Σε άρθρο του CNN, κατονομάζει τους λόγους που η ρωσική οικονομία δεν κατέρρευσε, παρά τις κυρώσεις.
''Το Κρεμλίνο είχε οκτώ χρόνια να προετοιμαστεί, αφού η Δύση επέβαλε τις κυρώσεις το 2014, μετά την εισβολή στην Κριμαία'', τονίζει το δημοσίευμα.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως, η κυκλοφορία της Mastercard και της Visa δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση στις εγχώριες πληρωμές, επειδή η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε το δικό της εναλλακτικό σύστημα πληρωμών - Mir, που δημιουργήθηκε το 2017.
Επίσης, από το 2014, πολλά δυτικά εμπορικά σήματα στη Ρωσία, υπό την πίεση της κυβέρνησης, απέσυρα ορισμένες ή όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
Ως εκ τούτου, όταν αυτές οι εταιρείες έφυγαν, ήταν σχετικά εύκολο για τους Ρώσους αγοραστές να τις αγοράσουν και να συνεχίσουν να τις λειτουργούν, απλώς αλλάζοντας τη επωνυμία τους. Οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια προϊόντα, οι ίδιες παραδόσεις, αναφέρει το άρθρο, επικαλούμενο τα παραδείγματα των McDonald's και Starbucks.
Λοιπόν, ο κύριος λόγος είναι η άνοδος των τιμών της ενέργειας. Τα έσοδα της Ρωσίας από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών. Και αυτό παρά τη μείωση των όγκων: οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% τους τελευταίους 12 μήνες. (Ας προσθέσουμε ότι οι τιμές για το ίδιο φυσικό αέριο άρχισαν να αυξάνονται ιδιαίτερα γρήγορα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μετά από την οποία η Ρωσία άρχισε να περιορίζει τις προμήθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στις «μη φιλικές» χώρες) .
Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας στην Ασία ανήλθαν σε 56% τον Ιούλιο - έναντι 37% πριν από ένα χρόνο. Αλλά πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν τον Δεκέμβριο, όταν είχε τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με ειδικούς, η Ρωσία έχει δύο εκατομμύρια βαρέλια «πλεονάζοντος» πετρελαίου την ημέρα. Και ενώ μέρος αυτού του πετρελαίου είναι πιθανό να πάει στην Ασία, υπάρχουν αμφιβολίες ότι η ζήτηση θα είναι αρκετά υψηλή για να τα απορροφήσει όλα.