Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

ΥΠΕΞ Αρμενίας: Σε όλες τις κατευθύνσεις συναντάμε τις μαξιμαλιστικές θέσεις του Αζερμπαϊτζάν

Κομβικά ζητήματα που αφορούν και την κρίση με το Αζερμπαϊτζάν έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν (Ararat Mirzoyan), απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των Διαρκών Επιτροπών για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, των Οικονομικών, Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων.

«Το κακό είναι, ότι σε όλα τα θέματα, σε όλες τις κατευθύνσεις στις οποίες και για τις οποίες διαπραγματευόμαστε με το Αζερμπαϊτζάν, συναντάμε τις μαξιμαλιστικές θέσεις τους και η εντύπωσή μου είναι, ότι το Αζερμπαϊτζάν, δεδομένου ότι είχε στρατιωτικές επιτυχίες, μπορεί τώρα να υπαγορεύσει κάποιους όρους στην Αρμενία. Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα και με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να επιτευχθεί διαρκής, συνολική και βιώσιμη ειρήνη», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Αρμενίας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία, τη διευθέτηση της διένεξης  Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, και στα ζητήματα απεμπλοκής επικοινωνιών.

«Ελπίζω, ότι το Αζερμπαϊτζάν, με την πάροδο του χρόνου, θα καταλάβει, και εάν πραγματικά θέλει και ενδιαφέρεται για μια σταθερή ειρήνη στον Νότιο Καύκασο, τότε πρέπει επίσης να καταγράψει ότι σε ορισμένα θέματα δεν μπορούν να υπάρξουν μονόπλευρες λύσεις. Αυτό δεν θα λειτουργήσει απλά.  Δεν θα είναι μακροπρόθεσμο. Εδώ είναι τα άσχημα νέα», πρόσθεσε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τα καλά νέα  είναι, ότι τώρα,  όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στο πίσω μέρος της σχέσης μας, όλα τα ζητήματα και οι κατευθύνσεις με τα οποία διαπραγματευόμαστε, όλα αυτά βρίσκονται υπό  διεθνή προσοχή, υπό ξεκάθαρη προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Αυτά που λέω, μπορούμε να το δούμε όταν κάνουμε μια ανάλυση στο βάθος του χρόνου. Προς το παρόν βλέπουμε, ότι αυτή η προσοχή γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Και ιδιαίτερα μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν 13-14 Σεπτεμβρίου, νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα στο Αζερμπαϊτζάν, ότι η χρήση βίας ή η απειλή χρήσης βίας δεν μπορεί να είναι ο δρόμος επίλυσης προβλημάτων. Και πάλι, ελπίζω, ότι αυτό το μήνυμα θα γίνει κατανοητό και στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτά είναι τα καλά νέα», εκτιμά κ. Μιρζογιάν και συμπληρώνει:

«Επίσης, υπάρχουν κανόνες και γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Στην πραγματικότητα αυτό είναι το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας. Γνωρίζετε, ότι υπάρχουν διάφορα κέντρα που ενδιαφέρονται οι διαπραγματεύσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν να συνεχιστούν εποικοδομητικά και να έχουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Είμαστε χαρούμενοι, που βλέπουμε αυτές τις προσπάθειες, και συμμετέχουμε εποικοδομητικά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις σε διάφορα φόρα. Μόλις πριν από 2 με 3 ημέρες, στο Σότσι έλαβε χώρα η τριμερής συνάντηση των ηγετών Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν-Ρωσίας. Σε λίγες ημέρες θα ταξιδέψω για την Ουάσιγκτον. Εκεί θα συναντηθώ με τον κ. Μπαϊράμοφ και τον κ. Μπλίνκεν. Με άλλα λόγια, αυτή είναι μια συνεχής και εντατική διαδικασία που αποδεικνύει, ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας, για την οποία μίλησα τις προάλλες, υπάρχει».

Όσον αφορά το  το ξεμπλοκάρισμα των περιφερειακών συνδέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας τονίζει πως, «αναμφίβολα, το πρόβλημα της απεμπλοκής περιφερειακών, οικονομικών και μεταφορικών υποδομών είναι μία από τις κύριες κατευθύνσεις των διαπραγματεύσεών μας και αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής διευθέτησης ζητημάτων στον Νότιο Καύκασο. Μπορώ μόνο να καταγράψω ότι ναι, οι πρόσφατες συναντήσεις μας, καθώς και οι δηλώσεις που έγιναν εκτός Αρμενίας, φαίνεται να υποδηλώνουν, ότι κανείς δεν αμφιβάλλει, ότι οι δρόμοι ή οι υποδομές μεταφορών, που πρόκειται να ξεμπλοκαριστούν και υποτίθεται να κατασκευαστούν, θα βρίσκονται εξ ολοκλήρου υπό την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών από τις οποίες διέρχονται. Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση» 

Αναφορικά με τη δυναμική της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, ο κ. Μιρζογιάν λέει πως, «δεν θέλω να επαναλάβω τις εκτιμήσεις γενικής φύσεως που έχω κάνει πολλές φορές. Νομίζω, ότι είναι γνωστό, ότι η διαδικασία εξομάλυνσης γίνεται χωρίς προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα όμως, η Τουρκική πλευρά συνδέει συνεχώς την διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας με την εξομάλυνση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που κατά κάποιο τρόπο θυμίζει και από μόνο του προϋπόθεση» .

«Ωστόσο, παράλληλα με αυτές τις δηλώσεις, διεξάγονται πολύ συγκεκριμένες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένου και στο επίπεδο ειδικών Εκπροσώπων, Απεσταλμένων. Αλλά και πέρα από αυτό το πλαίσιο, με συμμετοχή συγκεκριμένων ειδικών. Και η συζήτηση στην πραγματικότητα αφορά πολλά και συγκεκριμένα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των συνόρων για άτομα με Διπλωματικά διαβατήρια, καθώς και του ανοίγματος των συνόρων για πολίτες τρίτων χωρών. Μπορώ να πω, ότι υπάρχει πρόοδος. Η συζήτηση συνεχίζεται. Και μπορώ επίσης να πω, ότι περιμένω και ελπίζω, ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον», κατέληξε ο ΥΠΕΞ της Αρμενίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...