Η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε σε τουλάχιστον 15 άτομα να πάρουν μέρος στη μυστική επιχείρηση για την σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο,όπως δείχνουν οι νέες πληροφορίες. Ο ιδρυτής του WikiLeaks έλαβε πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό το 2012, αλλά δεν του επετράπη ποτέ να περάσει με ασφάλεια από τη Βρετανία για να αποφευχθεί η δίωξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο Αυστραλός δημοσιογράφος βρίσκεται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια και αντιμετωπίζει πιθανή ποινή 175 ετών αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021. "Pelican" λεγόταν η μυστική επιχείρηση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για την σύλληψη του Ασάνζ από το άσυλο του , η οποία τελικά έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2019. Το άσυλο είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ύπαρξη της επιχείρησης αποκαλύφθηκε μόνο στα απομνημονεύματα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Sir Alan Duncan που δημοσιεύτηκαν πέρυσι. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπλοκάρει ή συσκοτίζει τακτικά τις απαντήσεις της σε αιτήματα πληροφοριών σχετικά με την υπόθεση Ασάνζ.
Αλλά το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου είπε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο ότι είχε επτά αξιωματούχους που εργάζονται στην επιχείρηση Pelican. Ο ρόλος του τμήματος είναι να "υποστηρίζει τον Πρωθυπουργό και να διασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης", αλλά έχει επίσης λειτουργίες εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών .
Δεν είναι αμέσως σαφές γιατί το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου είχε τόσο πολύ προσωπικό που θα εργαζόταν σε μια αστυνομική επιχείρηση αυτού του είδους. Ερωτηθείσα για τον ρόλο τους, το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι αυτοί οι επτά αξιωματούχοι «ήρθαν σε επαφή» με τη Μητροπολιτική Αστυνομία για την επιχείρηση.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, εν τω μεταξύ, είπε στο κοινοβούλιο ότι είχε οκτώ αξιωματούχους που εργάζονταν στο Pelican. Το Υπουργείο Εσωτερικών επιβλέπει την MI5 και ο επικεφαλής του τμήματος πρέπει να υπογράψει τις εκδόσεις στις περισσότερες ξένες χώρες. Η τότε υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, διέταξε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ τον Ιούνιο.
«Δυσανάλογο κόστος»
Άλλα κυβερνητικά υπουργεία αρνήθηκαν να πουν εάν είχαν προσωπικό που εργάζεται στο Pelican, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Δικαιοσύνης (MoJ). Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αρμόδιο για τα δικαστήρια στην Αγγλία και την Ουαλία, όπου η υπόθεση έκδοσης του Ασάνζ αποφασίζει επί του παρόντος εάν θα εκδικαστεί έφεση. Ελέγχει επίσης τις φυλακές της, συμπεριλαμβανομένης της φυλακής υψίστης ασφαλείας Belmarsh όπου είναι έγκλειστος ο Assange.
Όταν ρωτήθηκε εάν κάποιο από το προσωπικό του είχε τοποθετηθεί στην Pelican, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε : «Οι πληροφορίες που ζητήθηκαν μπορούσαν να ληφθούν μόνο με δυσανάλογο κόστος». Δεν είναι σαφές γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών, ένα μεγαλύτερο τμήμα με περισσότερο προσωπικό , θα μπορούσε να απαντήσει σε μια τέτοια ερώτηση, αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορούσε. Δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος για τον οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα είχε διορίσει προσωπικό στην Pelican, οπότε οι αποκαλύψεις που έκανε θα προκαλούσαν αμηχανία στην κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, το Φόρεϊν Όφις είπε στο Κοινοβούλιο ότι δεν είχε προσωπικό «απευθείας διορισμένο» στην Pelican, αλλά αρνήθηκε να πει εάν άτομα που εργάζονταν στην επιχείρηση βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της.
«Η ειδική ομάδα του Τζούλιαν Ασάνζ για το Brexit»
Ο Sir Alan Duncan, υπουργός Εξωτερικών για την Αμερική από το 2016-19, ήταν ο βασικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισημερινού για την απομάκρυνση του Ασάνζ από την πρεσβεία. Στα απομνημονεύματά του έγραψε ότι παρακολούθησε ζωντανή ροή της σύλληψης του Ασάνζ από την Αίθουσα Επιχειρήσεων στην κορυφή του Υπουργείου Εξωτερικών μαζί με το προσωπικό του Pelican .
Αφού ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε φυλακιστεί στο Belmarsh, ο Duncan έκανε ένα πάρτι με ποτά στο γραφείο του για την ομάδα Pelican .
«Τους έδωσα στον καθένα από μια υπογεγραμμένη φωτογραφία που τραβήξαμε στο Ops Room την ημέρα, με μια λεζάντα που λέει «Η ειδική ομάδα του Τζούλιαν Ασάνζ για το Brexit 11 Απριλίου 2019»», έγραψε.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού από το 2007-17, Ραφαέλ Κορέα, είπε πρόσφατα στο Declassified ότι έδωσε άσυλο στον Ασάνζ επειδή ο Αυστραλός δημοσιογράφος «δεν είχε καμία δυνατότητα για δίκαιη νομική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «προσπάθησε να μας αντιμετωπίσει σαν υποδεέστερη χώρα».
Τον Σεπτέμβριο του 2021, 30 πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ καλέστηκαν για ανάκριση και αποκάλυψαν μια συνωμοσία της CIA για «δολοφονία ή απαγωγή» του Ασάνζ στο Λονδίνο. Σε περίπτωση αποχώρησης του Ασάνζ από την πρεσβεία, σημείωσε το άρθρο, «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους Βρετανούς ομολόγους τους να πυροβολήσουν εάν απαιτούνταν πυροβολισμοί και οι Βρετανοί συμφώνησαν, σύμφωνα με πρώην ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης». Αυτές οι διαβεβαιώσεις πιθανότατα προήλθαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.