Μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η Γερμανία υποσχέθηκε να στείλει περισσότερους στρατιώτες ομοσπονδιακού στρατού -της Bundeswehr- στη Λιθουανία, υπενθυμίζει η Welt. Εκεί, μια μονάδα του ΝΑΤΟ εξασφαλίζει την ανατολική πλευρά. Μέχρι στιγμής, όμως, ούτε στρατεύματα έχουν φθάσει ούτε το Βερολίνο έχει παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα. Ο εκνευρισμός στην λιθουανική πρωτεύουσα, το Βίλνιους, είναι εξαιρετικός.
Έχουν συγκρίνει ποτέ Γερμανοί πολιτικοί την Bundeswehr με κορίτσι; Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα, εν πάση περιπτώσει, βρήκε μια κατάλληλη εικόνα τον Οκτώβριο. "Ο γερμανικός στρατός", είπε σε μια συνέντευξή του, "όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι ένα κορίτσι που μπορείς να καλέσεις για μια καλή νύχτα στη λίμνη στην ύπαιθρο". Πρόκειται για έναν σοβαρό στρατό που πρέπει να του προσφερθεί ένα προγαμιαίο σύμφωνο και το εν λόγω προγαμιαίο σύμφωνο πρέπει να καθορίζει με μεγάλη σαφήνεια τις υποχρεώσεις της Λιθουανίας, συνέχισε η Ναουσέντα.
Ο πρόεδρος δέχθηκε πολλές ειρωνείες για τη δήλωση αυτή, ενώ οι σχολιαστές τον κατηγόρησαν επίσης για σεξισμό. Η παράξενη σύγκριση του Ναουσέντα, ωστόσο, συνοψίζει μια συζήτηση σχετικά με την παρουσία των Γερμανών στρατιωτών στη Λιθουανία, η οποία εξακολουθεί να διεξάγεται εντατικά στη χώρα της Βαλτικής μέχρι σήμερα.
Στις 7 Ιουνίου, ο Ναουσέντα και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν. Η αποφασιστική φράση του εγγράφου έχει ως εξής: "Η Γερμανία είναι έτοιμη να ηγηθεί μιας ισχυρής και ετοιμοπόλεμης ταξιαρχίας στη Λιθουανία, σχεδιασμένης να αποτρέψει και να υπερασπιστεί τη ρωσική επιθετικότητα".
Ο Σολτς επισκέφθηκε το καλοκαίρι την πρωτεύουσα Βίλνιους και την τοποθεσία στρατευμάτων Παπράντε, όπου η Bundeswehr ηγείται ήδη από το 2017 μιας λεγόμενης ομάδας μάχης στο πλαίσιο της αποστολής EFP (Enhanced Forward Presence) του ΝΑΤΟ.
Αυτή η μονάδα, που αποτελείται από περισσότερους από 1500 στρατιώτες, πρόκειται να εξελιχθεί το συντομότερο δυνατό -τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα των Λιθουανών- σε ταξιαρχία, δηλαδή σε 5.000 στρατιώτες. "Υπάρχει ευρεία συναίνεση στη Λιθουανία ότι θέλουμε περισσότερους Γερμανούς στρατιώτες στη χώρα, όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο", λέει ο Βάιντότας Μπενίουσις, αρχισυντάκτης της λιθουανικής ειδησεογραφικής πύλης "15min".
Η δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης στη Λιθουανία πρέπει να εκληφθεί ως στοιχείο της "αλλαγής των καιρών" που δήλωσε ο Σολτς - πρόκειται για έναν γερμανικό όρο που εν τω μεταξύ βρήκε το δρόμο του και στα λιθουανικά. Αλλά στη μικρή χώρα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, οι διπλωμάτες αναρωτιούνται τώρα τι σημαίνει στην πραγματικότητα "σημείο καμπής". Αν και οι Λιθουανοί αξιωματούχοι σπάνια ασκούν ανοιχτή κριτική στη Γερμανία, "δεν θα την επέκριναν ποτέ τόσο ανοιχτά όσο οι Πολωνοί πολιτικοί", λέει ο δημοσιογράφος Μπενιούσις.
