Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τρεις μέρες πριν από την νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν η Le Monde υμνεί τον Ερντογάν

Ενώ την προσεχή Δευτέρα οι 'φίλοι & σύμμαχοι' Μακρόν και Μητσοτάκης αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση η μεγάλη γαλλική εφημερίδα Le Monde παίρνει θέση υπερ της Τουρκίας. Σε άρθρο της αναφέρθηκε ότι «ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να ζηλεύει τον Ερντογάν», καθώς ο Τούρκος πρόεδρος "είναι ένας σπουδαίος μεσολαβητής που κατάφερε να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία".

Στη στήλη της εφημερίδας με τίτλο «Ο Ερντογάν είναι ο μεγάλος μεσολαβητής» του Alain Frachon, αναφέρθηκε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ισχυρή σχέση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy και ότι έχει καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με αφορμή την ομιλία του Γάλλου Προέδρου Μακρόν προς τους Γάλλους πρεσβευτές την 1η Σεπτεμβρίου με θέμα «Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο που συνομιλεί με τη Ρωσία;» το άρθρο τον κατηγορεί ευθέως πως τον ζηλεύει. 

Στο άρθρο, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ερντογάν πιθανότατα θα αντιμετώπισε τα λόγια του Μακρόν με χαμόγελο, τονίζεται μεταξύ άλλων: "Ο πρόεδρος (Μακρόν) λέει την αλήθεια. Επειδή ο Τούρκος ομόλογός του (Πρόεδρος Ερντογάν) βρίσκεται σε επαφή με την Ουκρανία και τη Ρωσία" 

Το άρθρο αξιολόγησε επίσης ότι η βασική τοποθεσία, η γεωγραφία και η ιστορία της με τα στενά που συνδέουν τη Μεσόγειο Θάλασσα με τη Μαύρη Θάλασσα κάνουν την Τουρκία ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτούν οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι.

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία καταδίκασε την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και κάλεσε τον Πούτιν να εγκαταλείψει την Κριμαία, η στήλη αναφέρει: «Ωστόσο, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία». 

Σημειώθηκε στο άρθρο ότι η Τουρκία δεν παρείχε οπλική βοήθεια στην Ουκρανία όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

"Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι θερμός και υποστηρικτικός με τον Ζελένσκι και με κατανόηση στον Πούτιν, καθιερώνεται ως ένας μεγάλος μεσολαβητής. Έχει καλές σχέσεις με όλους. Αν και είναι λίγο ζηλιάρηδες, όσοι υπερασπίζονται τη ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, βγάζουν το καπέλο στον αφέντη (Ερντογάν )".

Βασικοί ρόλοι της Τουρκίας 

"Η διαμεσολάβηση της Τουρκίας ξεκλείδωσε τα ουκρανικά λιμάνια για εξαγωγές σιτηρών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Συνέβαλε στην αποστολή επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στον Πυρηνικό Σταθμό του Ζαπορόζιε, όπου οι ρωσικές δυνάμεις κινδύνευαν", αναφέρει το άρθρο. Υπενθυμίστηκε ότι ο Ερντογάν υπέγραψε μια ενισχυμένη οικονομική εταιρική σχέση κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Σότσι τον Ιούλιο και πραγματοποίησε μια μακρά συνεδρίαση εργασίας κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι στο Κίεβο τον Αύγουστο.

Στο άρθρο, το οποίο αναφερόταν στην κοινή ιστορία της Οθωμανικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, αναφέρθηκε η πώληση drones που παράγει η Baykar στην Τουρκία στην Ουκρανία. Τονίστηκε ότι η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονταν σε διαφορετικές πλευρές στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και τη Λιβύη και ότι τα τουρκικά SİHA είχαν επιτυχία στη Λιβύη.

Το άρθρο τονίζει ότι ενώ υπάρχουν σχεδόν 30 εκατομμύρια μη Άραβες Σουνίτες Μουσουλμάνοι στον Καύκασο, η Ρωσία δεν τολμά να εναντιωθεί στην Τουρκία, ki υποστηρίχθηκε ότι αυτό οφείλεται στην ανάγκη για ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και σιτηρά.

Στο άρθρο, υποστηρίζεται ak;omh ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα με την οποία η Ρωσία έχει καλές σχέσεις από το ΝΑΤΟ και ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ως «ατού» τα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και για τον λόγο αυτό, μετά την αγορά των S-400, ενώ η ​​σχολιάστηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να άρει το εμπάργκο στα αεροπλάνα του σύντομα.

Στη στήλη του Frachon αναφέρθηκε ότι εάν ο τουρκικός στρατός αποφασίσει να επεκτείνει περαιτέρω την ασφαλή ζώνη που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του στη Συρία, οι δυτικοί σύμμαχοι θα παραμείνουν σιωπηλοί.

Στο άρθρο, τέλος αναφέρεται ότι όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν συγκέντρωσε τα δύο μέρη για την ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη στην αρχή του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, η άποψη ότι ο Ερντογάν μπορούσε να φέρει κοντά όλες τις εχθρικές πλευρές καθιερώθηκε στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...