Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

''Ναυάγησαν'' τα σχέδια τους! 30 Ουκρανοί σαμποτέρ πιάστηκαν στα πράσα- Στην ''φάκα'' της FSB: 8 συλλήψεις για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας (Εικόνες- Βίντεο)

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε οκτώ υπόπτους για την επίθεση με εκρηκτικά που σημειώθηκε το Σάββατο στη γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει την προσαρτημένη ουκρανική χερσόνησο με το ρωσικό έδαφος.

Σε ανακοίνωσή της η FSB επεσήμανε ότι έχουν συλληφθεί πέντε Ρώσοι και «τρεις πολίτες της Ουκρανίας και της Αρμενίας», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε 22 παλέτες με ρολά πλαστικού φιλμ συσκευασίας, συνολικού βάρους 22.770 κιλών», πρόσθεσε.

Όπως υποστηρίζει η FSB, τα εκρηκτικά είχαν σταλεί στις αρχές Αυγούστου με πλοίο από το λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, προς το Ρουσέ της Βουλγαρίας. Στη συνέχεια πέρασαν από το λιμάνι Πότι της Γεωργίας και μέσω της Αρμενίας έφτασαν οδικώς στη Ρωσία.

Η ρωσική υπηρεσία επεσήμανε ότι τα εκρηκτικά εισήλθαν στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου με φορτηγό που είχε πινακίδες κυκλοφορίας Γεωργίας. Αυτό έφτασε στις 6 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από την επίθεση, στη ρωσική επαρχία Κρασνοντάρ, στα σύνορα με την Κριμαία.

Σύμφωνα με την FSB, «αυτή την τρομοκρατική ενέργεια» οργάνωσε η υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας και ο διευθυντής της Κίριλο Μπουντάνοφ. Πράκτορας του Κιέβου συντόνισε τη μεταφορά των εκρηκτικών και ήταν σε επαφή με διάφορους μεσάζοντες.

Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες κάποιων εκ των συλληφθέντων:

Κίεβο: «Ανοησίες» οι ανακοινώσεις της FSB ότι την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας οργάνωσε η Ουκρανία

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε σήμερα Τετάρτη ως «ανοησίες» τη ρωσική αποκάλυψη ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την έκρηξη του Σαββάτου στη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία, η οποία συνδέει την προσαρτημένη από τη Ρωσία ουκρανική χερσόνησο με το ρωσικό έδαφος.

Ο Γιουσόφ αποκάλεσε την FSΒ και την Επιτροπή Έρευνας «ψευδείς δομές που υπηρετούν το καθεστώς Πούτιν, οπότε σίγουρα δεν θα σχολιάσουμε τις ανακοινώσεις τους».

7 νεκροί στην Αντβίιβκα 


 

30 Ουκρανοί σαμποτέρ σχεδίαζαν να μπουκάρουν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο ασκών καθήκοντα κυβερνήτη της περιοχής του Ζαπορόζγιε Γεβγκένι Μπαλίτσκι ανέφερε μια απόπειρα 30 Ουκρανών σαμποτέρ να διεισδύσουν στον πυρηνικό σταθμό του Ζαπορόζιε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα mk.ru. 

 

Σημείωσε ότι οι σαμποτέρ ταξίδευαν με σκάφη, εκ των οποίων τα περισσότερα βυθίστηκαν.

Μιλώντας στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Russia 24, ο Μπαλίτσκι είπε επίσης ότι γίνονται τακτικά απόπειρες διείσδυσης στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhya. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται επίσης.

«Έχουμε καταγεγραμμένες περισσότερες από 30 αφίξεις στην περιοχή του σταθμού», είπε.

Παράλληλα, η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι δεν επιτρέπει σε οχηματοπομπή της εταιρείας να μεταφέρει ντίζελ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησής του.

Η προσφάτως αποκατασταθείσα ηλεκτροδότηση του σταθμού διακόπηκε και πάλι, αναγκάζοντας το σταθμό να καταφύγει σε γεννήτριες έκτακτης ανάγκης που λειτουργούν με ντίζελ, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι.

Η Energoatom ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο σταθμό. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία.

«Η Energoatom ετοίμασε και έστειλε άλλο ένα φορτίο καυσίμου ντίζελ στον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια», ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία. «Ωστόσο από τις 10:00 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η ρωσική πλευρά δεν επιτρέπει τη διέλευση της οχηματοπομπής της εταιρείας».

Στο μεταξύ, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της περιφέρειας της Ζαπορίζια δήλωσε σήμερα πως μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό δεν είναι δυνατή μέχρι το μέτωπο να μετακινηθεί κατά τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα.

