Αυτή την εβδομάδα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε κάτι που πιθανότατα θα είχε θεωρηθεί το αντίθετο της δημοκρατίας μόλις πριν από λίγα χρόνια. Πρότεινε να επιβάλουν οι κυβερνήσεις ένα ανώτατο όριο στα έσοδα ορισμένων παραγωγών ενέργειας και να προσθέσουν ένα απροσδόκητο κέρδος για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου.
Αποκαλούμενος «μια συνεισφορά αλληλεγγύης» ή «εισφορά κρίσης», ο στόχος του απροσδόκητου φόρου είναι ο ίδιος με τον στόχο του ανώτατου ορίου εσόδων: διαχείριση του ενεργειακού κόστους σε περιβάλλον φυγής πληθωρισμού και λήψη πρόσθετων χρημάτων για, σύμφωνα με το σχέδιο, διανομή μεταξύ αυτών που το χρειάζονται περισσότερο.
Όπως όλα τα μεγάλα σχέδια, ωστόσο, αφθονούν οι ακούσιες συνέπειες με αυτό, και μία από τις σοβαρότερες είναι η αποθάρρυνση των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια εποχή που οι παγκόσμιες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι ήδη χαμηλότερες από ό,τι θα έπρεπε υπό το φως των προβλέψεων της ζήτησης.
Ο επικεφαλής της παγκόσμιας ενεργειακής στρατηγικής της JP Morgan το είπε αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Αν σχεδιάζετε τον προϋπολογισμό του κεφαλαίου σας, πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές τώρα που έχετε νέο κίνδυνο», είπε ο Κρίστιαν Μάλεκ (Christyan Malek), επικεφαλής της παγκόσμιας ενεργειακής στρατηγικής της τράπεζας στο Bloomberg. «Ενθαρρύνει τις μεγάλες εταιρείες να επιστρέψουν μετρητά στους μετόχους καθώς χρησιμοποιούν αυτές τις δωρεάν ταμειακές ροές που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί σε επενδύσεις».
Σύμφωνα με σχέδια, η ΕΕ επιδιώκει να «αυξήσει» περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια από απροσδόκητους φόρους σε γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου χωρίς φυσικό αέριο και σε εταιρείες άνθρακα για τα «εξαιρετικά κέρδη ρεκόρ που επωφελούνται από τον πόλεμο και στην πλάτη των καταναλωτών», αναφέρει η φον ντερ Λάιεν.
Η αντίδραση του κλάδου ήταν γρήγορη
Η OMV της Αυστρίας είπε ότι οι συνέπειες τέτοιων μέτρων μπορεί να είναι τεράστιες, προσθέτοντας ότι ήταν άδικο να βασιστεί η πρόταση απροσδόκητης εισφοράς στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς δεν ήταν κανονικοί καιροί, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τον CEO Άλφρεντ Στερν (Alfred Stern).
«Θα το παρακολουθούμε αυτό, καθώς μπορεί ήδη να έχει τεράστιο αντίκτυπο», είπε ο Στερν στα ΜΜΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ακριβής αντίκτυπος ήταν δύσκολο να σταχυολογηθεί επειδή η πρόταση δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.
Σύμφωνα με την ομιλία της φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ένωσης, στην οποία απαριθμούσε τον απροσδόκητο φόρο μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ιδέα είναι να φορολογηθούν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου με το 33% των κερδών του τρέχοντος έτους που ήταν 20% πάνω από τα μέσα κέρδη της εταιρείας τα τελευταία τρία χρόνια.
Ο Στερν της OMV σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια περιελάμβαναν δύο χρόνια πανδημίας, όταν πολλές εταιρείες στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου αγωνίστηκαν να παραμείνουν στη ζωή, πόσο μάλλον να καταγράψουν κέρδη, με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν έως και τα 25 δολάρια το βαρέλι.
«Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα αποκομίζουν επίσης τεράστια κέρδη. Επομένως, πρέπει να πληρώσουν ένα δίκαιο μερίδιο - πρέπει να συνεισφέρουν στην κρίση», είπε στην ομιλία της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εάν αυτά που προβλέπει ο Μάλεκ της JP Morgan είναι σωστά, αυτό θα σήμαινε λιγότερη ενεργειακή ασφάλεια για το μέλλον με λιγότερη νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας. Το κλειδί, είπε ο Μάλεκ στο Bloomberg, ήταν αν η εισφορά θα παραμείνει για χρόνια ή θα καταργηθεί γρήγορα μόλις συγκεντρωθούν τα χρήματα.
«Δεν είναι ο απόλυτος αριθμός, είναι η αβεβαιότητα, το απρόβλεπτο», είπε.
Δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση
Η φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε το κοινό της ομιλίας της ότι οι πρόσθετοι φόροι ήταν «όλα έκτακτα και προσωρινά μέτρα», προσθέτοντας ότι για μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια, η ΕΕ έπρεπε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.
Το Reuters σημείωσε στην έκθεσή του για την αντίδραση της OMV στην ομιλία ότι, σύμφωνα με αναλυτές, οι πιθανότεροι στόχοι του νέου φόρου θα είναι τα διυλιστήρια στην Ευρώπη, καθώς υπάρχει μικρή δραστηριότητα ανάντη στην ΕΕ.
Ωστόσο, οι ολοκληρωμένες ενεργειακές εταιρείες έχουν ολοκληρωμένες πολιτικές και ένας πρόσθετος φόρος στην ευρωπαϊκή διύλιση μπορεί κάλλιστα να έχει αντίκτυπο στα μελλοντικά σχέδια για δραστηριότητες, για παράδειγμα, στον Κόλπο του Μεξικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτή τη στιγμή, ο απροσδόκητος φόρος είναι απλώς μια πρόταση. Είναι σίγουρα μια πρόταση που προέρχεται από ψηλά, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από όλα τα μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με έκθεση των FT σχετικά με το θέμα, δεν συμφωνούν όλοι με όλα τα μέτρα.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της S&P Global για τη βιομηχανία φυσικού αερίου στον EMA, Λορέντ Ρουσέκας (Laurent Ruseckas), δήλωσε ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από την φον ντερ Λάιεν ήταν «όλες εξαιρετικά περίπλοκες» και «θα ήταν αδύνατο να επεξεργαστούν και να εφαρμοστούν εγκαίρως για τον χειμώνα, ακόμη και αν υπήρχε πολιτική συναίνεση πίσω από αυτές, η οποία δεν υπάρχει».
«Είναι λογικό να συμφωνούμε με στόχους και μέτρα σε όλη την ΕΕ, αλλά χωρίς να επιτρέπουμε εθνική ευελιξία για το πώς θα φτάσουμε εκεί, κινδυνεύουμε να σπάσουμε τις αγορές που προσπαθούμε να διορθώσουμε», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στους FT.
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η Big Oil μπορεί ακόμη να αποφύγει την πρόσθετη εισφορά, αν και δεδομένης της φήμης της ως του μεγάλου κακού στην κλιματική κρίση, η πρόσθετη εισφορά στον κλάδο μπορεί να είναι το μόνο μέτρο που θα λάβει ευρεία υποστήριξη.