Κόσμος

Όνειρα απατηλά από Hurriyet: «Ο οδικός χάρτης ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας - Αιγύπτου μετά τη χειραψία Ερντογάν - Σίσι»

Μετά την πρόσφατη χειραψία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Αιγύπτιου ομολόγου του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κατάρ, η Άγκυρα ελπίζει σε εξομάλυνση των σχέσεων της με το Κάϊρο, προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα στην -στρατηγικού χαρακτήρα- συνεργασία με την Αθήνα.

Μετά την χειραψία Ερντογάν – Σίσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet, οι κινήσεις προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, θα είναι «πιο έντονες και γρήγορες».

Το δημοσίευμα παρουσιάζει τον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθηθεί μετά την «χειραψία» που «έλιωσε» τον πάγο ανάμεσα στους δύο άνδρες. Η εφημερίδα σημειώνει πως στο σύντομο τετ α τετ που είχαν Ερντογάν - Σίσι, παρουσία του εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν μόνιμα τις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εφημερίδα σημειώνει πως το επόμενο βήμα θα είναι η επίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Αιγύπτου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σαμέχ Σουκρί αντίστοιχα. «Στο παρελθόν οι Τσαβούσογλου και Σουκρί είχαν συναντήσεις στο περιθώριο διεθνών συναντήσεων. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν αποτελούσε επίσημη συνάντηση και συνομιλία. Τώρα, αναμένεται επίσημη συνάντηση των δύο υπουργών μαζί με αντιπροσωπείες» αναφέρει.

Επόμενη κίνηση θα είναι η ανταλλαγή πρεσβευτών μια και σήμερα οι δύο χώρες εκπροσωπούνται σε επίπεδο επιτετραμμένου σε Κάϊρο και Άγκυρα. Ο νέος Τούρκος πρέσβης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα παραδώσει διαπιστευτική επιστολή του προέδρου Ερντογάν προς τον πρόεδρο Σίσι. «Με αυτό το βήμα, θα υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση» τονίζει η εφημερίδα.

Η αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας άλλος στόχος της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. Υπολογίζεται πως οι τουρκικές επενδύσεις στην Αίγυπτο απασχολούν σήμερα 60 χιλιάδες άτομα. Μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων τους, Τουρκία και Αίγυπτος -σύμφωνα πάντα με την Hurriyet- σκοπεύουν να υπογράψουν και ενεργειακή συμφωνία, η οποία έχει μελετηθεί διεξοδικά στο παρελθόν. «Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, η θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποδυναμωθεί» γράφει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