Ενοχλήσεις σχετικά με τη Γερμανία
Στη Βαρσοβία, η εμπιστοσύνη προς το Βερολίνο έχει μηδενιστεί μετά την αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας και την απροθυμία της να παράσχει οπλική βοήθεια στην Ουκρανία. Σε συζητήσεις με τη Welt am Sonntag, οι Λιθουανοί πολιτικοί δείχνουν επίσης εκνευρισμό για τη συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης.
Από τη μία πλευρά, οι Γερμανοί δίνουν υποσχέσεις- η υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ επαινείται επανειλημμένα για την αναγνώριση της σοβαρότητας της κατάστασης. Από την άλλη πλευρά, δεν συμβαίνει σχεδόν τίποτα. Το Βίλνιους γνωρίζει ότι αρκετές χιλιάδες στρατιώτες με βαρύ εξοπλισμό δεν μπορούν να μετακινηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλά η γερμανική πλευρά δεν έχει δώσει στους Λιθουανούς ούτε καν ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορεί να ξεκινήσει η αναδιάταξη.
Σε γενικές γραμμές, οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο δεν φαίνεται να έχουν κάτι συγκεκριμένο να πουν. Η επαφή με το υπουργείο της Κριστίν Λάμπρεχτ είναι "δύσκολη", λένε κύκλοι της λιθουανικής κυβέρνησης.
Ως αποτέλεσμα, οι Λιθουανοί βλέπουν τους εαυτούς τους σε δύσκολη θέση, επειδή πρέπει να προετοιμαστούν για την Bundeswehr, δηλαδή πρέπει να δημιουργήσουν καταλύματα ή υπόστεγα. Μια τέτοια επένδυση θα απορροφήσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό επιβεβαιώνεται από άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό για τη χώρα των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων.
"Θα εργαστούμε τώρα με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για να υλοποιήσουμε την κοινή μας δέσμευση επί τόπου", δηλώνει ο Γιόνας Σουρβίλα στη Welt am Sonntag. Από φέτος είναι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας και προηγουμένως ήταν σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού. "Ελπίζω ότι η Λιθουανία θα γίνει παράδειγμα της "στροφής των καιρών" - με σαφείς ημερομηνίες και καθορισμένο χρονοδιάγραμμα", συνεχίζει ο Σουρβίλα.
Παρ' όλα αυτά, η κατασκευή των υποδομών για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στη Λιθουανία δεν πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το Βίλνιους να είναι σίγουρο ότι θα έρθουν και οι Γερμανοί. Επειδή η περιοχή θα ήταν απλώς πολύ μεγάλη για τον μικρό λιθουανικό στρατό. Αυτό είναι αυτό που ο Πρόεδρος Ναουσέντα αποκαλεί "γαμήλιο συμβόλαιο".
Άλλοι Λιθουανοί αξιωματούχοι μιλούν για τη Λιθουανία που πρέπει επίσης να κάνει τα "μαθήματά" της. Ένας από αυτούς είναι ο Λαουρίνας Κασιούνας. "Πρέπει να προετοιμάσουμε τα πάντα για τους Γερμανούς στρατιώτες", λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας στο λιθουανικό κοινοβούλιο. "Είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής με την παρουσία του γερμανικού στρατού στη Λιθουανία", λέει ο Κασιούνας. Αλλά πρέπει να επεκταθεί. Ο κίνδυνος από τη Ρωσία είναι πλέον διαφορετικός, τονίζει.
