Ο γενικός διευθυντής του ECDI, Μάγκνους Βάλντεμαρ Σάαρ, κατέληξε στη συμφωνία αυτή χθες, Παρασκευή, με την Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας (DSCA), μια υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, προκειμένου να ενισχύσει "την ικανότητα έμμεσων πυρών" (δηλ. σε μη ορατούς στόχους από τον χειριστή της συστοιχίας) των εσθονικών δυνάμεων, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
Αυτός ο τύπος εκτόξευσης πυραύλων προσφέρθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, ενισχύοντας αποτελεσματικά την ικανότητα πυρός της απέναντι στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Εσθονία, που συνορεύει με τη Ρωσία, αύξησε από τότε τις δαπάνες της στον αμυντικό τομέα, όπως και οι άλλες Βαλτικές χώρες, η Λιθουανία και η Λετονία, καθώς και η Πολωνία.
Το συμβόλαιο αφορά έξι συστήματα HIMARS, διευκρίνισε στο AFP η επικεφαλής της υπηρεσίας επικοινωνιών του ECDI, Χάνα Χάινουν.
Πρόκειται για την πιο σημαντική αγορά όπλων που έχει γίνει ποτέ από την Εσθονία.
Οι πύραυλοι που παρήγγειλε το Ταλίν είναι διαφόρων τύπων με την εμβέλειά τους να κυμαίνεται από τα 70 έως τα 300 χλμ. Θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2024.
Τον Νοέμβριο, η Λιθουανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει οκτώ HIMARS έναντι 495 εκατ. δολαρίων.