Ο Γάλλος υπουργός άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνύ, επιβεβαίωσε πως η χώρα προμήθευσε δύο πυραυλικές συστοιχίες αεράμυνας τύπου Crotale NG στην Ουκρανία.
Η Γαλλία προμηθεύει το αντιαεροπορικό όπλο Crotale στην Ουκρανία, ώστε να βοηθήσει την χώρα στην μάχη της εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Λεκορνύ.
Σε συνέντευξη του Γάλλου υπουργού, ο ίδιος δήλωσε πως δύο συστοιχίες πυραυλικών συστημάτων Crotale NG έχουν παραδοθεί με επιτυχία στην Ουκρανία. Συνολικά η Γαλλία διέθετε 12 συγκροτήματα, πριν παραδώσει αυτά τα δύο στο Κίεβο.
Ποιο Είναι το Crotale NG
Το Crotale NG είναι ένα παντός καιρού, μικρού βεληνεκούς και πολλαπλών αισθητήρων σύστημα αεράμυνας, το οποίο ανέπτυξε η αμυντική εταιρεία Thales Air Defense.
Τα διάφορα υποσυστήματα του Crotale NG είναι ενσωματωμένα σε μία μόνο πλατφόρμα, η οποία κάνει τον "Κροταλία" μία σταθερή και συμπαγή πλατφόρμα. Το σύστημα αεράμυνας φιλοξενεί τόσο τα ραντάρ όσο και τους υπέρυθρους αισθητήρες, με σκοπό να παραδοθεί η καλύτερη ορατότητα σε εχθρικούς εναέριους στόχους.
Η νεότερη αναβάθμιση του Crotale NG εξόπλισε το σύστημα με μία προηγμένη θερμική κάμερα για αξιόπιστη λήψη εικόνων σε πραγματικό χρόνο κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
Η εκρηκτική κεφαλή που μεταφέρει το σύστημα είναι χωρητικότητας 13 κιλών. Το οπλικό σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει την κεφαλή σε μέγιστη ταχύτητα 3,5 μαχ, ενώ μπορεί να χτυπήσει στόχους σε μέγιστη απόσταση 11 χιλιομέτρων μακριά.
Τέλος, ο αντιαεροπορικός "Κροταλίας" παρέχει αξιολόγηση και εκτίμηση μίας εναέριας κατάστασης ή μίας απειλής, παρατεταμένο βεληνεκές ανίχνευσης, ταυτοποίηση και διάκριση συμμαχικών από εχθρικών στόχων, ανίχνευση πολλαπλών στόχων και αυτόματη στόχευση και τέλος παρακολούθηση και εμπλοκή σε επιχειρήσεις παντός καιρού. Η δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων καθιστά δυνατή την ενσωμάτωση του Crotale NG σε ένα διεθνές σύστημα αεράμυνας.
Πού θα το Χρησιμοποιήσουν οι Ουκρανοί;
Μιας και είναι ένα σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς, πιθανότατα θα παραταχθεί για την προστασία σημαντικών στόχων, οι οποίοι δέχονται επίθεση από ρωσικές μονάδες. Τέτοια ουκρανικά στοιχεία μπορεί να είναι συγκεντρώσεις στρατευμάτων και εξοπλισμού, κέντρα διοίκησης, ακόμη και κρίσιμα μη στρατιωτικά στοιχεία, όπως υποδομές ενέργειας κλπ.
Ας μην ξεχνάμε πως τελευταία οι Ρώσοι στοχεύουν με συνέπεια εργοστάσια και υποδομές ενέργειας, αφήνοντας εκατομμύρια Ουκρανούς χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το Κίεβο κάνει το καλύτερο που μπορεί να αποκαταστήσει της ζημιές και να επαναφέρει την ενέργεια.