Ο IAEA ασκεί πίεση για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας γύρω από το σταθμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι από περισσότερες από 50 χώρες θα συναντηθούν στο περιθώριο συνόδου του NATO σήμερα στις Βρυξέλλες

Για να συζητήσουν την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, έπειτα από δύο ημέρες ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου.

Τα προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είναι σχεδιασμένα να προστατεύουν ολόκληρες πόλεις από αεροπορικές επιθέσεις. Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα στην Ουκρανία προκάλεσαν τον θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100 και διακοπές σε δίκτυα ηλεκτροδότησης στη χώρα.

Χθες, Τρίτη, η Ουκρανία έλαβε το πρώτο από τέσσερα IRIS-T SLM συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει στη χώρα η Γερμανία, σύμφωνα με πηγή του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Μιλώντας ενόψει της διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO σήμερα και αύριο, 12-13 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ παρότρυνε τους συμμάχους να παράσχουν επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία που έγιναν χθες και προχθές ένδειξη αδυναμίας και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι εξαντλούνται οι εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούν να σημειώσουν πρόοδο στο πεδίο των μαχών. Η Ρωσία όντως χάνει στο πεδίο των μαχών", σημείωσε ο ΓΓ του NATO.

"Η Ουκρανία έχει την ορμή και συνεχίζει να αποκομίζει σημαντικά κέρδη ενώ η Ρωσία καταφεύγει ολοένα και περισσότερο σε φρικτές και αδιάκριτες επιθέσεις σε αμάχους και κρίσιμης σημασίας υποδομές", υπογράμμισε.

Προτού οι υπουργοί Άμυνας του NATO αρχίσουν σήμερα τις συνομιλίες τους με δείπνο, προγραμματίζεται να συναντηθούν με τους εταίρους τους της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, οργανισμό που συστάθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για να παρακολουθεί τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες των αξιωματούχων περισσότερων από 50 χωρών θα επικεντρωθούν στην παροχή επιπρόσθετων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο NATO Τζούλιαν Σμιθ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ θα μετάσχει και στις δύο συνόδους στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας του NATO είναι η πρώτη μεγάλη σύνοδος της συμμαχίας που γίνεται μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, την ανακοίνωσή της για επιστράτευση και την εξαπόλυση συγκαλυμμένων πυρηνικών απειλών, κινήσεις που το NATO έχει χαρακτηρίσει σαφή κλιμάκωση του πολέμου που άρχισε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το NATO προειδοποίησε χθες τη Μόσχα ότι θα αντιδράσει σε επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές των συμμάχων "ενωμένα και αποφασιστικά" και ότι παρακολουθεί επίσης στενά τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Bild: Τα τρία μέτωπα που θα χτυπήσει το ΝΑΤΟ εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά!

Ενώ η Ρωσία υποχωρεί όλο και περισσότερο στο μέτωπο του πολέμου, η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας είναι έντονη: Θα απαντήσει άραγε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με πυρηνικά όπλα;

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό δεν εξαρτάται από το αν θα σημειώσει πρόοδο στο μέτωπο του πολέμου. Πρόκειται για το τίμημα που θα πλήρωνε ο Ρώσος πρόεδρος, αν έφτανε στα άκρα.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τις πυρηνικές απειλές που εκτοξεύει ο Ρώσος πρόεδρος, συνέκρινε την κατάσταση με την κουβανική πυραυλική κρίση του 1962 και μίλησε για επικείμενο «Αρμαγεδώνα».

«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα χωρίς να καταλήξουμε σε Αρμαγεδδώνα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, η Ρωσία είχε νωρίτερα ενημερωθεί ότι, εάν πατήσει το κουμπί των πυρηνικών, θα πρέπει να περιμένει μια σκληρή αντίδραση της Δύσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει τη Ρωσία μέσω διπλωματικών διαύλων για το πώς θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών βομβών στην Ουκρανία.

Πώς θα είναι όμως η αντίδραση της Δύσης; Ο Πούτιν θα πρέπει να υπολογίζει σε σκληρά αντίποινα του ΝΑΤΟ που θα στοχεύουν σε τρία μέτωπα:

1ον: Η ολοκληρωτική απομόνωση της Ρωσίας

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης από νατοϊκή χώρα δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι, ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα θα ακολουθηθεί επίσης από ένα πλήρες εμπάργκο φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα ήταν εντελώς αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και δύσκολα θα μπορούσε να βρει προμηθευτές για τις πρώτες ύλες της – πρακτικά το μοναδικό εξαγωγικό προϊόν της.

