Αν και είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα από την σύγκρουση στην Ουκρανία, ειδικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν όπλα μαζικής καταστροφής να παραμονεύει είναι σαφές ότι μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τον σύγχρονο πόλεμο, για την σύγχρονη μάχη δηλώνει ο Καθηγητής σύγχρονων οπλικών συστημάτων και γεωστρατηγικής της Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας μιλώντας στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών και τον Ανδρέα Μαζαράκη.
Είναι σαφές ότι η τεχνολογία είναι παράγοντας αλλά δεν έχει κρίνει την μάχη σημειώνει ο κ. Γρίβας, επίσης η θεώρηση ότι οι σύγχρονοι στρατοί πρέπει να είναι μικροί και ευέλικτοι δεν επιβεβαιώνεται στην Ουκρανική μάχη. Ακόμα και το πλήθος έμπειρων μισθοφόρων από δυτικές χώρες δεν μπόρεσε να κάνει την διαφορά μέσα σε έναν καταιγισμό πυρών πυροβολικού σημειώνει ο καθηγητής.
Μήπως το πυροβολικό, τόσο στην κλασική του μορφή όσο και ο πεζικάριος, ο αποφασισμένος πεζικάριος κρίνουν τις μάχες; Και πόσο μεγάλο ρόλο παίζει, ειδικά στην Ουκρανία η Παλαιική άμυνα και οι πληροφορίες ακόμα και από απλούς πολίτες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
Μεταξύ άλλων ο Καθηγητής σημειώνει "είναι ακόμη πολύ νωρίς για να έχουμε μία σαφή εικόνα για το τι ακριβώς έγινε και τι συμπεράσματα βγαίνουν και επίσης υπάρχει πάρα πολύ παραπληροφόρηση όπως υπάρχει επίσης και έντονη φόρτιση, δηλαδή ένθεν και ένθεν ένας οπαδισμός που αγγίζει τα όρια του γελοίου πολλές φορές και συσκοτίζει την ικανότητά μας να αναλύουμε έτσι πιο πραγματιστικά.
Φαίνεται λοιπόν ότι η Ρωσία πλήρωσε μια υπερβολικά έτσι μεγάλη αισιοδοξία, θεωρούσε ότι θα μπορούσα να τερματίσει πολύ γρήγορα την αντιπαράθεση αυτή με μία αλλαγή καθεστώτος και από ότι φαίνεται πήγανε να εφαρμόσει στο στρατιωτικό επίπεδο μία εκδοχή εκσυγχρονισμένη, θα μπορούσε να πει κανείς ήπια, αυτό που λέμε μάχης σε βάθος το οποίο είναι μία μεθοδολογία Σοβιετική την οποία έχει αναπτύξει ο μεγάλος Βλαδίμηρος Τριανταφύλοφ, μια τεράστια μορφή στο χώρο της Στρατιωτικής επιστήμης σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ιδρυτής ουσιαστικά της Σοβιετικής Στρατιωτικής επιστήμης και Έλληνας. Έλληνας πόντιος.
Μία άγνωστη μορφή στην Ελλάδα, τεράστια μορφή στην στον πλανήτη και στην στη Ρωσία που σκοτώθηκε νέος σε αεροπορικό, πιθανώς και καλύτερα (...) Αυτή λοιπόν η μεθοδολογία έλεγε ότι χτυπάμε τον αντίπαλο σε όλο το εύρος και σε όλο το βάθος δηλαδή κάνουμε τρισδιάστατη προσβολή χρησιμοποιούμε και ανορθόδοξο πόλεμο, ειδικές επιχειρήσεις για αυτό και η λογική των σοβιετικών που ήταν χτυπάμε σε όλο το βάθος ήτανε και η πρώτη που ανέπτυξαν Δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών από την έμπνευση αυτή την πήρανε και οι Γερμανοί στο μεσοπόλεμο όταν συνεργάζονταν με τη Σοβιετική Ένωση.
Ακόμα και μισθοφόροι δυτικοί, ακόμα και Αμερικανοί με μεγάλη εμπειρία από σύγκρουση στο Αφγανιστάν και τα λοιπά βρέθηκαν σε ένα χώρο στον οποίο κυριολεκτικά δε σταμάταγα να πέφτουνε οβίδες πυροβολικού και ρουκέτες. Λοιπόν ο όγκος είναι πάρα πολύ σημαντικός, η ακρίβεια είναι πάρα πολύ σημαντική και το βεληνεκές είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορείς δηλαδή να τελειώσεις μία μάχη με μερικά αεροσκάφη και άλλα τόσα άρματα μάχης υψηλής τεχνολογίας.
Όχι θέλει αντοχή, θέλει να έχεις μεγάλες ικανότητες και να ασκείς πλήγματα στον αντίπαλο αλλά να μπορείς, να μπορείς και να δέχεσαι και πλήγματα και αυτό σημαίνει αριθμούς μεγάλους αριθμούς και οπλικών συστημάτων. Δεν μπορείς να βγάλεις πόλεμο με 50-100 άρματα μάχης υψηλής τεχνολογίας, θέλεις πολύ περισσότερα και δυνατότητες να υποστείς, να έχεις αν όχι πολλές απώλειες αλλά και κυρίως ψυχική αντοχή, να αντεπεξέλθεις έναν παρατεταμένο πόλεμο. Επίσης και η αντίληψη ότι οι σημερινοί πόλεμοι είναι μικροί και γρήγοροί και θα τελειώσούν γρήγορα αποδείχθηκε μια ψευδαίσθηση.
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα