Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο μεγάλος φόβος του Πούτιν- Από τι κρίνεται η παραμονή του στην εξουσία! Πως επανέρχεται η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων;

"Ο μεγάλος φόβος του Πούτιν, θα φύγει η Ρωσία από την Κριμαία;" είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου σε αμυντικά θέματα Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Θα εγκαταλείψει η Ρωσία την Κριμαία;

Ακόμη και τώρα που  η Κριμαία βρίσκεται  σε απόσταση βολής από τα ουκρανικά HIMARS , μετά την απελευθερωμένη  του Χερσώνα, ο Στρατηγός του Αμερικανικού στρατού Mark Milley δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να απελευθερώσει το νότιο ουκρανικό έδαφος που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία από τότε που προσαρτήθηκε το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας αυτή την εβδομάδα, ο εν λόγω Στρατηγός, αμφισβήτησε την ικανότητα της Ουκρανίας να αναγκάσει πλήρως τις ρωσικές δυνάμεις να απομακρυνθούν από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να κατέχουν περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους.

«Όσον αφορά την πιθανότητα, μιας ουκρανικής στρατιωτικής νίκης, η οποία ορίζεται ως εκδίωξη των Ρώσων από όλη την Ουκρανία για να συμπεριλάβει αυτό που όρισαν, ή αυτό που ισχυρίζονται ως Κριμαία, η πιθανότητα να συμβεί αυτό σύντομα δεν είναι μεγάλη,  », είπε ο Milley.

Θα εγκαταλείψει η Ρωσία την Κριμαία;

Ο Milley πιστεύει ότι, εάν η Ουκρανία ανακτήσει ποτέ την Κριμαία, είναι πιο πιθανό ότι θα είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης της Ρωσίας από το έδαφος.

Παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσάρτησε το έδαφος το 2014 και ανακήρυξε την Κριμαία αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Milley πιστεύει ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε τελικά να λάβει μια «πολιτική απόφαση» να εγκαταλείψει την επικράτεια ως αποτέλεσμα  των απωλειών του ρωσικού στρατού. 

«Ο ρωσικός στρατός πονάει πραγματικά πολύ», είπε. «Επομένως, θέλουν οι Ουκρανοί να διαπραγματευτούν σε μια στιγμή που είναι στα δυνατά τους και ο αντίπαλός τους είναι σε αδυναμία. Και είναι πιθανό ίσως, να υπάρξει πολιτική λύση. Το μόνο που λέω είναι ότι υπάρχει πιθανότητα».

Ο Zελένσκι παραμένει "δεσμευμένος"

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δεν θα θέλει να ακούσει τον Milley να λέει ότι η Ουκρανία δεν έχει την ικανότητα να απελευθερώσει την Κριμαία ,όχι μόνο επειδή έρχεται σε αντίθεση με αυτά που λέει στον ουκρανικό λαό εδώ και χρόνια, αλλά και επειδή μπορεί να υποδηλώνουν ότι η Ουάσιγκτον, δεν είναι τόσο αφοσιωμένη σε αυτόν τον στόχο όσο είναι το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι έχει υποσχεθεί επανειλημμένα να διεκδικήσει εκ νέου την Κριμαία, ακόμη και πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φέτος.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν υπαναχώρησε από αυτή τη δέσμευση, λέγοντας στην τσεχική τηλεόραση νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Κριμαία μόλις τελειώσει η σύγκρουση και μόλις η Ουκρανία ανακτήσει το έδαφος.

«Θα πάω στην Κριμαία. Θέλω πολύ να δω τη θάλασσα», είπε.

Τα λόγια του Milley, ωστόσο, έρχονται καθώς ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να προτρέπει το Κίεβο να εκφράσει την προθυμία του να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να δουν κάποια λύση να έρχεται σύντομα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τον έλεγχο της Κριμαίας."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ-Ουκρανίας αναφορικά με την Κριμαία, όπου ο Ουκρανός Πρόεδρος τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσής της δια των όπλων, ενώ ο Αμερικανός Στρατηγός  τάσσεται υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας, "βλέποντας" τυχόν εγκατάλειψη της Κριμαίας από τους Ρώσους ως προϊόν πολιτικής απόφασης  και όχι ως αποτέλεσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σε προγενέστερο άρθρο μας, αναφερθήκαμε στην προσυμφωνημένη με τις ΗΠΑ αποχώρηση των Ρώσων από τον Χερσώνα κατά την εκτίμησή μας, επισημαίνοντας ότι αναμένουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία σε σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μετά  την έλευση του Χειμώνα, όπου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα τελματώσουν .

Είναι γνωστό επίσης ότι ο Πούτιν δημιουργεί αμυντικές γραμμές με οχυρωματικά έργα, οδόντες δράκοντος, έργα ΠΠΧ (πολλαπλής χρήσεως)  και λοιπά οχυρωματικά έργα στα εδάφη που κατέλαβε στην Ουκρανία, υποδηλώνοντας σαφώς την πρόθεσή του να τα διατηρήσει.

Επιπλέον μετά τα ψευδοψηφίσματα που έχουν κάνει οι Ρώσοι σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, έχουν εντάξει αυτά στην Ρωσική επικράτεια, χωρίς να παραλείπουν να υπενθυμίζουν το δόγμα τους περί χρήσης πυρηνικών  όπλων σε περίπτωση που θα απειλείτο η επικράτειά τους.

Κοινώς αφήνουν με τον τρόπο αυτό ανοιχτό ενδεχόμενο χρήσης τους σε περίπτωση που οι Ουκρανοί επιτεθούν προκειμένου να τα απελευθερώσουν.

Σε αυτά τα εδάφη εντάσσεται και η χερσόνησος της Κριμαίας στην οποία φιλοξενείται ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης θάλασσας, στην Σεβαστούπολη και η οποία έχει προσαρτηθεί από το 2014 στην Ρωσική επικράτεια.

Τα παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμησή μας ότι στην καλύτερη περίπτωση για το Κίεβο μπορεί να έχουμε το επόμενο χρονικό διάστημα έναν πόλεμο φθοράς μεταξύ Ουκρανών-Ρώσων, χωρίς ουσιώδη εδαφικά κέρδη, με τους μεν πρώτους να επιχειρούν χτυπήματα κατά της Κριμαίας από τον Χερσώνα, οι δε δεύτεροι να ανταποδίδουν χτυπωντας στρατηγικούς στόχους των Ουκρανών με drones-πυραυλικά συστήματα και πολεμική αεροπορία.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι αν οι Ουκρανοί παρόλα αυτά συνεχίσουν την επίθεσή τους για κατάληψη της Κριμαίας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν, κάτι το οποίο δεν επιθυμούν ΗΠΑ-Δύση, αφού θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.

Πάντως σε καμία περίπτωση ο Πούτιν δεν θα ανεχόταν μια νέα στρατιωτική ήττα της Ρωσίας στην Κριμαία, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της, αφού αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αμφισβήτησή του στο εσωτερικό της χώρας του και την ανατροπή του με πραξικόπημα.

Τι θα γινόταν τότε;

Ποιός θα τον διαδεχόταν  στο τιμόνι της Ρωσίας και τι θα έκανε προκειμένου να αποκαταστήσει το ρωσικό γόητρο;

Μήπως τότε ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων θα ήταν τεράστιος και ο κίνδυνος παγκόσμιας ανάφλεξης ορατότερος από ποτέ;

Τα ενδεχόμενα αυτά φαίνεται να ζυγίζουν οι ΗΠΑ και για αυτό ωθούν τον Ζελένσκι σε διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