Το άνοιγμα νέων οδών συνεργασίας στην Αφρική μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτείων και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πατριάρχης Θεόδωρος με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο το μεσημέρι της Τρίτης, 11 Οκτωβρίου. Για σχεδόν μισή ώρα οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για το πλούσιο ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική, με τον κ. Μπάιντεν να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνεχιζόμενη παραβίαση της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από την Εκκλησία της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται, ότι η εισπήδηση του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Αφρική έγινε ως αντίποινα για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας από τον πατριάρχη Θεόδωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πατριαρχική αποστολή παρέδωσε λίστα με ονόματα ιερέων, οι οποίοι σε συνεργασία με τις τοπικές ρωσικές πρεσβείες στην Αφρική χρηματοδοτούν και δωροδοκούν Αφρικανούς προκειμένου να εγκαταλείψουν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και να μπουν στην παράνομη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται και ονόματα Αμερικανών πολιτών. Ως εκ τούτου, κρίνεται ότι η δράση τους σε συνεργασία με τη Ρωσία αφορά όχι μόνο την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Στη συνέχεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία που έχουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και η Ορθόδοξη Εκκλησία με τις αμερικανικές πολιτικές και πολιτειακές Αρχές. Επίσης, έγινε το πρώτο βήμα προκειμένου να ανοίξει η πόρτα για μία στενότερη συνεργασία μεταξύ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της αμερικανικής κυβέρνησης σε όλη την Αφρική.
Το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν, Στιβ Ρισσέτι (Steve Ricchetti), καθώς και αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, οι οποίοι χειρίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με την Αφρική, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, η πατριαρχική αποστολή απαρτιζόταν από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, Άλεξ Καρλούτσο, τους μητροπολίτες Γουινέας, Γεώργιο, και Μέμφιδος, Νικόδημο, και τον πατέρα Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο.
Ο πατριάρχης Θεόδωρος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ως προσκεκλημένος του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ένας πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Αμερική.
Πατριάρχης Θεόδωρος για τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν: Μιλήσαμε για τη ρωσική εισβολή εναντίον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
Ο πατριάρχης Θεόδωρος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αμερικανό Πρόεδρο για τα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για τη φιλοξενία και την πολιτική στήριξη που του εξασφάλισαν.
Όπως σημείωσε, μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, «μιλήσαμε (με τον Πρόεδρο Μπάιντεν) όχι μόνο για την εισβολή στην Ουκρανία αλλά και για την εισβολή από μία άλλη εκκλησία στο δικό μου Πατριαρχείο. Όμως, θα ήθελα να πω ότι εκφράσαμε την μεγάλη μας ευγνωμοσύνη γιατί οι ΗΠΑ αγαπούν και βοηθούν την πατρίδα μας την Ελλάδα αλλά και τα δίκαια για το νησί μας, την Κύπρο. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην προσωπική ζωή του και το πώς από τα μικρά του χρόνια η μητέρα του τον δίδαξε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Κουβεντιάσαμε με πόση προσοχή παρακολουθεί τα προβλήματα στην Αφρική, τα οποία γνωρίζει πολύ καλά διότι είχε έρθει πολλές φορές στη Νότιο Αφρική, είχε υπηρετήσει σε χώρες της Αφρικής. Και μας διαβεβαίωσε ότι είναι κοντά στο έργο μας και είναι κοντά στην πατρίδα μας την Ελλάδα και στα (εθνικά) δίκαια. Επίσης, ως πατριάρχης της Αιγύπτου ευχαρίστησα τον δικό μας Πρόεδρο τον Σίσι που εργάζεται για τη συμφιλίωση των λαών μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών και προσκάλεσα τον πρόεδρο της Αμερικής να έλθει κοντά μας στην Αίγυπτο για να μας βοηθήσει όπως κάνει πάντα για τα δίκαια σε όλο τον πλανήτη γιατί είμαστε μία μικρή γειτονία».
Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε ότι «η Αμερική είναι ένας φάρος θρησκευτικής ελευθερίας και δημοκρατίας και υποστηρίζει αυτές τις αξίες παντού, σε όλον τον κόσμο, είτε είναι στην Ουκρανία είτε είναι στην Αφρική, όπου μία αδελφή εκκλησία, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, υποφέρει από την εισβολή μίας αδελφής ορθόδοξης κατά τα άλλα εκκλησίας, η οποία δυστυχώς δεν συμπεριφέρεται ούτε ως αδελφή ούτε ως ορθόδοξη ούτε ως εκκλησία. Μακαριότατε, όχι μόνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά ολόκληρος ο αμερικανικός λαός και ασφαλώς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, με πρώτο τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο, βρισκόμαστε στο πλευρό της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας. Και οι δύο αυτοί κορυφαίο θεσμοί της Ορθοδοξίας, ο πρώτος θρόνος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ο δεύτερος θρόνος, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, έχουν άρρηκτους δεσμούς που κανείς δεν μπορεί να τους διασπάσει και σήμερα είδαμε άλλο ένα δείγμα αυτής της σύμπνοιας, της ομόνοιας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο προκαθημένων».