Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, κατά την επικοινωνία που είχαν Σολτς και Ερντογάν, οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις» για μια σειρά θεμάτων.
Σύμφωνα με τον Χέμπεστραϊτ, ο καγκελάριος της Γερμανίας «επαίνεσε τη δέσμευση της Τουρκίας να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας».
Επίσης, ο Σολτς «απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη "βρόμικη βόμβα". Ο καγκελάριος και ο τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν ότι η ρητορική της Ρωσίας σχετικά με τα πυρηνικά είναι ανεύθυνη», επισήμανε καταληκτικά σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Ερντογάν έκανε παράπονα στον Σολτς για την επίσκεψη στην Αθήνα: «Η Γερμανία να επιστρέψει στην ουδετερότητα»
Όπως προκύπτει ως συμπέρασμα, η γερμανική κυβέρνηση δεν έκανε κάποια αναφορά στα παράπονα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Όλαφ Σολτς περί «επιστροφής της Γερμανίας» στην ουδετερότητα.
Για ποιον λόγο ο Ερντογάν έκανε παράπονα στον Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό,Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε τη στήριξή του στη χώρα μας και έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία του άλλου.
Λόγω αυτού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ- συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο και του είπε ότι περιμένει από το Βερολίνο να επιστρέψει στην ουδέτερη στάση του όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ακόμα, ο Ερντογάν είπε στον Σολτς, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στον στενό διάλογο με τον Γερμανό καγκελάριο για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε κάθε τομέα. Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ πρέπει να αναβιώσουν.
«Οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» είχε δηλώσει, ακόμα, ο Γερμανός καγκελάριος, από την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα και τις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα τουρκικά ΜΜΕ προχώρησαν σε οργισμένα δημοσιεύματα, στα οποία έγραφαν, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα «παίζει με τη φωτιά».