Ο Κιμ που παρέμεινε επί περίπου έναν μήνα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εμφανίστηκε στο φερέφωνο του καθεστώτος, την εφημερίδα Rodong Sinmun σε φωτογραφίες με την κόρη του, συμπεριλαμβανομένης και μίας, όπου εμφανίζονται να κρατιούνται χέρι - χέρι και να βαδίζουν μπροστά από τον πύραυλο. Η εκτόξευση του ICBM την Παρασκευή έγινε μετά την προειδοποίηση της Πιονγιάνγκ προς τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις συμμαχικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν αντίποινα.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Korean Central News Agency ο Κιμ ήταν παρών «με την αγαπημένη κόρη και τη σύζυγό του» για να «καθοδηγήσει προσωπικά την όλη πορεία της δοκιμαστικής εκτόξευσης» του πυραύλου.
Η «πριγκίπισσα της Βόρειας Κορέας»
Η κόρη του Κιμ, που αποκαλύφθηκε στις φωτογραφίες, εικάζεται ότι είναι η Ju Ae, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσιονγκ Σεόνγκ-τσανγκ του Κέντρου Σπουδών για τη Βόρεια Κορέα στο Ινστιτούτο Sejong στη Νότια Κορέα, προσθέτοντας ότι το κορίτσι είναι το αντίστοιχο μιας Βορειοκορεατικής «πριγκίπισσας».
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τη κόρη του μπροστά από φορητή εξέδρα εκτόξευσης πυραύλου / Φωτογραφία: Korean Central News Agency/AP Photo
Τώρα που αποκαλύφθηκε η ταυτότητά της, πιθανότατα θα μπορεί να συμμετέχει σε κρατικές υποθέσεις, είπε, προσθέτοντας ότι η εμφάνισή της με τον πατέρα της θα μπορούσε ακόμη και να υποδηλώνει ότι είναι η κεχρισμένη διάδοχός του. Ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον επέλεξε για διάδοχό του αντί των μεγαλύτερων παιδιών του, επειδή του έμοιαζε περισσότερο, είπε ο Τσεόνγκ. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να θέλει να κάνει το ίδιο με τη συγκεκριμένη κόρη. Ίσως έχει τα προσόντα, που ο Κιμ πιστεύει ότι μοιάζουν πολύ με τα δικά του», είπε, προσθέτοντας ότι αν συνεχίσει να συνοδεύει τον πατέρα της σε σημαντικά γεγονότα, θα αποτελεί ένδειξη ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει.
Το KCNA ανέφερε ότι ο πύραυλος Hwasong-17 ICBM εκτοξεύτηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ και διήνυσε απόσταση 999 χλμ. σε μέγιστο ύψος έξι χιλιομέτρων προτού καταλήξει στη θάλασσα ανατολικά της χώρας – στοιχεία που συνάδουν με εκείνα που έδωσαν στη δημοσιότητα η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος είχε βεληνεκές άνω των 15.000 χλμ. - δηλαδή αρκετό για να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Η τελευταία πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην προσπάθεια να φρενάρει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο Μπάιντεν έχει στραμμένη την προσοχή του κυρίως στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία για να εντείνει τις προκλήσεις και να διεξάγει στρατιωτικές κινήσεις κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ρωσία και Κίνα - εταίροι επί μακρόν της Βόρειας Κορέας - έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον να τιμωρήσουν τον Κιμ με πρόσθετες κυρώσεις.
«Η πρόσφατη επικίνδυνη κατάσταση στην οποία οι στρατιωτικές απειλές των ΗΠΑ και άλλων εχθρικών δυνάμεων γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτες γύρω από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, επιτάσσει την επείγουσα, ουσιαστική επιτάχυνση της συντριπτικής πυρηνικής της αποτροπής», ανέφερε ο Κιμ κατά την εκτόξευση του πυραύλου, ζητώντας την ανάπτυξη περισσότερων στρατηγικών όπλων και την εκπαίδευση τακτικών πυρηνικών μονάδων.
H αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις σε έκτακτη συνάντησή της χθες Παρασκευή με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται στην Μπανγκόκ, έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» πολλών αποφάσεων του ΟΗΕ και για αποσταθεροποίηση της περιοχής. «Καταδικάζουμε έντονα τις ενέργειες αυτές και ζητάμε εκ νέου από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις παράνομες, αποσταθεροποιητικές ενέργειες», κατήγγειλε στη διάρκεια της έκτακτης αυτής συνεδρίασης.
H Σου Κιμ, αναλύτρια του Rand Corporation, που είχε εργαστεί στο παρελθόν στη CIA, ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ίσως ήθελε να δείξει στην κοινή γνώμη ότι όχι μόνον υπάρχει η τέταρτη γενιά της οικογένειάς του, που κυβερνά τη χώρα από την ίδρυσή της, αλλά ότι έχει και «ελπιδοφορόες προοπτικές». «Ίσως ο Κιμ ήθελε να καταστήσει σαφές στους υπόλοιπους από εμάς ότιτα όπλα είναι μόνιμο προσάρτημα του καθεστώτος, η ζωή του και των παιδιών του εξαρτώνται από αυτά και επομένως, θα ήταν πράξη αυτοεξόντωσης το να εγκαταλείψει την ανάπτυξη τνω όπλων», είπε η Σου Κιμ.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αγνόησε τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιστρέψει στις συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό που έχουν σταματήσει εδώ και περίπου τρία χρόνια. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι επιβεβαίωσε εκ νέου την αντίθεσή του στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, μετά τη δήλωσή του τον Σεπτέμβριο ότι η Βόρεια Κορέα «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα πυρηνικά όπλα ούτε θα αποπυρηνικοποιήσει πρώτα».