Όσο οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ρωσικούς πυραύλους cruise και επιθέσεις drones, το Κίεβο αναζητά οποιαδήποτε αντιαεροπορική λύση μπορεί να καταρρίψει επιθετικούς πυραύλους και περιπλανώμενα πυρομαχικά. Οι ΗΠΑ σκέφτονται σοβαρά την πώληση παλαιότερων συστημάτων αεράμυνας HAWK, τα οποία κρατούνται εδώ και χρόνια στις αποθήκες του οπλοστασίου τους.
Η Ισπανία βρίσκεται τώρα στη εν εξελίξει διαδικασία αποστολής συστημάτων HAWK στην Ουκρανία.
Ποια Είναι τα συστήματα HAWK;
Τα συστήματα αεράμυνας HAWK χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό από την δεκαετία του '60. Η ολόκληρη ονομασία είναι Raytheon MIM-23 HAWK, όπου HAWK σημαίνει “Homing All the Way Killer.” Τα HAWK αποτελούν κομμάτια μουσείων εδώ και αρκετά χρόνια.
Τα όπλα αυτά αποσύρθηκαν μια για πάντα όταν ξεκίνησαν να υιοθετούνται τα νεότερα συστήματα αεράμυνας Patriot, περίπου στα τέλη της δεκαετίας του '80. Βέβαια, το αμερικανικό σώμα πεζοναυτών παρέταξε κάποια HAWK και κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '90.
Οι πύραυλοι των HAWK είναι 5 μέτρα σε μήκος, ενώ ζυγίζουν περίπου 635 κιλά. Το βεληνεκές τους είναι 40 χιλιόμετρα, οπότε σε αυτό το κομμάτι ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πιθανώς μελλοντικών καθηκόντων τους. Τα συστήματα είναι παντός καιρού, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν μέρα και νύχτα. Οι κεφαλές τους είναι ισχυρά εκρηκτικές.
Πώς θα Χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία;
Παρά την μεγάλη τους ηλικία, Αμερικανοί και Ουκρανοί ελπίζουν πως τα HAWK θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα ιρανικής παραγωγής drones καμικάζι Shahed-136 (δείτε πώς συγκρίνονται με τα τουρκικά Bayraktar) των Ρώσων.
Τα HAWK είναι αναποτελεσματικά εναντίον παρεμβολών και άλλων ηλεκτρονικών αντιμέτρων, ενώ μπορούν επίσης να ξεγελασθούν εύκολα σε επιθέσεις υψηλής έντασης από σύγχρονους πυραύλους cruise. Αλλά, εναντίον περιπλανώμενων πυρομαχικών (drones καμικάζι) μπορούν να φανούν αρκετά χρήσιμα. Τα drones αυτά πετούν με προβλέψιμο τρόπο και δεν εκτελούν ελιγμούς αποφυγής. Οπότε, εάν τα HAWK παραταχθούν στην Ουκρανία πιθανότατα δεν θα ξεγελαστούν από αυτές τις μη επανδρωμένες ιπτάμενες βόμβες.
Να προσθέσουμε επίσης πως οι Αμερικανοί έχουν αρκετά τέτοια συστήματα αποθηκευμένα. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 27.000 αναχαιτιστικοί πύραυλοι βρίσκονταν στις αποθήκες του οπλοστασίου των ΗΠΑ το '80. Βέβαια, όλα αυτά τα συστήματα πρέπει να δοκιμαστούν πριν σταλθούν. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως μόνο κάποιες χιλιάδες από αυτά είναι πραγματικά διαθέσιμα.
Από την άλλη, οι Ρώσοι αγοράζουν χιλιάδες drones "αυτοκτονίας" από το Ιράν, μιας και κοστίζουν μόλις 20.000 δολάρια το καθένα.