Από την πλευρά του, ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών και πολιτικός εμπειρογνώμονας στο Κίεβο, παραθέτει τη δική του εκδοχή: «Εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να σταματήσει κάθε εμπόριο με τη Ρωσία και επίσης να αναγκάσει την Κίνα και την Ινδία να επιβάλουν εμπορικό εμπάργκο στη Ρωσία».

2ον: Παράλυση της Ρωσίας μέσω κυβερνοεπιθέσεων

«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να αντιδράσουν με μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι οποίες θα είχαν καταστροφικές συνέπειες για τον Πούτιν και τη Ρωσία», υποστήριξε από την πλευρά του ο ειδικός, Νίκο Λανγκ, πρώην επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Συγκεκριμένα: Τα βασικά δίκτυα επικοινωνίας θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση ή ακόμη και να παύσουν να λειτουργούν (τηλέφωνο, Διαδίκτυο).

 

3ον: Ένα συμβατικό, δηλαδή μη πυρηνικό στρατιωτικό χτύπημα από το ΝΑΤΟ

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης νατοικής χώρας υποστήριξε στην εφημερίδα BILD ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε απειλήσει τη Ρωσία με «στρατιωτική απάντηση» σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε βάρος της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο διπλωμάτης άφησε ανοιχτό το τι ακριβώς σημαίνει η δήλωσή του.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους Ρώσους ή εσείς να το ξέρετε αυτό», είπε. «Διαφορετικά, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προειδοποίησης δεν θα έχει νόημα. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία θα έπαιρνε «όλα τα όπλα που χρειάζεται» για να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Και αυτό περιλαμβάνει άρματα μάχης και αεροπλάνα», πρόσθεσε.

Για τον Γερμανό εμπειρογνώμονα, Νίκο Λανγκ, η απάντηση με την οποία η Δύση απειλεί τη Μόσχα είναι αρκετά σοβαρή ώστε να αποτρέψει τον Πούτιν από το να ρίξει πυρηνικά.

«Η χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ αποτρέπεται ουσιαστικά. Η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας δεν θα έκρινε το αποτέλεσμα του πολέμου του Πούτιν και θα είχε εξαιρετικά υψηλό κόστος για τη Ρωσία».

Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η περιοχή που πρόσφατα προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία, συρρικνώνεται ήδη και ο ουκρανικός στρατός σημειώνει ταχεία πρόοδο, ακόμη και μετά την απελευθέρωση της πόλης Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Αλλά ο Πούτιν δεν έχει δείξει ακόμη σημάδια ότι είναι σοβαρός όταν απειλεί για χρήση πυρηνικών όπλων – αν και έχει ήδη ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές».

Ο Πούτιν λίγο πολύ απειλεί ανοιχτά ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Ουκρανία προσπαθήσει να απελευθερώσει τις περιοχές που η Ρωσία μόλις προσάρτησε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Αυτό -σύμφωνα με το πρόσχημα του Πούτιν- θα ισοδυναμούσε με επίθεση στην ίδια τη Ρωσία και ως εκ τούτου θα «εξουσιοδοτούσε» τη χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτό ακριβώς κάνει η Ουκρανία εδώ και μια εβδομάδα.

«Το αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή όχι δεν εξαρτάται από τα ψευδή δημοψηφίσματα και τις παράλογες αποφάσεις προσάρτησης, αλλά από το ερώτημα εάν μπορεί να αποτραπεί αποτελεσματικά», υπογραμμίζει ο Νίκο Λανγκ.

Ένα πράγμα είναι σαφές: η στρατιωτική χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν αρκετά περιορισμένη για τον Πούτιν. Δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να καταλάβει ολόκληρη την χώρα όπως αρχικά σκόπευε.

Άλλωστε, ο Πούτιν δεν έχει τα στρατεύματα που θα ήταν πρόθυμα και ικανά να πολεμήσουν σε ένα πυρηνικό –δηλαδή μολυσμένο– πεδίο μάχης. Στην καλύτερη περίπτωση, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θα μπορούσε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του πολέμου απειλώντας με πυρηνική καταστροφή την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία.

Το αν αξίζει αυτό, εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της αντίδρασης που περιμένει ο Πούτιν από τη Δύση – ή ακριβέστερα, από το ΝΑΤΟ. Η αντεπίθεση, όπως φαίνεται, θα ήταν τόσο σφοδρή που θα σήμαινε το τέλος του.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