Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής και σύγχρονων οπλικών συστημάτων Κώστας Γρίβας μιλάει για την διαφορετική σημασία που τείνει να αποκτήσει η ΑΟΖ στην εποχή μας, στο Parapolitika FM.
Μια ΑΟΖ που τείνει πλέον να γίνει De Facto επέκταση της στεριάς ενός κράτους. Όλοι καταλαβαίνουμε την σημασία για την χώρα μας μιας τέτοιας προσέγγισης μιας και η Αρχιπελαγική δομή του Αιγαίου δίνει στην χώρα μας μια διαφορετική γεωπολιτική δυναμική.
Μεταξύ άλλων ο καθηγητής αναφέρει, δεν είναι δική μου άποψη ή κάποια θεωρία δική μου, είναι κάτι το οποίο ευτυχώς ή δυστυχώς ευτυχώς καταρχήν συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο χάρη σε μία σειρά από εξελίξεις και η εξέλιξη αυτή μας επηρεάζει και μας άμεσα.
Στο θαλάσσιο χώρο ότι υπάρχει μία τάση επαναλαμβάνω σε παγκόσμιο επίπεδο έχοντας ξεκινήσει από την Κίνα και τη νότια σινική θάλασσα αλλά δεν έχει περιοριστεί εκεί έχει επεκταθεί, τα χωρικά ύδατα αλλά και η ΑΟΖ να θεωρούνται να αντιμετωπίζονται και de facto να μετατρέπονται σε προέκταση της στεριάς σε αυτό που λέμε γαλάζιο έδαφος από κει που πήρε και ο Ερντογάν τότε την περιβόητη Γαλάζια πατρίδα.
Δηλαδή να μετατρέπονται μετατρέπονται υπό την έννοια το πώς θα αντιμετωπίσεις την κυριαρχία σου, όχι απλώς σε χώρο στον οποίο να έχεις κυριαρχικά δικαιώματα (...) Δηλαδή πλέον δεν είναι τα 12 ναυτικά μίλια είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, ένα από τα νομικά υπόβαθρα και το πιο σοβαρό νομικό υπόβαθρο της ίδιας της έννοιας των χωρικών υδάτων είναι αυτό που λέμε ο κανόνας βολής του πυροβόλου δηλαδή τα χωρικά ύδατα ως νομική έννοια υπήρξαν σε μεγάλο βαθμό χάρη στο πυροβολικό και το εύρος τους μεγαλώνει ανάλογα με το πώς εξελίσσεται το βεληνεκές του πυροβολικού.
Σε πολύ γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι τα χωρικά ύδατα είναι ο χώρος στον οποίο εάν μονομαχήσει το χερσαίο πυροβολικό με τη θαλάσσια ισχύ, με τα πολεμικά πλοία δηλαδή, τότε το πυροβολικό και ένα πλεονέκτημα και επειδή τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία τεράστια επανάσταση στην ανάπτυξη Συστημάτων κυρίως από πλευράς της Κίνας (...) σε βελτιωμένα συστήματα πυροβολικού το ίδιο το νομικό υπόβαθρο των χωρικών υδάτων μεταλλάσσεται. (...)
Μία παγκόσμια έτσι τάση για de facto μετατροπής των εγγύς υδάτων σε γαλάζιο έδαφος, αυτό έχει την άμεση αντανάκλαση του και στο Αιγαίο, είναι η ιδανική περιοχή να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο γιατί είναι μία αρχιπελάγική δομή με πάρα πολλά νησιά ουσιαστικά του Αιγαίου είναι εδάφη που περιτριγυρίζονται από μικρές σχετικά θαλάσσιες εκτάσεις.
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα