Η προειδοποίηση της Κιμ Γιο Τζονγκ ήρθε λίγες ώρες αφότου η πρέσβης των ΗΠΑ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ είπε σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσιγκτον θα παρουσιάσει πρόταση δήλωσης που θα καταδικάζει τις απαγορευμένες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειές της.
Μετά τη συνεδρίαση η πρέσβης διάβασε δήλωση 14 χωρών που υποστηρίζουν ενέργειες για να μπει φρένο στα οπλικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ.
Κιμ Γιο Τζονγκ: «Τρομαγμένο σκυλί που γαβγίζει οι ΗΠΑ»
Η Κιμ Γιο Τζονγκ, που θεωρείται ευρέως το δεύτερο ισχυρότερο άτομο στη Βόρεια Κορέα μετά τον αδελφό της, εξαπέλυσε σφοδρά φραστικά πυρά κατά των ΗΠΑ για την έκδοση, όπως είπε, ενός «αηδιαστικού κοινού ανακοινωθέντος μαζί με όχλους, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα».
Η Κιμ Γιο Τζονγκ συνέκρινε μάλιστα τις ΗΠΑ με «τρομαγμένο σκυλί που γαβγίζει» και τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα θεωρεί το ανακοινωθέν «σκόπιμη παραβίαση της κυριαρχίας μας και σοβαρή πολιτική πρόκληση». «ΟΙ ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απεγνωσμένα κι αν προσπαθούν να αφοπλίσουν [τη Βόρεια Κορέα] ουδέποτε θα της στερήσουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ότι όσο πιο κολασμένα στρέφεται σε ενέργειας κατά της Βόρειας Κορέας, θα αντιμετωπίσει μια πιο ολέθρια κρίση ασφαλείας», είπε σε δήλωση που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΕ συνεκλήθη εκτάκτως τη Δευτέρα ως απάντηση στην εκτόξευση του ICBM [διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου] της Βόρειας Κορέας την Παρασκευή, το πλαίσιο μιας προκλητικής σειράς πυραυλικών δοκιμών φέτος, που σύμφωνα με ειδικούς, έχει σχεδιαστεί για να εκσυγχρονίσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Πιονγιάνγκ και να ενισχύσει τα ατού τους σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Η δοκιμαστική εκτόξευση της Παρασκευής αφορούσε στον πιο ισχυρό πύραυλο Hwasong-17 και ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η επιτυχημένη εκτόξευσή του υπό απότομη γωνία απέδειξε τις δυνατότητές του να χτυπήσει οπουδήποτε στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέκριναν δριμύτατα την Βόρεια Κορέα για την εκτόξευση του ICBM και ζήτησαν ανάληψη δράσης για τον περιορισμό των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, η Ρωσία και η Κίνα, αμφότερες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα αρνησικυρίας, αντιτάχθηκαν σε κάθε νέα πίεση και κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ. Τον Μάιο, οι δύο χώρες άσκησαν βέτο σε μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για ενίσχυση των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα λόγω των προηγούμενων δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων της, οι οποίες απαγορεύονται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Εκφράζονται ανησυχίες στη Δύση ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να πραγματοποιήσει σύντομα την πρώτη της πυρηνική δοκιμή εδώ και πέντε χρόνια. Οι πυρηνικές ικανότητες του καθεστώτος του Κιμ καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει ήδη πυρηνικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν ις ηπειρωτικές Η.Π.Α. και τους συμμάχους της, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, όμως άλλοι υποστηρίζουν ότι η Πιονγιάνγκ απέχει ακόμη χρόνια από την κατοχή τέτοιων πυραύλων.