Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υποστράτηγου Todd Wasmund στο Μαρόκο, η αμερικανική Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια ανέφερε μια πιθανή νέα πώληση όπλων στο Ραμπάτ. Στην τρέχουσα αυτή συνεργασία θα περιλαμβάνεται η αγορά από το Μαρόκο ασύρματων τακτικών και επίγειων συστημάτων ελέγχου με εκτιμώμενο κόστος 141,1 εκατ. δολάρια.
Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, η μαροκινή κυβέρνηση έχει επίσης ζητήσει την αγορά έξι κοινών τακτικών πολυλειτουργικών ραδιοσυστημάτων πληροφοριών (MIDS-JTRS). Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Οργανισμού, αυτό θα περιλαμβάνει "τερματικά στενής/ευρείας ζώνης KY-100M, κρυπτογραφικές εφαρμογές KIV-78 και KIV-77, ένα AN/PYQ-10 single key loader (SKL), πρόσθετες συσκευές ασφαλών επικοινωνιών και κρυπτογραφίας" και "εξοπλισμό πλοήγησης ακριβείας- μη διαβαθμισμένο και διαβαθμισμένο λογισμικό, υποστήριξη λογισμικού και εξοπλισμό υποστήριξης".
Αναφέρουν ότι η πώληση, η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, θα βοηθήσει το Μαρόκο να "ενισχύσει τις δυνατότητές του" σε σχέση με τις τρέχουσες περιφερειακές προκλήσεις, μέσω της αναφοράς πληροφοριών και της στόχευσης με στόχο τη βελτίωση της "ασφάλειας και της άμυνάς του".
Αυτές οι νέες δυνατότητες προορίζονται να χρησιμεύσουν στο Μαρόκο ως αποτρεπτικό μέσο, προκειμένου να ενισχυθούν οι αμυντικές του ικανότητες. Η νέα συνεργασία εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο των φιλοδοξιών του βασιλείου Alawi να καταστεί μία από τις σημαντικότερες περιφερειακές δυνάμεις των όπλων.
Σε αυτή την κούρσα εξοπλισμών που διεξάγεται στη Βόρεια Αφρική, το Μαρόκο σκοπεύει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, αξιοποιώντας τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν από τους κύριους προμηθευτές όπλων. Έτσι, η πώληση αυτή συμπίπτει με τα μέτρα εκσυγχρονισμού που λαμβάνει το Ραμπάτ προκειμένου να συνεχίσει να εργάζεται για τον εξοπλισμό του μαροκινού στρατού. Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν επίσης ότι η στήριξη αυτή "δεν θα μεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή" ούτε θα έχει "δυσμενείς επιπτώσεις στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ".
Στην περίπτωση αυτής της νέας απόκτησης, το Μαρόκο θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών όπλων στην αφρικανική ήπειρο. Κατά την τελευταία δεκαετία, το αλαουιτικό βασίλειο έχει αναβαθμίσει τις δυνατότητες των ναυτικών και αεροπορικών του δυνάμεων, έχοντας αγοράσει μαχητικά F-16, ελικόπτερα Apache, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας Patriot, καθώς και αναγνωριστικά αεροσκάφη G-550.
Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ οδήγησε το Ισραήλ για πρώτη φορά στην επίσημη έναρξη διπλωματικών σχέσεων με αρκετές αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου. Με τον τρόπο αυτό, το Ισραήλ συμβάλλει επίσης σημαντικά στη βελτίωση των δυνατοτήτων του Μαρόκου μέσω της πώλησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεροσκαφών και συστημάτων κυβερνοεπιθέσεων.