Εξασφάλιση της ανατολικής πλευράς
Για τον Κασιούνας και τους συμπατριώτες του, το ξέσπασμα του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία και η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η οποία ήταν ενάντια στο διεθνές δίκαιο, ήταν ήδη ένα σοκ. Ταυτόχρονα, είδαν τις προειδοποιήσεις τους για μια επιθετική Ρωσία να επιβεβαιώνονται και ζήτησαν υποστήριξη από τους συμμάχους. Στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε την αποστολή του EFP στις τρεις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία - ως διαβεβαίωση για τις χώρες στην ανατολική πλευρά του. Έκτοτε, μια πολυεθνική μονάδα σταθμεύει σε καθεμία από τις τέσσερις χώρες.
Οι μονάδες εναλλάσσονται κάθε έξι μήνες. Αυτή η "τακτική του σκοινιού" ακολουθεί την αρχή της "αποτροπής μέσω της τιμωρίας". Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση επίθεσης, οι μονάδες του ΝΑΤΟ θα σταματούσαν μόνο για λίγο τους ρωσικούς σχηματισμούς και στη συνέχεια θα αποχωρούσαν από τη Λιθουανία προς την Πολωνία.
Στα νότια της Λιθουανίας βρίσκεται το λεγόμενο Suwalki Gap. Θεωρείται το πιο ευάλωτο σημείο της επικράτειας του ΝΑΤΟ, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αποκόψουν ολόκληρη την περιοχή της Βαλτικής από τον εφοδιασμό μέσω της Πολωνίας μετά από λίγες μόνο ώρες. Επομένως, η Ρωσία θα καταλάβει πρώτα εδάφη στη Λιθουανία πριν το ΝΑΤΟ ανταποδώσει με πλήρη ισχύ - ως "τιμωρία".
Ωστόσο, μετά τη ρωσική σφαγή στη Μπούτσα και άλλα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, η αντίληψη της απειλής στη Λιθουανία έχει αλλάξει. Μετά την "αποτροπή μέσω της τιμωρίας", ισχύει τώρα η "αποτροπή μέσω της άρνησης". Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση πολέμου, η Ρωσία δεν θα πρέπει να καταλάβει ούτε ένα χιλιόμετρο εδάφους, προκειμένου να αποφευχθούν εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού. Το αποτρεπτικό δυναμικό πρέπει να είναι αντίστοιχα μεγάλο, γι' αυτό και η κυβέρνηση του Βίλνιους επιμένει σε μια γερμανική ταξιαρχία. Αλλά έχει αλλάξει και η αντίληψη της απειλής στο Βερολίνο;
Οι Γερμανοί πολιτικοί φαίνεται να θέλουν να τοποθετήσουν μόνιμα στη Λιθουανία μόνο ένα λεγόμενο στοιχείο κομάντος, το οποίο θα αποτελείται από λιγότερα από 40 άτομα. Οι υπόλοιποι περισσότεροι από 4000 στρατιώτες θα μεταφέρονταν μόνο σε περίπτωση πολέμου. Αυτό είναι πολύ λίγο για τους Λιθουανούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η χώρα τους δεν έχει "στρατηγικό βάθος" και ότι δεν μπορούν να περιμένουν αρκετές ημέρες για γερμανική υποστήριξη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Επειδή η Γερμανία προφανώς αργεί να κινηθεί, η λιθουανική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει διπλωματική επίθεση. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λαντμπέργκις πέρασε δύο ημέρες στο Βερολίνο με αντιπροσωπεία, συναντώντας μεταξύ άλλων τον ομόλογό του, την Μπέρμποκ, την πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας Μαρί-Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν και τον Γενς Πλέτνερ, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Όλαφ Σολτς.
Ο Λάντσμπεργκ είχε στις αποσκευές του μια συγκεκριμένη πρόταση για τη γερμανική ανάπτυξη. Οι λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές. Όμως η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει σύντομα, αν εννοεί σοβαρά τις υποσχέσεις της από την "αλλαγή των καιρών". Το Βίλνιους χρειάζεται σαφήνεια το αργότερο μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στη Λιθουανία, από όλα τα μέρη.