης από την αστυνομία ηθικής του Ιράν. Τις ημέρες μετά τον θάνατό της, κορίτσια και γυναίκες σε όλη τη χώρα αψήφησαν τον νομικά επιβεβλημένο κώδικα ενδυμασίας και έσκισαν τα χιτζάμπ τους.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε όλο το Ιράν από τότε που πέθανε ο Mahsa Amini υπό κράτηση τον Σεπτέμβριο. Από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 1.641 διαμαρτυρίες. Η Τεχεράνη κατηγόρησε επανειλημμένα ξένους εχθρούς για την αναταραχή και κατηγόρησε τους «τρομοκράτες» για τη δολοφονία δεκάδων δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος είπε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην καταστολή, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 40 παιδιά. Και ενώ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα για τη δημιουργία μιας διερευνητικής αποστολής για τη διερεύνηση των εικαζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι απίθανο να επιτραπεί στους ερευνητές να εισέλθουν στη χώρα.

Η εκστρατεία εκφοβισμού της Τεχεράνης στοχεύει τους γιατρούς που περιθάλπουν τους τραυματίες

 

Ένας γιατρός στο Mazandaran είπε ότι βγάζει τους κάλυκες, λίγο μέταλλο, λίγο πλαστικό, με τα φώτα σβηστά για να αποφύγει τον εντοπισμό λόγω των επικίνδυνων συνθηκών. «Οι γυναίκες ντρέπονται τόσο πολύ να πάνε στο νοσοκομείο που πολλές νοσηλεύονται στο σπίτι και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», είπε ο γιατρός. Στις 26 Οκτωβρίου, εκατοντάδες γιατροί διαδήλωσαν μπροστά από το ιατρικό συμβούλιο του Ιράν και πυροβολήθηκαν με πυροβόλα όπλα από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ένας χειρουργός στην Τεχεράνη περιέθαλψε συναδέλφους που πυροβολήθηκαν στην πλάτη και στα πόδια καθώς τράπηκαν σε φυγή. Ο χειρουργός είπε ότι περιέθαλψε τα σοβαρά τραύματα τουλάχιστον πέντε διαδηλωτών που πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση με σφαίρες. «Ένας από τους τραυματίες που περιέθαλψα δεν διαμαρτυρήθηκε καν. Ήταν θεατής και νόμιζε ότι δεν θα τον πυροβολούσαν. Πυροβολώ στα τυφλά όλους όσους δεν είναι ένας από αυτούς».

Πυροβολήθηκε στο μάτι

Ο χειρουργός της Τεχεράνης είπε ότι μια υπόθεση αφορούσε έναν 25χρονο θεατή που πυροβολήθηκε στο πρόσωπο στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν μόλις είχαν αρχίσει οι διαδηλώσεις. "Τα σκάγια χτύπησαν τα μάτια, το κεφάλι και το πρόσωπό του... Είναι σχεδόν τυφλός και στα δύο μάτια και μπορεί να ανιχνεύσει μόνο φως. Δεν είναι σε καλή κατάσταση". Είναι μία από τις εκατοντάδες αναφορές που έχουν προκύψει για διαδηλωτές που έχασαν την όρασή τους αφού πυροβολήθηκαν με σφαίρες από κοντινή απόσταση.

Ο Guardian έχει δει φωτογραφίες ανθρώπων πυροβολημένους στα μάτια. Μια υπόθεση που συζητήθηκε σε εθνικό επίπεδο ήταν η επίθεση σε μια φοιτήτρια στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, η οποία πυροβολήθηκε στο δεξί μάτι. Η Ghazal Ranjkesh μοιράστηκε στο προφίλ της στο Instagram ότι πυροβολήθηκε ενώ επέστρεφε από τη δουλειά. «Η τελευταία εικόνα που είδε το δεξί μου μάτι ήταν το χαμόγελο του ατόμου που με πυροβόλησε», έγραψε σε μια ανάρτηση που διαγράφηκε αφού κοινοποιήθηκε ευρέως σε ομάδες διαμαρτυρίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που οδήγησε σε βίαιη αντίδραση.

Περισσότεροι από 400 οφθαλμίατροι στο Ιράν υπέγραψαν επιστολή ειδοποιώντας τον Mahmoud Jabbarvand, γενικό γραμματέα της Ιρανικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, για κάτι που φαίνεται να είναι σκόπιμη τύφλωση των διαδηλωτών. Ένας από τους οφθαλμίατρους που υπέγραψε την επιστολή είπε ότι είχε περιθάλψει τέσσερις ασθενείς που είχαν χάσει μερικώς ή ολικά την όρασή τους, συμπεριλαμβανομένου ενός 20χρονου άνδρα του οποίου η ακτινογραφία έδειξε 18 σπίλους στο κεφάλι και το πρόσωπό του. «Ένιωσα φρικτά, ένιωσα τόσο θυμωμένος και είχα δάκρυα στα μάτια μου παρακολουθώντας τον πόνο τους.

Το μάτι είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του ανθρώπινου σώματος και είναι πολύ οδυνηρό να σκέφτεσαι αυτούς τους τραυματίες που είναι όλοι νέοι και τώρα πρέπει να ζουν με αυτή την αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής τους», είπε. «Έχω ακούσει πολλές παρόμοιες περιπτώσεις από συναδέλφους μου και οι περιπτώσεις τραυματισμών στα μάτια από τις πρόσφατες διαδηλώσεις είναι πολύ περισσότερες. Υπάρχουν περισσότερα από 1.000 κρούσματα», είπε ο γιατρός, προσθέτοντας ότι δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση στην επιστολή.

 



 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