Ένα μοντέλο από τη Μιανμάρ που επέκρινε τη χούντα απευθύνει έκκληση βοήθειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού της απαγορεύθηκε η είσοδος στην Ταϊλάνδη
Η Χαν Λάι έκανε έκκληση για βοήθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού τη σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, λέγοντας της πως η αστυνομία της Μιανμάρ θέλει να της μιλήσει. Το μοντέλοπου έχει μιλήσει ανοιχτά κατά της στρατιωτικής χούντας που κατέλαβε την εξουσία πέρυσι, λέει ότι ζήτησε βοήθεια από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αφού της απαγόρευσαν την είσοδο στην Ταϊλάνδη.
Αφού τη σταμάτησαν στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi της Μπανγκόκ αυτή την εβδομάδα, ζήτησε βοήθεια με μια ανάρτηση στο Facebook το βράδυ της Πέμπτης, λέγοντας ότι η αστυνομία της Μιανμάρ ήταν στο αεροδρόμιο και προσπαθούσε να μιλήσει μαζί της.
Είναι κολλημένη στον χώρο του αεροδρομίου από το απόγευμα της Τετάρτης, δήλωσε νωρίτερα ο ατζέντης της στο Reuters. Η Χαν Λάι ήταν διαγωνιζόμενη στα καλλιστεία «Miss Grand International» της Μιανμάρ και χρησιμοποίησε το βήμα της για να μιλήσει για τον αγώνα για τη δημοκρατία στη χώρα της, όπου η στρατιωτική χούντα έχει χρησιμοποιήσει βάναυση βία για να συντρίψει την αντιπολίτευση.
Στη διάρκεια του διαγωνισμού ομορφιάς στην Ταϊλάνδη το 2021, έδωσε μια συγκινητική ομιλία στην οποία κάλεσε τον κόσμο «να βοηθήσει τη Μιανμάρ». Η Χαν Λάι προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, καθώς είπε στο κοινό ότι, μόνο εκείνη την ημέρα, περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας είχαν σκοτωθεί. «Λυπάμαι βαθιά για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους», είχε πει.
Όποιος επικρίνει το στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ κινδυνεύει να συλληφθεί και να φυλακιστεί σε εγκαταστάσεις όπου οι αναφορές για κακομεταχείριση και βασανιστήρια είναι συχνές. Περισσότερα από 15.500 άτομα έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατουμένους (Βιρμανία). Σε αυτούς περιλαμβάνονται παράγοντες που επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μοντέλα, καθώς και δάσκαλοι, γιατροί και εκλεγμένοι πολιτικοί.
Η Χαν Λάι φαίνεται να περνούσε χρόνο στην Ταϊλάνδη μετά το πραξικόπημα, αλλά δεν της επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα αυτή την εβδομάδα αφού φέρεται να επέστρεφε από το Βιετνάμ. «Ζητώ από τις αρχές της Ταϊλάνδης από εδώ, παρακαλώ βοηθήστε με και θα αρνηθώ να συναντηθώ με την αστυνομία της Μιανμάρ χρησιμοποιώντας τα ανθρώπινα δικαιώματά μου!» έγραψε στο Facebook το βράδυ της Πέμπτης. «Έχω ήδη επικοινωνήσει με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».
Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε στο Twitter ότι η Ταϊλάνδη δεν πρέπει να επιστρέψει τη Χαν Λέι στη χώρα της, όπου είναι γνωστή για την καταδίκη του πραξικοπήματος του 2021. «Πρέπει να της επιτραπεί να εγκατασταθεί σε ένα μέρος ασφαλές και η Μιανμάρ δεν είναι ασφαλής για εκείνη», ανέφερε η ανακοίνωσή της. «Οι επικριτές του στρατού της Μιανμάρ κρατήθηκαν αυθαίρετα, βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει όποιος αναδεικνύει, εκθέτει και τεκμηριώνει τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το πραξικόπημα» πρόσθεσε.
Η Nawit Itsaragrisil, υπεύθυνη του διαγωνισμού Miss Grand International της Ταϊλάνδης, η οποία εκπροσωπεί επίσης τη Χαν Λάι είπε στο Reuters ότι είχε σταματήσει από τις αρχές της Ταϊλάνδης επειδή ήταν αντικείμενο ειδοποίησης της Interpol. Ωστόσο, οι αρχές της Ταϊλάνδης δήλωσαν ότι η Χαν Λάι δεν μπόρεσε να εισέλθει λόγω προβλήματος με τα ταξιδιωτικά της έγγραφα και ότι δεν είχε συλληφθεί. Δεν υπήρχαν σχέδια απέλασής της σε αυτό το στάδιο, δήλωσε στα ΜΜΕ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης.